Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Commentaar Johan Brinkman, 16 mei 08:14

Small- en midcaps | Bloedbad op het Beursplein

0 0 Leestijd ongeveer

De AEX kan ergens de komende tijd best wel eens de duizend punten gaan aantikken. Bedenk alleen wel dat de beurs uit meer dan alleen de hoofdfondsen bestaat.

‘AEX op weg naar de 1000 punten!’, was vorige week de kop boven een column van Jos Versteeg in De Telegraaf. Als particuliere belegger kan ik het enthousiasme van deze analist van InsingerGilissen wel delen. Ook ik ben optimistisch over de kansen om de komende twaalf maanden nóg hoger te sluiten, gezien het grote aantal koopadviezen dat wij nog steeds op AEX-fondsen hanteren.

Tegelijkertijd is het ook goed om de keerzijde van beleggen in Nederlandse aandelen te benoemen. Want voor de mid- en smallcaps zijn de afgelopen jaren een bloedbad geweest en zowel de AMX als de AScX noteert nog steeds ruim 15% lager dan de recordstanden van respectievelijk 2021 en 2022.

Gerekend vanaf de piek op 7 september 2021 stonden maandag welgeteld tien AMX-aandelen op een verlies van meer dan 40%, waaronder Just Eat Takeaway, Aperam en FlowTraders. En gemeten vanaf de recordstand op 10 februari 2022 bedroeg het verlies van nog eens negen AScX-aandelen meer dan 40%, waaronder Ebusco, CM.com en PostNL.

Nederlandse aandelenportefeuille

En eerlijk is eerlijk, ook wij hebben ons verkeken op de kwetsbaarheid van Nederlandse mid- en smallcaps de afgelopen jaren. Vijf van de zes bovengenoemde aandelen – PostNL is de uitzondering – zaten en zitten in onze voorbeeldportefeuilles – en drukten als zodanig de overigens verder positieve rendementen die we met deze portefeuilles wisten te behalen.

Zeker als beheerder van de Portefeuille NL prijs ik mij gelukkig met de keuze van onze analisten voor de portefeuillefondsen. Van de negen mid- en smallcaps in deze portefeuille, behoorde alleen CM.com de afgelopen jaren tot de allergrootste verliezers. En de Portefeuille NL met onze sectorfavorieten blijft dit jaar – net als de AEX – records breken.

Risico beleggen mid- en smallcaps

Kortom: beleggen in mid- en smallcaps blijft interessant, maar brengt in het huidige beleggingsklimaat schijnbaar grotere risico’s met zich mee dan investeren in hoofdfondsen. U doet er verstandig aan daar in uw aandelenselectie rekening mee te houden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ