Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Dividendportefeuille | Aandelensplitsingen lonken

0 0 Leestijd ongeveer

In een per saldo licht negatieve week waren het wederom de halfgeleideraandelen die de kar trokken, aangevoerd door Microchip, dat een hoogste koers ooit aantikte. Aandelensplitsingen lonken.

Richtinggevend nieuws was er de afgelopen week amper en de Dividendportefeuille deed een klein stapje terug. Er staat nu +9,1% in 2024 en een totaalrendement van 407,7%. Van de 46 aandelen waren er slechts 16 met een positief rendement, waarbij de zwaarwegende halfgeleidersector wederom de hoofdrol greep.

Microchip pluste 5% en ging voor het eerst door de grens van $100, terwijl ook KLA Corp (+4%) en Monolithic Power (+3%) uitstekend presteerden. Grootste dalers waren Bristol-Myers, Deere en Union Pacific met -5 tot -6%.

Aandelensplitsingen

Binnen de Dividendportefeuille is het alweer een tijd geleden dat er een aandelensplitsing werd doorgevoerd. Met name in de techsector komen steeds meer aandelen in aanmerking voor een serieuze ‘stock split’, zeker Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven met een koers van $500 of hoger uit de halfgeleidersector.

Zowel Nvidia als Lam Research kondigde inmiddels al een splitsing van 10 voor 1 aan, op een beurskoers die op dat moment net onder de magische grens van $1000 stond. Inmiddels staan beide aandelen daar boven en kan er later dit jaar voor omgerekend $100 één nieuw aandeel gekocht worden. Zo worden deze aandelen voor een veel grotere groep van (kleinere) beleggers bereikbaar.

Korte termijn

Het is niet verrassend dat ook een drietal halfgeleideraandelen in de Dividendportefeuille mogelijk op korte termijn in de voetsporen treedt van Nvidia en Lam Research (dat in 2016 de overname van Dividendportefeuilleaandeel KLA Corp zag mislukken door een veto van de toezichthouder). Ook Broadcom ($1400), KLA Corporation ($779) en Monolithic Power Systems ($753) zijn rijp voor een flinke aandelensplitsing. Andere gegadigden zijn overigens Parker Hannifin en Roper Technologies, twee pareltjes die ruim boven $500 staan, nabij een all-time high.

Buiten de portefeuille

Nu veel Amerikaanse bedrijven rond recordniveaus noteren zijn er logischerwijze ook steeds meer beurskoersen met vier cijfers. Een van de aandelen die de recente golf aan splitsingen in gang zette, is restaurantketen Chipotle Mexican Grill, ooit onderdeel van McDonald’s, dat eind juni een monstersplitsing van 50 voor 1 doorvoert.

Het aandeel staat al jaren boven $1000 en bereikte recent een niveau van meer dan $3000. Als reden voor de splitsing noemde Chipotle, dat geen dividend uitkeert, overigens in eerste plaatst het meer toegankelijk maken van het aandeel voor de eigen werknemers. Die worden deels beloond in aandelen Chipotle en een bonus van $2000 is lastig als de prijs van één aandeel op ruim $3000 staat. Het is de eerste splitsing in de 30-jarige historie van het bedrijf, dat wereldwijd 3400 restaurants heeft.

Een andere interessante aandelensplitsing die recent werd aangekondigd is die van Dividend Aristocrat Cintas. De producent van bedrijfsuniformen, die hoog op het verlanglijstje voor de Dividendportefeuille staat, voert later dit jaar een 4 voor 1 splitsing door. Ook Cintas staat rond de hoogste koers ooit, op nu bijna $700.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ