Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 15 apr 15:15

Advieswijziging Alfen | Het meest geshorte aandeel van Nederland

0 0 Leestijd ongeveer

Alfen verloor dit jaar al een kwart van zijn beurswaarde. Een vochtprobleem en beroerde communicatie vanuit het management in 2024 pakte goed uit voor de vele shorters in het aandeel.

Producent van laadpalen, transformatorstations en energieopslagsystemen Alfen scoorde de afgelopen weken geen punten bij zijn aandeelhouders. In eerste instantie kwam een probleem aan het licht bij een bekende klant. Netbeheerder Liander meldde via de website dat het kampte met vochtproblemen bij een aantal van de transformatorstations die geleverd zouden zijn door Alfen.

Opvallend was dat het management van Alfen de aandeelhouders niet onmiddellijk over deze kwestie informeerde. Pas een paar dagen later liet de onderneming via de eigen website weten dat het samen met Liander aan een oplossing werkt. In de tussentijd bleven aandeelhouders in het ongewisse, terwijl de productie van dit relatief nieuwe type transformatorstations wel werd stilgelegd en de omvang van de schade nog onbekend is. Analisten rekenen erop dat de strop in de miljoenen zal lopen. Later deze maand verwacht Alfen meer duidelijkheid te kunnen geven over potentiële oplossingen die het de klanten kan bieden.

Voordracht ingetrokken

Wat aandeelhouders vast ook niet kon bekoren, was het feit dat vorige week, een dag voor de ava, de voordracht van de nieuwe cfo Boudewijn Tans werd ingetrokken. Volgens alle betrokkenen was dit in goed overleg, maar beleggers zullen daar toch hun vraagtekens bij plaatsen. Dat deden ze ook bij het verzoek van het management om de vergadering van aandeelhouders in de toekomst alleen digitaal te laten plaatsvinden, vanaf het moment dat dit in de wet geregeld is. Meer dan 80% stemde tegen het voorstel.

Advies aandeel Alfen naar ‘houden’

Alfen toont de laatste weken opnieuw aan dat de communicatie van het management niet het sterkste punt van de onderneming is. Het bedrijf staat er al langer om bekend weinig oog te hebben voor zijn aandeelhouders en keert bijvoorbeeld ook geen dividend uit. Daartegenover staan de zeer gunstige groeivooruitzichten voor de onderneming, gestuwd door het toenemende gebruik van elektriciteit.

Nu vooralsnog onbekend is hoe hoog de schadepost zal zijn door de vochtproblematiek en het management op het gebied van beslissingen en communicatie opnieuw niet weet te overtuigen, verlagen we het advies voor het aandeel Alfen bij een geschatte k/w voor 2024 van 25 van ‘kopen’ naar ‘houden’.

Shorters vinden Alfen interessant
Op de website www.shortsell.nl worden dagelijks de openstaande shortposities in bekende Nederlandse aandelen gepubliceerd op basis van data van de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Op 13 april waren Alfen en Just Eat Takeaway met respectievelijk 11,7 en 10,5% de meest geshorte aandelen. Dat betekent dat een grote groep in beide aandelen tracht de profiteren van een koersdaling in plaats van een koersstijging. Opvallend is dat beide ondernemingen geen al te beste reputatie hebben als het gaat om de communicatie met hun aandeelhouders, voor wiens belangen ze sowieso weinig aandacht hebben. Zo kochten beide ondernemingen niet of geruime tijd geen eigen aandelen in. Ook hoeven aandeelhouders niet te rekenen op een dividend.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ