Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden

Dividendportefeuille | Nieuw record dankzij Broadcom

0 0 Leestijd ongeveer

Opnieuw was het Broadcom dat de show stal, met een koerssprong van bijna 25% naar ruim $1700. Het aandeel is de grootste positie met een weging van nu 6,6% en is dit jaar bepalend.

De Dividendportefeuille bereikte in een moeizame beursweek toch een hoogste stand ooit op €512.177. Dat was eigenlijk volledig te danken aan de grote uitblinker en vooral zwaargewicht Broadcom, dat een nieuwe all time high aantikte.

Met een gewicht van nu 6,6% is Broadcom de hoofdverantwoordelijke voor de recordstand van de Dividendportefeuille, die in 2024 nu op ruim 10% winst staat. Het totaalrendement sinds de start bedraagt nu 412,2%.

Bizarre week

Het was een bizarre week met meer dalers dan stijgers in de Dividendportefeuille en opnieuw een negatieve hoofdrol voor Europa, dat met SEB, LVMH, Arkema, Sika en Straumann de vijf grootste dalers leverde. Dat er toch winst werd geboekt op weekbasis is naast een iets sterkere dollar vooral te danken aan de halfgeleidersector, die een relatief gezien zeer zware weging heeft binnen de Dividendportefeuille.

Broadcom pluste liefst 23,3% en compenseerde alle kleine minnen voor de genoemde Europese aandelen ruimschoots. Daarnaast waren er ook mooie plussen voor sectorgenoten Monolithic Power (+7%) en KLA Corp (+7%) die eveneens nieuwe recordstanden bereikten. Een goede vierde plek was hier voor Valmont Industries met 6,4% winst; daarmee heeft het cyclische infrastuctuur- en irrigantiebedrijf het eerder toch forse verlies bijna weggewerkt.

Lees ook Aandelensplitsingen lonken

In negatieve zin vallen drie Franse aandelen op: SEB, LVMH en Arkema, met alledrie 6-7% koersverlies in reactie op de politieke ontwikkelingen aldaar. SEB en vooral Arkema – dat sinds de aankoop in 2018 per saldo nog helemaal niets heeft bijgedragen aan het rendement van de portefeuille – staan zoals eerder geschreven inmiddels op mijn lijstje van aandelen in Europa die niet langer ‘heilig’ zijn.

Broadcom schittert

Het ‘geluk’ voor de Dividendportefeuille is dat het met afstand zwaarst wegende aandeel ook verreweg het best presteert. Dat is natuurlijk geen toeval, want alle seinen stonden ook vorig jaar al op groen voor het gecombineerde halfgeleider- en softwarebedrijf. Broadcom profiteert op alle fronten maximaal van de booming vraag naar chips en infrastructuurproducten, met kunstmatige intelligentie als grote drijvende kracht.


Broadcom verhoogde de prognose op basis van de sterke vraag naar AI-chips, waarvoor het nu $11 mrd jaaromzet verwacht. Ook gaat Broadcom de volgende generatie AI-chips op maat maken voor de grootste klanten (bedrijven als Meta en Alphabet) waarmee het bedrijf uitstekend gepositioneerd lijkt voor de lange termijn. Zoals ik onlangs nog voorspelde op deze plek, zal op 15 juli een 10-voor-1-aandelensplitsing plaatsvinden.

Dit alles gaf het aandeel een extra zetje tot een koers van $1735. Broadcom werd ver voor de AI-hype in 2020 al gekocht op $370,90, wat nu resulteert in een rendement van liefst 419% in krap vier jaar tijd. Met de zware weging is Broadcom nu echt het bepalende aandeel; het trekt met 55,4% winst in 2024 na een koersverdubbeling in 2023 opnieuw de kar. Na de aandelensplitsing zal mogelijk een deel winst genomen worden op Broadcom, zeker als de koers nog verder stijgt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ