Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Dividenddebutanten | Drie aantrekkelijke nieuwe betalers

0 0 Leestijd ongeveer

Net als Meta en Alphabet beginnen elk jaar tientallen beursgenoteerde bedrijven met het uitkeren van een dividend. We belichten drie aantrekkelijke dividendaandelen die de draad recent pas hebben opgepakt.

Het jaar 2024 wordt op dividendgebied gekenmerkt door vrij verrassend nieuws van grote namen als Booking Holdings, Meta (Facebook) en onlangs ook Alphabet, het moederbedrijf van Google.

Meta was begin februari de eerste echt grote naam die aankondigde een kwartaaldividend te gaan uitkeren: $0,50 per aandeel, bij een koers van $477 nu goed voor 0,4% dividendrendement. Online reisgigant Booking volgde dezelfde maand met een eerste kwartaaldividend van $8,75 (nu 0,9% dividendrendement), gevolgd door Alphabet op 25 april met een kwartaaldividend van $0,20 (0,5%).

Dividend techbedrijven

Alhoewel verrassend gezien de historie (snelgroeiende techbedrijven geven traditioneel de voorkeur aan investeren in groei boven winstdeling met aandeelhouders) is het op basis van de onderliggende fundamenten eigenlijk heel logisch dat dit soort giganten eindelijk dividend gaan uitkeren. Wat dat betreft is en blijft Microsoft het grote voorbeeld, dat anno 2024 steeds meer navolging krijgt onder sectorgenoten.

Stuk voor stuk gaat het om bedrijven die een enorme en jaarlijks groeiende vrije kasstroom genereren met een eveneens steeds verder groeiende oorlogskas. Daarin resteert na alle miljardeninvesteringen en acquisities, soms ook in combinatie met inkoop van eigen aandelen, geld waar geen bestemming voor is. Een vaak zeer klein dividend is dan de enige logische vervolgstap.

Ook hier geeft Microsoft inmiddels al decennia lang het goede voorbeeld: investeren in groei (deels door een eindeloze reeks acquisities), inkopen van eigen aandelen, een jaarlijks groeiend dividend betalen én nog steeds over een oorlogskas beschikken die elk jaar verder groeit. Het kan allemaal tegelijk, het is niet eens een kwestie van keuzes maken (Amazon, lees je mee?).

Microsoft als voorloper in de techsector
De techsector is nog altijd bezig aan een flinke inhaalslag als het gaat om het uitkeren van dividend. Microsoft betaalt al sinds 2003 een dividend en was daarmee lang een van de uitzonderingen binnen de sector.

Het dividenddebuut van Microsoft kwam destijds als een verrassing, maar was logisch gezien de oorlogskas van ruim $40 mrd en de enorme cashgeneratie van meer dan $1 mrd per maand. Op dat moment groeide de omzet van Microsoft nog met dubbele cijfers en werd de roep van beleggers om ividend steeds groter, vooral met het oog op de enorme berg cash die jaarlijks verder in omvang toenam.

De ruimte daarvoor kwam er pas nadat de onzekerheid in verband met de antritrustzaak (en een mogelijke miljardenboete) die de Amerikaanse overheid in 1998 tegen Microsoft instelde wegviel. Toen lag de weg open voor een initieel dividend van destijds omgerekend $0,08 per kwartaal ($856 mln per jaar). Inmiddels is dat dividend $0,75 per kwartaal en keert Microsoft jaarlijks $22,5 mrd uit.

Meta

Meta realiseerde een record vrije kasstroom van bijna $44 mrd in 2023 met een nettokaspositie die met $15 mrd groeide naar ruim $46 mrd, ondanks miljarden investeringen in onder meer AI en andere projecten om toekomstige groei veilig te stellen.

De omzet van Meta, dat sinds 2021 ook jaarlijks voor miljarden aan eigen aandelen inkoopt, groeit jaarlijks met dubbele cijfers en de verwachting is dat de vrije kasstroom de komende jaren oploopt naar ruim $70 mrd.

Het huidige dividend van Meta is slechts $5 mrd per jaar, dus is er op basis van eind 2023 liefst $39 mrd over om leuke dingen mee te doen (overnames, aandeleninkoop, dividend verhogen of de oorlogskas nog verder laten groeien zoals Amazon doet).

De sky is dan ook the limit bij deze techreuzen, die niet voor niets uitblinken op de beurs de laatste jaren.

Goede redenen

Naast het feit dat er, zeker bij de techreuzen, simpelweg veel meer geld binnenkomt dan nodig is zijn er natuurlijk ook andere redenen die het voor een bedrijf interessant maken om te beginnen met een dividend.

Het kan een positief signaal afgeven voor de toekomstige kasstromen en groeiverwachtingen van het bedrijf en het vertrouwen van beleggers versterken in de financiële stabiliteit en winstgevendheid. Daarnaast wordt met een dividenduitkering vaak een (grote) groep nieuwe beleggers bereikt die zoeken naar een direct rendement (inkomen) op hun investering.

Last but not least, is het vooral voor langetermijnbeleggers die hun dividenden herbeleggen essentieel voor het totaalrendement. Hoe sneller (Microsoft) er wordt begonnen met dividend, hoe groter de impact qua rendement. Niet voor niets is Microsoft met 1999,7% totaalrendement dé grote uitblinker in de Dividendportefeuille. Dat komt omdat er sinds 2011 al ruim vijftig (elk jaar hogere) dividenden zijn ontvangen die allemaal zijn herbelegd tegen relatief lage koersen.

Stel je voor dat Meta of Alphabet of Amazon tien jaar geleden al een dividend hadden betaald en je dat allemaal had herbelegd. Binnen de S&P500 betalen momenteel nog altijd 98 aandelen geen dividend, waarvan de meeste techbedrijven zijn.

Meer dan honderd jaar dividend
In tegenstelling tot de meeste techbedrijven betalen vele tientallen Amerikaanse aandelen, waaronder veel bekende namen, vaak al meer dan honderd jaar op rij onafgebroken een dividend. Zo betaalt Stanley Black & Decker al sinds 1877 elk jaar dividend, Exxon Mobil sinds 1882, Procter & Gamble sinds 1890 en Coca-Cola sinds 1893.

Ook Dividendportefeuilleaandelen als Union Pacific, PPG Industries en Trane (via voorloper Ingersoll-Rand) keren al meer dan 100 jaar uit. Eén aandeel steekt er echter met kop een schouder bovenuit: het met een beurswaarde van $530 mln relatief kleine nutsbedrijf York Water Company dat volgens eigen zeggen ook het oudste beursgenoteerde bedrijf in de VS is. York Water, dat klanten in Pennsylvania van water en afvalwaterdiensten voorziet, betaalt al 208 jaar op rij onafgebroken dividend.

Drie koopwaardige dividendaandelen

Gelukkig zijn er jaarlijks tientallen bedrijven die beginnen met dividend, waaronder de laatste jaren ook iets minder bekende maar zeer fraaie namen als Salesforce, T-Mobile USA en Dell Technologies. In 2024 staat de teller op zeker tien nieuwe dividendbetalers in de Verenigde Staten, waar in 2023 minstens 23 aandelen voor het eerst uitkeerden.

In 2022 waren er zelfs bijna vijftig dividendinitiaties, vooral ook omdat veel bedrijven na een tijdelijke coronastop het dividend weer in ere herstelden, waaronder hotelketens zoals Marriott.

Ik bespreek hieronder drie, meest minder bekende, aandelen met goede vooruitzichten, die in de laatste vijf jaar zijn gestart met een dividend.

Nomad Foods

Eén van de meest verrassende dividendaankondigingen dit jaar kwam van diepvriesproductenmaker Nomad Foods, dat in januari een kwartaaldividend van $0,15 aankondigde.

Het in het VK gevestigde Nomad, eerder getipt in Beleggers Belangen, maakt kwalitatief hoogwaardige diepvries- en kant-en-klaremaaltijden onder sterke merknamen, waaronder in Nederland Iglo. Op de beurs kon Nomad net als veel sectorgenoten de laatste jaren weinig potten breken: door veranderend consumentengedrag en inflatie kwamen de verkoopvolumes onder druk.

Dat bleek ook uit de jongste kwartaalcijfers, al werd dankzij prijsverhogingen wel een kleine omzetgroei gerealiseerd. Voor heel 2024 verwacht Nomad terug te keren naar volumegroei en werd de prognose (3 tot 4% omzetgroei) herhaald.

Naast $500 mln aandeleninkoop moet het dividend de markt vertrouwen geven en de koers uit het slop trekken. Ik verwacht jaarlijks mooie dividendverhogingen, wat het aandeel met een huidig dividendrendement van 3,4% en een k/w van slechts 9 aantrekkelijk maakt.

ESAB Corporation

Een relatief onbekende grote uitblinker op de beurs de afgelopen jaren is las- en snijapparatuurmaker ESAB Corporation.

Het aandeel kwam in maart 2022 als afsplitsing van medisch technologiebedrijf Colfax naar de beurs en kondigde kort daarop het eerste kwartaaldividend van $0,05 per aandeel aan. ESAB werd in 1904 opgericht in Zweden als Elektriska Svetsnings-Aktiebogalet door Oscar Kjellberg, de uitvinder van het beklede lasdraad. Nadien volgden nog veel meer (las) uitvindingen en vandaag de dag levert ESAB wereldwijd lasapparatuur en automatiseringsoplossingen voor diverse industrieën.

De koers kreeg onlangs na slechte cijfers van grotere concurrent Lincoln Electric een flinke tik, wat een mooi koopmoment oplevert voor ESAB, dat begin mei (organische groei 2,5% tot 4,5%) de prognose voor 2024 herhaalde. Voor 2028 mikt ESAB op een omzet van minstens $4 mrd tegen $2,74 mrd in 2023.

Door de ijzersterke balans en de groeiende vrije kasstroom kan het dividend met (payout van minder dan 5%) de komende jaren nog veel verder omhoog, in lijn met 2024 (+33,3%) en 2023 (+20%).

Murphy USA

Tot slot is ook uitbater van ruim 1700 tankstations en gemakswinkels Murphy USA, dat eerder in Voorkennis al eens voorbij kwam, een fraaie nieuwe dividendgroeier. Bijzonder sterk is daarbij dat Murphy juist in coronajaar 2020 begon met $0,25 eind oktober. Na een gemiddelde verhoging van 15% per jaar is dat inmiddels $0,44.

Murphy laat sterke groeicijfers laat zien dankzij slimme loyaliteitsprogramma’s, vaak in samenwerking met Walmart, waar de meeste locaties van het bedrijf naast liggen. Jaarlijks worden tientallen nieuwe vestigingen geopend door het bedrijf, dat geroemd wordt vanwege de lage kostenstructuur en de komende jaren versneld wil groeien met vijftig nieuwe winkels per jaar.

Naast dividendbetaler is Murphy USA vooral ook kampioen aandelen inkopen: sinds 2013 werd liefst 58% teruggekocht en momenteel loopt nog een terugkoopprogramma ter waarde van $1,5 mrd. Net als bij ESAB is de payout ratio van Murphy extreem laag, wat het lage rendement verklaart maar ook garant staat voor nog jaren van bovengemiddelde groei.

Murphy USA noteert niet ver van de hoogste koers ooit en blijft desondanks koopwaardig voor de lange termijn, waarbij tussentijdse dips kunnen worden gebruikt om (alsnog) in te stappen.

Dit is de box-titel
Na de reeks recente dividendintiaties door onder meer Booking, Meta en Alphabet, ligt het voor de hand dat ook andere bekende namen op korte termijn over de brug komen, al dan niet onder druk van aandeelhouders. Dat geldt met name binnen de technologiesector en het meest voor de hand liggende voorbeeld is Amazon.com, zeker nu alle ‘medereuzen’ qua beurswaarde inmiddels wel uitkeren.

Fundamenteel gezien staan alle seinen op groen: Amazon maakt winst, genereert een sterke en groeiende kasstroom en beschikt over een enorme oorlogskas die elk jaar met vele tientallen miljarden groeit, mede omdat het bedrijf ook geen aandelen inkoopt en/of grote acquisities doet. Tot dusverre is Amazon’s strategie gericht op het maximaliseren van langetermijnwaarde voor aandeelhouders door te investeren in groei en innovatie. Maar dat kan ook makkelijk samengaan met dividend, zeker als het geld tegen de plinten klotst. Zolang de beurskoers echter blijft stijgen, lijkt Amazon geen haast te maken om op de dividendtrein te stappen.

De auteur heeft een positie in de drie getipte aandelen

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ