Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Advies Martijn van Herpen, 11 jun 14:59

RELX | Dataleverancier is duur, maar levert

0 0 Leestijd ongeveer

Maar weinig aandelen zijn zo stabiel en voorspelbaar als RELX. Dat komt inmiddels wel met een prijs. In anderhalf jaar tijd steeg de beurskoers met ruim 50% aanmerkelijk sneller dan de winst.

Dataleverancier RELX hanteert vier segmenten. Segment Risk was in 2023 met GBP 3,1 mrd goed voor een derde van de omzet. Het is het segment dat al een decennium jaarlijks met 7-9% groeit en dat gaat de komende jaren naar verwachting door.


Alleen coronajaar 2020 een tijdelijke vertraging tot 3%. De operationele winst liep de laatste jaren door oplopende marges zelfs iets harder op. RELX beschikt over enorme hoeveelheden gestructureerde en ongestructureerde data die geprepareerd worden voor gebruik, om vervolgens via algoritmes toegepast te worden binnen het risicomanagement van klanten.

Voorspellen

Het helpt klanten niet alleen om achteraf de oorzaken van incidenten en risico’s te herkennen, maar idealiter ook om te voorspellen waar het mogelijk mis zal gaan. Daarmee leveren de analyses direct toegevoegde waarde voor klanten.

Het tweede segment, Scientific Technical & Medical (STM), faciliteert wetenschappers om hun artikelen te publiceren en vindbaar te maken voor professionals en studenten. In 2023 werden er via onderdeel Elsevier maar liefst 630.000 nieuwe artikelen gepubliceerd en 21 miljoen beheerd.

Data

Daarnaast beheert STM o.a. data van klinische studies en medicijnen. STM genereerde in 2023 net als Risk GBP 3,1 mrd omzet. De omzetgroei ligt er al jaren op een bescheiden 2%, en in 2022 en 2023 iets hoger (4%). De jaarlijkse groei van de operationele winst ligt rond de 3%.

Legal is het derde segment en met GBP 1,9 mrd goed voor 20% van de omzet van 2023. Dit juridische segment heeft up to date databases over alles wat betrekking op wetgeving en jurisprudentie, maar is ook groot op het gebied van patenten.

Voor juristen onmisbaar om snel over de juiste en volledige relevante informatie te kunnen beschikken. De omzetgroei neemt hier de laatste jaren toe, tot 6% in 2023, en de gemiddelde operationele winstgroei ligt iets hoger, rond de 9%.

Omzetkeldering Exhibitions

Ten slotte is er de divisie Exhibitions die zich bezighoudt met het organiseren van fysieke congressen. Voorafgaand aan corona maakte Exhibitions 15% van de omzet uit. In 2020 kelderde deze omzet met 69% als gevolg van de coronapandemie en -restricties en bedroeg deze nog maar 5% van de bedrijfsomzet.

Door de krimp van Exhibitions was 2020 voor RELX het enige met een omzetkrimp (-9%) in tien jaar tijd. Exhibitions herstelde hierna hard en in 2023 was de bijdrage al weer 12% van de totale omzet. Beleggers die focussen op de snelheid van de omzetgroei van RELX van de afgelopen drie jaar (+7%, +9%, +8%), dienen zich te realiseren dat een deel ervan komt door dit herstel. Dit herstel zal in 2024 nog wat doorzetten, maar nadert het einde. Daarna verwacht ik jaarlijkse omzetgroei van rond de 6%.

Advies aandeel RELX op ‘houden’

De aangepaste winst per aandeel zal door verder verbeterende marges en aandeleninkopen wat harder stijgen. Die schat ik voor 2024 op GBP 1,23 en het dividendrendement bedraagt 1,7%. Met een k/w 2024 van 28,5 is RELX duur, maar door het voorspelbare karakter zal de koers waarschijnlijk zelden ver terugvallen. Een houdadvies past het beste.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ