Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
houden

Farma | Meer dan alleen obesitas

0 0 Leestijd ongeveer

Farma wordt al lange tijd begrijpelijkerwijs gedomineerd door de ontwikkeling van obesitasmedicijnen. Daardoor raken andere ontwikkelingen ten onrechte wat ondergesneeuwd.

Kunstmatige intelligentie is al maanden het overheersende thema op de aandelenbeurs. Dat Super Micro Computer en Nvidia de veruit best presterende aandelen uit de S&P500 Index over de afgelopen drie jaar zijn onderstreept dat.

Maar dat ook farmaceut Eli Lilly met een koerswinst van meer dan 310% in de top vijf is terug te vinden geeft aan dat er toch ook wat anders speelt. Dat is uiteraard de opmerkelijke ontwikkeling van de obesitas-medicijnen.

Eli Lilly en Novo Nordisk – een van de best presterende aandelen uit de door collega Loege Schilder beheerder Duurzame portefeuille – domineren de obesitasmarkt en beide blijven farma-aandelen die op andere terreinen zeer succesvol zijn ver voor. Dat is niet helemaal onbegrijpelijk gezien de snelle groei van omzet, winst, investeringen en overname-activiteit in deze markt.

 

Volgens marktonderzoeker IQVIA wordt obesitas de komende jaren het snelst groeiende segment van de farmamarkt. Begin dit jaar schatte IQVIA nog dat de uitgaven aan obesitasmedicijnen in de periode 2024-2028 met jaarlijks gemiddeld 24-27% zouden stijgen tot $74 mrd in 2028. Daarmee is dit het veruit snelst groeiende ‘therapeutisch gebied’ in de farmaceutische industrie.

Voor de wereldwijde medicijnmarkt als geheel wordt over deze periode een jaarlijks gemiddelde groei van 6-9% tot $2,3 bln voorzien. De ontwikkeling van de obesitasmedicijnen is echter zo stormachtig dat IQVIA in een meer optimistisch scenario zelfs een groei van de uitgaven aan deze medicijnen tot $131 mrd in 2028 zeker niet uitsluit. Uitgaven aan medicijnen staan overigens niet gelijk aan omzet omdat farmaceuten vaak stevige kortingen op de referentieprijs verlenen.

Belangrijke rol in onderzoek
Het uitvoeren van klinische teststudies naar de effectiviteit en bijwerkingen van medicijnen wordt vaak niet door biofarmabedrijven zelf gedaan maar uitbesteed aan ‘contract research organisations’. Deze bedrijven begeleiden en organiseren het testproces van het rekruteren van patiënten en het aanvragen van goedkeuring voor de start van de testen tot aan het verzamelen en analyseren van de data.

Hoewel tientallen bedrijven dit soort diensten aanbieden is er maar een handjevol dat wereldwijd actief is en complexe teststudies goed kan uitvoeren. Icon (ticker: ICLR), IQVIA (IQV) en PPD, onderdeel van Thermo Fisher Scientific (TMO), zijn de belangrijkste partijen.

IQVIA wijkt iets af van grote concurrent Icon door de divisie Technology Analytics & Solutions die marktdata levert, onder meer over medicijnverkopen. De wat hoger verwachte winstgroei dit jaar (16,5% tegen 9%) en de lagere schuldratio (1,8 tegen 3,4) zijn in het voordeel van Icon, maar voor de lange termijn is zowel Icon als IQVIA een aantrekkelijke belegging om te profiteren van de researchinspanningen van de biofarmasector en de vraag naar marktdata.

Groeimarkten

Ondanks de hoge en al maar stijgende groeiverwachtingen is obesitas in 2028 volgens IQVIA zeker nog niet het grootste segment van de wereldwijde medicijnmarkt. Die plek blijft voorbehouden aan oncologie, gevolgd door immunologie. Hoewel de ontwikkelingen in deze segmenten wat in de schaduw staan van de obesitasmarkt zijn deze zeker interessant.

Denk aan de ADC’s – een combinatie van chemotherapie met een specifiek antilichaam waardoor de chemotherapie gerichter wordt en minder schade aan gezonde cellen aanricht – waarvan de markt volgens onderzoeksbureau Evaluate kan groeien van $8,6 mrd in 2024 tot $30 mrd in 2028. Of de nieuwe generatie van biotech-medicijnen tegen longaandoening COPD waarvan J.P. Morgan een omzet van $6,6 mrd in 2030 voorziet. En de ontwikkeling van radiofarmacie in oncologiebehandelingen.

Farma-aandelen

Er zijn ook naast obesitasmedicijnen nog heel veel andere interessante ontwikkelingen in de biofarmasector. En dus zijn er behalve de extreem succesvolle marktleiders in obesitas ook nog andere interessante aandelen in de biofarmasector te vinden. Ik licht er vier uit, twee ‘grote’ namen en twee meer speculatieve aandelen.

Merck

Het Amerikaanse Merck is de veruit grootste partij in het immuno-oncologiesegment via het middel Keytruda. Dat medicijn is een zowel een zegen als een zorg. Keytruda is namelijk goed voor ruim 41% van de omzet maar verliest in 2028 de patentbescherming. De Amerikanen bereiden zich hier uiteraard al lange tijd op voor, onder meer via overnames.

Uit een van die overnames (Acceleron Pharma) komt het veelbelovende middel Winrevair tegen pulmonale arteriële hypertensie (verstoppingen van de longslagader) dat sinds eind maart in de VS verkocht mag worden. Met partner Daiichi Sankyo ontwikkelt Merck een omvangrijk ADC-project en met de $11 mrd kostende overname van Prometheus zijn de immunologie-activiteiten versterkt. Prometheus heeft een interessant medicijn tegen chronische ontsteking van de dikke darm in ontwikkeling.

De samenwerking met Daiichi Sankyo en de overname van Prometheus zijn door Merck als onderzoekskosten geboekt die ten laste van de winst over 2023 zijn gekomen. Daardoor zijn winst en schuldratio over 2023 vertekend en staat Merck er veel beter voor dan die cijfers suggereren.

Het patentverlies van Keytruda zal een deuk slaan in de cijfers over 2028/29 maar de tot nu toe vrijwel feilloze ontwikkeling van de pijplijn geeft vertrouwen en het aandeel is heel redelijk gewaardeerd.

AstraZeneca

Het Brits/Zweedse AstraZeneca is een andere partner van Merck. Beide farmaceuten ontwikkelden samen het oncologiemedicijn Lynparza. Dat is een van meerdere succesvolle oncologiemedicijnen die bij elkaar goed zijn voor 40% van de omzet. Ook AstraZeneca krijgt uiteraard te maken met aflopende patenten. In de periode 2025-2027 verliezen vier medicijnen met een gezamenlijke omzet van ruim $13 mrd (29% van de concernomzet) de patentbescherming.

Dat weerhield de farmaceut er niet van om twee weken geleden tijdens de beleggersdag een omzetdoelstelling van $80 mrd voor 2030 te geven, goed voor een jaarlijks gemiddelde omzetgroei van ruim 8% over de periode 2023-2030. Doelstellingen die bovendien niet afhankelijk zijn van toekomstige overnames maar voortkomen uit de bestaande portefeuille en de ontwikkeling van twintig nieuwe medicijnen uit de pijplijn.

Een van de recente succesmedicijnen is het ADC Enhertu, een oncologiemedicijn waarvan de omzet afgelopen jaar met liefst 114% steeg tot $1,28 mrd. Ook AstraZeneca werkt aan obesitasmedicijnen maar oncologie blijft het speerpunt. Tijdens de beleggersdag gaf het twaalf voorbeelden van medicijnen in ontwikkeling met een omzetpotentieel van zeker $5 mrd. Acht daarvan komen uit het oncologiesegment.

De komende anderhalf jaar verwacht AstraZeneca testuitslagen van meer dan veertig fase 3-studies te publiceren. AstraZeneca is hoger gewaardeerd dan Merck maar daar staat een sneller dan verwachte groei tegenover.

Neurocrine Biosciences

De twee speculatieve aandelen zijn aanmerkelijk kleiner en meer gespecialiseerd dan AstraZeneca en Merck. De eerste van de twee, het Amerikaanse Neurocrine Biosciences, is een biotechbedrijf gespecialiseerd in medicijnontwikkeling voor het centraal zenuwstelsel en hormoon- en stofwisselingsaandoeningen. De omzet van Neurocrine bestaat nu nog bijna volledig uit een product, Ingrezza. Dit is een medicijn tegen tardieve dyskinesie, een bewegingsstoornis die voorkomt als bijwerking van onder meer het gebruik van antipsychotica.

In het eerste kwartaal lag de omzet van Ingrezza op $506 mln en voor heel 2024 rekent Neurocrine op een 17% hogere omzet van $2,1-2,2 mrd. Het bedrijf heeft bijna $1,9 mrd in kas en nauwelijks schulden, op een converteerbare lening na die eind vorige maand is afgelost. Neurocrine heeft dus de financiële middelen om de pijplijn zelf te ontwikkelen.

Belangrijke projecten zijn een medicijn tegen depressie en tegen aangeboren bijnierschors hyperplasie die problemen veroorzaakt bij het aanmaken van de hormonen androgeen, cortisol en aldosteron. In het volgende kwartaal komen de uitslagen van de fase 2-test van een medicijn tegen schizofrenie. Dit is een belangrijke studie en kan tot op- maar ook neerwaartse koersbewegingen van misschien wel 20% leiden.

Alnylam

In tegenstelling tot Neurocrine is Alnylam nog niet winstgevend. Alnylam ontwikkelt medicijnen gebaseerd op het RNAi-proces. Wanneer er fouten of mutaties in het DNA ontstaan worden er via het mRNA (‘de boodschapper van het DNA’) verkeerde instructies doorgegeven aan het ribosoom dat de productie van eiwitten verzorgt. Dat kan tot verschillende aandoeningen leiden. Alnylam ontwikkelt medicijnen die dit ‘verkeerde’ mRNA uitschakelen.

Het bedrijf heeft vier producten op de markt waarvan Amvuttra (Vutrisiran)– een middel tegen zenuwbeschadiging die wordt veroorzaakt door opeenhoping van eiwitten in het weefsel – het belangrijkste is. De pijplijn herbergt verschillende interessante projecten. Begin april publiceerde Alnylam positieve fase 2-testresultaten van het middel Zilebesiran tegen hoge bloeddruk dat nu de derde en laatste testfase in gaat.

Op korte termijn gaat echter de grootste aandacht uit naar de publicatie eind juni of begin juli van fase-3 resultaten van Vutrisiran tegen een specifieke vorm van hartfalen, die de koers flink in beweging kunnen zetten. Voor heel 2024 mikt Alnylam op een omzet – inclusief royalty-inkomsten – van $1,75-1,95 mrd. De onderzoeks- en marketingkosten zullen rond de $1,75 mrd uitkomen en samen met overige kosten betekent dit dat Alnylam dit jaar nog een verlies op aangepaste (‘non-GAAP’) basis laat zien. Vanaf 2025 en verder wil het biotechconcern echter een houdbare (aangepaste) winstgevendheid bereiken.

Neurocrine Biosciences en Alnylam zijn bovengemiddeld risicovol – ook ten opzichte van AstraZeneca en Merck – en kunnen zeer fors bewegen op uitslagen van klinische teststudies. Deze twee aandelen zijn daarom alleen geschikt voor kleinere portefeuilleposities.

Koopwaardige biofarma-aandelen
Naam Ticker/ISIN Beurswaarde Omzet ’23 Nettowinst ’23* Wpa ’23* Wpa ’24* K/w ’24 Div. rend. ’24 Schuldratio ’23**
AstraZeneca GB0009895292 £186,8 mrd $45,8 mrd $11,2 mrd $7,26 $8,06 18,9 1,0% 1,7
Merck MRK $315,4 mrd $60,1 mrd $3,8 mrd $1,51 $8,60 14,5 2,5% 3,5
Alnylam ALNY $19,0 mrd $1,8 mrd -$202 mln -$1,62 -$1,42
Neurocrine Biosciences NBIX $13,7 mrd $1,9 mrd $390 mln $3,86 $5,94 23,0 -1,9
* Aangepaste winstcijfers
** Schuldratio = Netto-schuldpositie/ebitda

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ