Updates

Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden

Actueel advies

Advies Karel Mercx, 14 mei 09:30

Disney | Winstgevendheid neemt toe

0 0 Leestijd ongeveer

Hogere ebit- en FCF-marges laten zien dat Disney op de goede weg is. Conservatief management verhoogt langzaam de verwachtingen met een stijgende kasstroom.

Disney heeft vijf kwartalen geleden besloten dat het winstgevender wil worden. De kwartaalcijfers zie ik als een bevestiging dat ze op de goede weg zijn. Er zijn wat mij betreft drie maatstaven.


De eerste is de ebit-marge, die aangeeft welk deel van de omzet overblijft als winst voordat rente en belastingen worden betaald. Deze marge, die dus op de operationele prestaties focust, kwam in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar 2024 uit op 17,4%, het hoogste in negen kwartalen.

Maatstaf

De tweede is de FCF-marge, die bedraagt 10,9%. Dit is een maatstaf voor de hoeveelheid vrije kasstroom die een bedrijf genereert ten opzichte van de omzet. De vrije kasstroom omvat de operationele kasstromen minus kapitaalinvesteringen (CapEx) en geeft inzicht in de financiële gezondheid van het bedrijf en de capaciteit om investeringen te doen, schulden af te lossen of dividenden uit te keren.

De derde belangrijke maatstaf is de verhouding tussen de vrije kasstroom en de totale beurskoers. Die geeft aan wat de belegger betaalt voor deze winsten. Deze verhouding is nu 4,3% en het gemiddelde sinds januari 2020 is 1,17%. Het bevalt mij dat het management conservatief is; de vooruitzichten nemen langzaam toe. De verwachting was eerst dat er in 2024 $8 mrd vrije kasstroom zou zijn en nu is dat $8 tot $8,5 mrd. De beurswaarde is $192 mrd.

Advies aandeel Disney blijft ‘Kopen’

Disney is duidelijk geen Starbucks of McDonald’s, bedrijven die er last van hebben dat de (lagere) middenklasse minder te besteden heeft. In de pretparken van Disney, die ongeveer de helft van de concernomzet genereren, is er volgens de cfo niets te merken van verminderde uitgaven, zo zei hij in de analistencall. Disney is en blijft onze sectorfavoriet.

De auteur heeft aandelen Disney in bezit.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ