Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Energietransitie | Marktleider in infrastructuur voor een groene toekomst

0 0 Leestijd ongeveer

De druk om steeds meer duurzame energie op te wekken en te gebruiken neemt toe. De Tip van de Week is een aantrekkelijk gewaardeerd aandeel dat goed gepositioneerd is om van deze trend te profiteren.

Op de klimaattop in Dubai die eind vorig jaar plaatsvond, kwamen bijna 200 landen overeen dat er op termijn afstand moet worden gedaan van olie, gas en steenkool. Met andere woorden, de betreffende landen zullen op termijn concrete actie moeten ondernemen om over te stappen van fossiele brandstoffen naar duurzame alternatieven, met als uiteindelijk doel om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.

Hiermee lijkt een nieuwe horde te zijn genomen, want het was voor het eerst dat in een akkoord werd vastgelegd dat landen op termijn fossiele brandstoffen de rug dienen toe te keren.

Klimaatactivisten reageerden desondanks teleurgesteld op de plannen. Zij hadden namelijk gehoopt dat in het plan een specifiek jaar zou worden genoemd waarin fossiele brandstoffen helemaal niet meer gebruikt zouden mogen worden.

Toch was er wel degelijk concrete vooruitgang te melden vanuit de klimaattop. De aanwezige landen kwamen namelijk tot een akkoord om in de periode 2023 tot en met 2030 de wereldwijde capaciteit voor de opwekking van duurzame energie te verdrievoudigen. Daarmee werd een nieuwe stap gezet om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Windenergie

Windenergie zal een belangrijke bijdrage moeten gaan leveren en uit cijfers van de Global Wind Energy Council blijkt dat er ook progressie wordt geboekt op dit terrein. In 2023 werd wereldwijd meer dan 100 gigawatt aan nieuwe windinstallaties op land opgeleverd en daarmee kwam een nieuw record in de boeken.

Bekijk ook het dossier Duurzaam Beleggen

Ook de wereldwijde capaciteit van windinstallaties op zee werd met 11 gigawatt aanzienlijk uitgebreid. Het totaal aan geïnstalleerd windvermogen kwam daarmee uit op 1021 gigawatt, wat een toename betekende van 13% ten opzichte van 2022.

Ook de komende jaren rekenen de analisten van de Global Wind Energy Council op mooie groeicijfers voor de sector. In 2024 zal er naar verwachting 130 gigawatt aan capaciteit worden toegevoegd en voor de komende vijf jaar mikt de instantie op een gemiddelde groei van bijna 10% per jaar.

Splitsen we de groeicijfers uit tussen land- en offshore-installaties dan gaat het om een gemiddelde groeivoet van respectievelijk 6,6% en 28% gemiddeld per jaar. Het laatste groeicijfer in het bijzonder speelt onze Tip van de week in de kaart.

Sif

Het Nederlandse Sif is marktleider in de productie van funderingen (monopiles) voor offshore windturbines en het management heeft grootse plannen. Om aan de toenemende vraag naar monopiles – in het bijzonder steeds grotere funderingen – te voldoen kondigde het vorig jaar al aan om €328 mln te investeren in de uitbreiding van de productiecapaciteit.

Een immens bedrag, rekening houdend met het feit dat Sif destijds slechts een marktkapitalisatie had van €301 mln. Op papier oogden het plan en de details ervan zeer positief. Nederlandse banken en het investeringsfonds Invest NL (overheid) verstrekten middels kredieten en leaseconstructies €121 mln.

Twee belangrijke afnemers (waaronder Ecowende, een joint venture bestaande uit Eneco en Shell) investeerden €100 mln, een bedrag dat het beste kon worden gezien als een vooruitbetaling op later te ontvangen monopiles.

Afnemer Equinor maakte op haar beurt een bedrag van €50 mln over, in ruil voor preferente aandelen. Door middel van een claimemissie aan €11,50 per aandeel, waar destijds ook particulieren konden deelnemen, werd nog eens €50 mln opgehaald.

De investering moet de productiecapaciteit ruimschoots verdubbelen. Verloopt alles volgens plan, dan zou de capaciteit namelijk oplopen van 221 kiloton naar 500 kiloton per jaar. De terugverdientijd wordt door het management geschat op 3 à 4 jaar. De komende jaren breken dan ook spannende tijden aan voor de aandeelhouders. Begin 2025 moet de nieuwe fabriek namelijk al in gebruik worden genomen.

Dit jaar mikt het management nog op een ebitda van circa €35 mln, maar volgend jaar moet dit resultaat al oplopen naar €135 mln. Tegen 2026 mikt het management op een operationeel resultaat van ten minste €160 mln.

Scepsis

Beleggers zijn gezien de recente koersdaling van Sif van €11 naar €10 op de beurs niet overtuigd dat de onderneming deze doelstellingen gaat behalen en daar zijn ook zeker redenen voor te vinden. Het orderboek voor 2026 is nog niet helemaal gevuld en verschillende grote projecten voor windenergie in de sector werden de laatste 18 maanden teruggetrokken.

Als gevolg van de opgelopen rente en kosteninflatie was het commercieel niet meer aantrekkelijk voor de betrokken partijen om de windparken te realiseren. Een andere uitdaging voor Sif is een behoorlijk ziekteverzuim onder het personeel en het beeld dat de onderneming maar moeilijk geschikt personeel kan vinden.

Toch is de recente daling op de beurs opvallend, want analisten zijn momenteel wel redelijk positief over de beleggingskansen in Sif. Van de zes analisten die het aandeel volgen geven er vier een koopaanbeveling, geen enkele analist voorziet Sif van een verkoopadvies.

Het gemiddelde koersdoel bedraagt €14,76. Vanaf de huidige beurskoers van €10,12 bedraagt het opwaarts potentieel daarmee 46%. Dat is opvallend hoog en interessant om te vermelden is dat de analisten conservatiever zijn dan het management. In tegenstelling tot de bestuurders van Sif rekenen ze tegen 2026 gemiddeld genomen niet met een ebitda van €160 mln in 2026, maar met €138 mln. Mocht de onderneming de verwachting van de analistenconsensus waar kunnen maken, dan zou de onderneming een winst per aandeel kunnen boeken van circa €1,90 per aandeel.

Sif op ‘kopen’

Daarmee lijkt het aandeel Sif met een geschatte k/w 2026 van 5 (consensus) momenteel behoorlijk aantrekkelijk gewaardeerd. Omdat de onderneming daarnaast recent heeft aangegeven dat de bouw van de nieuwe fabriek op schema ligt en binnen budget, zien we een kans het bestaande advies op te trekken naar ‘kopen’ en het aandeel te promoveren tot Tip van de Week.

KERNGEGEVENS
Fondscode (ISIN): NL0011660485
Beurs: Euronext Amsterdam
Koers 5 juni: €10,12
Hoogste koers 12 mnd: €14,76
Laagste koers 12 mnd: €8,56
Beurswaarde €302 mln
Koers-winstverhouding 2025 (t) 9
Dividendrendement

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ