Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 21 mei 11:02

Allianz | Winststijging heeft brede basis

0 0 Leestijd ongeveer

Alle drie de divisies van Allianz presteerden in het eerste kwartaal beter dan een jaar eerder. Het is een kwestie van tijd voordat de verzekeraar de prognose voor 2024 zal opschroeven.

In het eerste kwartaal zijn de totale inkomsten van Allianz met 5% toegenomen naar €48,4 mrd. Het bedrijfsresultaat steeg met 7% naar €4,0 mrd. Die toename was voor een heel groot deel te danken aan de goede gang van zaken bij de schade-ongevallendivisie.

Het bedrijfsresultaat van deze tak steeg met ruim 10% naar €2,1 mrd. De groei was deels te danken aan een verhoging van de verzekeringspremies. Ook speelt mee dat grote natuurrampen uitbleven en dat het goede beursklimaat zich vertaalde in hoge beleggingsinkomsten. De combined ratio – die de verhouding weergeeft tussen schade-uitkeringen en premie-inkomsten – bleef stabiel op 91,9%. Dat is een knappe prestatie, aangezien dit percentage bij veel schadeverzekeraars tussen 94% en 98% schommelt. Overigens heeft Allianz in dit opzicht een naam hoog te houden. In het derde kwartaal van vorig jaar kwam de combined ratio ondanks een groot aantal overstromingen en hagelbuien in Europa maar net boven de 96% uit.

Netto-instroom en goed beursklimaat

Bij de divisie vermogensbeheer verbeterde het bedrijfsresultaat met 7% naar €773 mln. Het beheerd vermogen nam met €71 mrd toe naar €1,78 bln. Behalve aan een netto-instroom van €34,2 mrd is die toename te danken aan een gunstig beursklimaat en positieve valutaeffecten. Ten slotte groeide het bedrijfsresultaat bij de levensdivisie met 1% naar €1,3 mrd. Allianz herhaalde de prognose van een bedrijfsresultaat van circa €14,8 mrd in heel 2024. Met het oog op de goede jaarstart en de relatief lastige periode in het derde kwartaal van vorig jaar, moet het raar lopen als de die prognose bij de publicatie van de halfjaarcijfers in augustus niet wordt opgeschroefd. Bovendien ligt er dan waarschijnlijk ook ruimte voor de aankondiging van een nieuwe aandeleninkoop (zie kader).

Advies aandeel Allianz op houden

Met een koersstijging van 1% reageerden beleggers vrij lauw op de degelijke cijfers. Het dividendrendement van naar schatting 5,6% blijft  ruim achter bij dat van Nederlandse verzekeraars zoals NN Group en ASR, terwijl de kapitaalgeneratie bij het aandeel Allianz relatief wat lager ligt. De resultaten geven geen aanleiding om het houdadvies aan te passen.

Kapitaalbuffer groeit gestaag
De kapitaalgeneratie van Allianz nam met 3% toe naar €3,7 mrd en de Solvency II-ratio kwam uit op 203%. Dat ligt ruim boven de eigen doelstelling van 180%. Met de begin april aangekondigde verkoop van Fireman’s Fund aan Arch speelt het bedrijf circa $1,4 mrd aan kapitaal vrij. De transactie past in de strategie van Allianz om in de VS de nadruk te leggen op grote klanten en specialistische activiteiten, waar de marge relatief hoog ligt. Vlak na het besluit om de dividenduitkering te verhogen van 50% naar 60% van de genormaliseerde jaarwinst, ligt een nieuwe bijstelling van het dividendbeleid echter niet voor de hand. Voorlopig moeten beleggers er vooral op hopen dat er extra kapitaal vrijgemaakt wordt voor de inkoop van eigen aandelen.
Allianz in cijfers Q1 2024 Q1 2023
Totale inkomsten 48,4 mrd €46,0 mrd
Bedrijfsresultaat €3.986 mln €3.731 mln
Kapitaalgeneratie €3,7 mrd €3,6 mrd

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ