Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advieswijziging DSM-Firmenich | Onderneming stelt geduld op de proef

0 0 Leestijd ongeveer

Het in elkaar schuiven van de activiteiten van DSM en Firmenich verloopt volgens plan, maar het gaat nog jaren duren voordat alle fusievoordelen zich laten voelen. Ook het losweken van de afdeling voor diervoeding en -gezondheid duurt nog even.

De beleggersdag die DSM-Firmenich op 3 juni organiseerde was een uitgelezen mogelijkheid om duidelijkheid te geven over de timing van de afsplitsing van diervoedings- en gezondheidsdivisie Animal Nutrition & Health (ANH) en over een snelle route richting een ebitda-marge van 22 à 23%.

Hoewel de onderneming uitgebreid toelichtte hoe de doelen worden nagejaagd, wordt het geduld behoorlijk op de proef gesteld. In de eerste helft van volgend jaar wordt pas gekeken op welke wijze ANH wordt losgeweekt van de andere activiteiten.

Het goede nieuws is dat DSM-Firmenich benadrukte op koers te liggen met het realiseren met de synergie- en besparingsdoelen. Dat proces vraagt echter veel tijd. In het lopende jaar wordt naar schatting €70 mln aan omzetvoordelen behaald uit de fusie. In 2025 is dat dubbel zoveel. Pas ruim na 2026 zal de volledige doelstelling van €500 mln worden gehaald.

Goede strategische keuzes

Het concern maakt de juiste strategische keuzes. De vitamine-activiteiten worden na een serie tegenvallers stevig aangepakt en het meer cyclische en kapitaalintensieve ANH wordt afgesplitst. Daarmee worden de belangrijkste hordes in het metamorfoseproces genomen: het bedrijf wil een wereldwijde speler worden op de innovatieve geur-, smaak- en gezondheidsmarkt met een jaaromzet van ruim €10 mrd.

De beleggersdag maakte echter duidelijk dat DSM-Firmenich voorlopig dichter staat bij het bedrijf dat in het eerste kwartaal de aangepaste ebitda-marge zag dalen van 16,7% naar 15,1% terwijl de organische omzetgroei op 0% uitkwam.

Bovaer prikkelt beleggersfantasie
Een paar dagen voor de beleggersdag kwam er groen licht voor de Amerikaanse introductie van Bovaer. Dit is een supplement voor veevoer dat bijdraagt aan een reductie van de methaanuitstoot met 30% tot 50%.

Wanneer een miljoen koeien Bovaer ontvangen, heeft dat dezelfde klimaatimpact als wanneer er 285.000 auto’s van de weg zouden blijven. Wereldwijd zijn ongeveer 65 miljoen hoogproductieve koeien. Als daarvan 10% voeding met Bovaer krijgt, zou de omzet van de divisie ANH met ruim 10% stijgen.

Juist met het oog op dit soort beleggersfantasieprikkelende berichten, is het een gemiste kans dat er geen duidelijkheid komt wanneer ANH wordt afgesplitst en of Bovaer onderdeel blijft van DSM-Firmenich.

Advies aandeel DSM Firmenich op ‘houden’

Het vooruitzicht dat de onderneming dankzij margeverbetering en (organische) groei een deel van de waarderingskloof kon dichten met sectorgenoten zoals Givaudan en Symrise, was een belangrijk ingrediënt van het koopadvies. Die inhaalslag gaat langer duren dan zich aanvankelijk liet aanzien. Beleggers hoeven zich dus niet te haasten om het aandeel te kopen.

Bij een waardering van 14,5 maal de verwachte ebitda voor transitiejaar 2024 en een dividendrendement van 2,4% is DSM-Firmenich echter nog altijd absoluut het aanhouden waard.

DSM in cijfers 2024 2023
Omzet €12,6 mrd €12,3 mrd
Ebitda €1,8 mrd €2,0 mrd
Vrije kasstroom €581 mln €1,0 mrd

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ