Updates

Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Advies Jeff Thijssen, 14 mei 18:00

AMG | Metalenspecialist wacht op betere tijden

0 0 Leestijd ongeveer

AMG wist met de kwartaalcijfers niet te overtuigen. Het is wachten op betere tijden voor de metalenspecialist, die goed gepositioneerd is om te profiteren van de elektrische revolutie.

Het zeer cyclische AMG is in 2024 niet sterk uit de startblokken gekomen en dat was geen verrassing. De negatieve ontwikkeling van de lithium- en vanadiumprijzen hebben een grote impact op de resultaten, waardoor de cijfers onderaan de streep weer eens rood kleurden.

De gemiddelde lithiumprijs lag in het afgelopen kwartaal dan ook 76% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Bij Vanadium was de prijsdaling met 33% minder extreem, maar natuurlijk wel nog altijd fors te noemen. Het is het gevolg van overcapaciteit op de markt, die mede voortvloeit uit het gegeven dat de elektrische revolutie minder snel gaat dan gedacht.

De omzet bij AMG kwam over eerste kwartaal van het jaar daardoor uit op $358,2 mln, wat een krimp betekende van 21% ten opzichte van de eerste drie maanden van 2023. De aangepaste ebitda daalde maar liefst met 74% naar $30,8 mln. Onderaan de streep boekte AMG een verlies van $0,50 oftewel €0,46 per aandeel.

Voor het hele jaar 2024 mikt het management op een aangepaste ebitda van $130 mln. Hierdoor zal de winst per aandeel naar verwachting onder de €1 uitkomen. In 2022 en 2023 wist AMG nog een wpa van respectievelijk €5,41 en €2,87 te boeken.

Volatiel aandeel

Bij AMG zien we keer op keer de impact van de forse prijscorrecties van haar metalen als de vraag tijdelijk hapert en dat zorgt naast volatiele resultaten ook voor enorme volatiliteit in het aandeel.

Tegelijkertijd is beleggen vooruitzien en hoewel de prijzen zich lastig laten voorspellen, is enig herstel te verwachten van de lithiumprijs de komende jaren gesteund op de energietransitie.

Advies aandeel AMG op ‘kopen’

Dat de lithiumprijs de laatste weken lijkt uit te bodemen is ieder geval een positief eerste teken. Bij een herstel van de lithiumprijs kan het hard gaan met een aandeel als AMG. Bij een geschatte k/w 2025 van 11 is het openen van een kleine positie de overweging waard. We herhalen ons koopadvies.

EERSTEKWARTAALCIJFERS
In € mln 2024 2023
Omzet 358,2 450,6
Aangepaste ebitda 30,8 118,1
Wpa in € -0,46 1,59

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ