Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 22 mei 11:35

Alfen | Aandeel maakt duikvlucht na cijfers

0 0 Leestijd ongeveer

Alfen verloor bij opening van de beurs op dinsdag ruim 15% van haar beurswaarde, nadat de resultaten in negatieve zin afweken van de verwachtingen van analisten.

Producent van laadpalen, transformatorstations en energieopslagsystemen Alfen wist met haar eerstekwartaalcijfers niet te overtuigen. De omzet steeg ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder weliswaar met 3% naar €116,8 mln, maar dat is natuurlijk te weinig voor een groeibedrijf.


Met name de verkopen binnen de divisie van energieopslagsystemen vielen ditmaal tegen. Analisten rekende op voorhand bij Alfen op een totale omzet van ruim €130 mln en een verbetering van het operationeel resultaat. Dat de verkopen vervolgens dermate afwijken van de verwachtingen, in combinatie met een daling van 25% van de aangepaste ebitda, is koren op de molen van de shorters.

Lees ook Het meest geshorte aandeel van Nederland

Beleggers die speculeren op een koersdaling zijn er bij Alfen een behoorlijk aantal. De onderneming was op 20 mei namelijk het meest geshorte aandeel van Nederland.

Tegenvallende start

Ondanks de tegenvallende start van het jaar hield het management vast aan haar verwachting voor 2024 een omzet die tussen de €590 en €660 mln dient uit te komen en een ebitda-marge van ten minste 11,3%. In het afgelopen kwartaal daalde deze marge nog van 11,2% naar 8,2%. Daarnaast verwacht Alfen ook een positieve vrije kasstroom te genereren.

We betwijfelen of Alfen deze doelen zal bereiken in 2024. Op de middellange termijn blijven de groeivooruitzichten voor de onderneming echter wel behoorlijk positief, gestuwd door de verwachte toename van het gebruik van elektriciteit. Door de recente koersdaling op de beurs lijkt het aandeel Alfen met een geschatte k/w 2025 van 16 aantrekkelijk gewaardeerd.

Advies aandeel Alfen blijft ‘houden’

Ondanks de nieuw ingestelde interim-cfo Onno Krap, gaan we mede als gevolg van de niet al te sterke communicatie telkens vanuit het management niet verder dan een herhaling van ons houdadvies voor het aandeel Alfen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ