Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden

Pensioenportefeuille | Opvallende Europese uitblinker

0 0 Leestijd ongeveer

Goud en een opvallende uitblinker in het aandelensegment compenseren de achterblijvende obligatiedeel en de wat tegenvallende Amerikaanse aandelen in de Pensioenportefeuille.

De Pensioenportefeuille belegt in drie verschillende vermogenscategorieën en heeft daarnaast een substantiële cashpositie, eigenlijk de vierde vermogenscategorie.

Het rendement van de portefeuille staat dit jaar op 6%. Die score levert wat gemengde gevoelens op. Zo presteert het obligatiedeel van de portefeuille een kleine twee procentpunt beter dan de brede Bloomberg Global Aggregate obligatie-index, die gemeten in euro’s dit jaar 1% in de min staat.

Deze relatief goede prestatie is vooral te danken aan de iShares J.P. Morgan $ EM Bond ETF. Deze ETF, die in dollars luidende obligaties belegt die (voornamelijk) zijn uitgegeven door overheden uit opkomende landen, staat dit jaar 3,5% in de plus. De in lokale valuta’s uitgegeven variant heeft last van de sterke dollar en presteert met een verlies van 1,8% aanmerkelijk slechter.

Aandelenposities

Over het rendement van het aandelensegment van de portefeuille ben ik wat minder tevreden. Dat blijft dit jaar hangen op 8,7% en dat is minder dan de 13% (gemeten in euro’s) van de MSCI All Country Index.

De ‘pijn’ zit vooral in de relatief zwakke prestaties van onze beide Amerikaanse aandelenposities, het Dodge & Cox U.S. Stock Fund (+8,3%) en de SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ETF (+5,3%). Beide blijven duidelijk achter bij zowel de wereldindex als de S&P500 Index (+15,5% in euro’s).

Daarnaast hebben de dit jaar achterblijvende aandelen uit opkomende landen een weging van ruim 16% in het aandelensegment van de Pensioenportefeuille tegen slechts enkele procenten in de MSC All Country World Index. Met een rendement van 8,5% in euro’s kunnen aandelen uit opkomende landen dit jaar de Amerikaanse en Europese (+12%) aandelenindices niet bijhouden.

De Europese aandelenposities in ‘large caps’ uit de portefeuille laten een gemengd beeld zien. De in Europese olie- en gasaandelen beleggende ETF levert dit jaar een vooralsnog bescheiden rendement van 3,6% op. Ook het defensief ingestelde Robeco Europe Conservative Equities Fund (+8,4%) en het in groeiaandelen beleggende Comgest Growth Europe Fund (+10,5%) blijven achter bij de brede Europese aandelenindex.

Dat geldt echter niet voor het UBS Equity European Opportunity Unconstrained Fund dat met een rendement van 14,4% niet alleen de Europese index voorblijft, maar dit jaar ook de best presterende portefeuillepositie is. Het UBS-fonds kan zowel ‘long’- als ‘short’-posities – waarbij wordt ingespeeld op koersdalingen – innemen.

Banken (en andere financials) en Gezondheidszorg vormen de grootste netto-longposities en dat pakt goed uit. De banksector is dit jaar de best presterende sector in Europa en ook de sector Gezondheidszorg presteert dit jaar beter dan de Europese index.

Nieuwe posities in Pensioenportefeuille

We voegen twee nieuwe posities aan de portefeuille toe. Niet in het aandelensegment maar in het obligatie- en grondstoffendeel van de portefeuille. Via de iShares Physical Gold ETC en de iShares Stoxx Europe 600 Oil & Gas ETF beleggen we in goud en olie- en gasaandelen.

We willen onze positie in grondstoffen en edelmetalen echter wat uitbreiden. We maken van de recente kleine correctie gebruik door een positie van ongeveer 3% van de portefeuille in zilver te nemen. Dat doen we via de iShares Physical Silver ETC (ISIN-code: IE00B4NCWG09). Zilver is volatieler dan goud maar biedt ook – zoals collega Karel Mercx vorige week al beschreef – meer koerspotentieel.

Het ondergewaardeerde zilver kan een inhaalslag maken ten opzichte van goud, een positie waar we overigens zeer content mee zijn en die we zeker niet willen verkleinen.

Daarnaast voegen we een speciale positie toe aan het obligatiesegment van de portefeuille in het huidige wat onzekere renteklimaat. De ECB verlaagde vorige week weliswaar de rente, maar verhoogde de inflatieverwachtingen voor dit en volgend jaar. De Duitse tienjaarsrente liep bovendien licht op na het rentebesluit.

We hebben daarom besloten voor ruim 5% een positie te openen in de herbeleggende variant van de iShares iBonds Dec 2026 Term € Corp ETF (ISIN-code: IE000WA6L436). Dit is een obligatie-ETF met een vaste looptijd waarin 378 solide in euro’s uitgegeven bedrijfsleningen zijn opgenomen die uiterlijk 15 december 2026 worden afgelost. Dit geeft ons meer zekerheid op de kortere termijn dan een reguliere obligatie-ETF.

De iBonds-ETF heeft een beheerd vermogen van bijna €260 mln en sluit meerdere niet-duurzame sectoren – zoals producenten van civiele of controversiële wapens, tabaksfabrikanten en thermische steenkoolbedrijven – uit. De gemiddelde coupon van de 378 leningen uit de ETF is 1,75%. Maar omdat de leningen tegen een gemiddelde koers van ruim 96 noteren ligt het effectief rendement – en dus het verwachte jaarlijkse rendement van de ETF – op 3,69%.

De beide mutaties worden gefinancierd uit onze substantiële cashpositie en worden doorgevoerd op basis van de slotkoersen van woensdag 12 juni.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ