Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Advies Jeroen Boogaard, 13 mei 08:00

Nieuwe orders lonken voor SBM Offshore

0 0 Leestijd ongeveer

Na een goed kwartaal handhaaft SBM Offshore zijn winstverwachting voor heel het jaar. Het olieservicebedrijf ziet een sterke marktvraag.

In een update over het eerste kwartaal meldt SBM Offshore een omzet van $871 mln. Dat is een toename van 17% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Deze sterke omzetgroei is vooral te danken aan de leasevloot, die de inkomsten met 22% opvoerde naar $554 mln.


De FPSO Prosperity produceert sinds eind vorig jaar olie voor ExxonMobil in Guyana en is aan de leasevloot toegevoegd. Daarnaast is de vloot in het eerste kwartaal van 2024 versterkt met de FPSO Sepetiba.

Petrobras zal dit drijvende platform de komende 22 jaar inzetten voor de kust van Brazilië. Eind vorig jaar werd de FPSO Liza Unity verkocht aan ExxonMobil. De totale vloot bestaat inmiddels uit 19 drijvende opslag- en productieplatforms en zal de komende jaren naar verwachting verder toenemen.

$316 mln

De turnkey-divisie boekte in het eerste kwartaal een omzetstijging van 9% naar $316 mln. Opstartwerkzaamheden voor de nieuwe FPSO Jaguar voor ExxonMobil in Guyana droegen hieraan bij, terwijl de inkomsten uit de bouw van de overige FPSO’s terugliepen doordat deze voltooiing naderen. Er zijn nog drie platforms in aanbouw, waarvan er bij twee langjarige leasecontracten zijn.

Lees ook Olieservicebedrijf kiest voor basisdividend

Deze zitten alle drie in de eindfase van het bouwproces en zullen in 2025 operationeel zijn. Het voorlopige contract voor de FPSO Jaguar werd in april omgezet in een definitieve order, waardoor het orderboek per saldo verder is toegenomen. Naar verluidt is SBM Offshore samen met zijn Japanse concurrent Modec in de race voor een FPSO in Suriname voor TotalEnergies en in Guyana voor ExxonMobil.

Sterke outlook

SBM Offshore ziet een sterke marktvraag en geeft aan dat de meeste diepwatervelden al rendabel zijn bij een olieprijs van $25-35 per vat. Bij de presentatie van de jaarcijfers had het bedrijf zicht op in totaal 32 nieuwe FPSO’s in de periode 2024-2026. Daarvan vallen er 15 binnen het segment van grote, complexe FPSO’s waar SBM Offshore zich op richt.

Er is capaciteit voor de bouw van zes FPSO’s, waardoor het bedrijf circa twee nieuwe orders per jaar kan aannemen. Om snel in te kunnen spelen op kansen is reeds een nieuwe scheepsromp in aanbouw.

De outlook voor dit jaar werd gehandhaafd. De omzet komt uit op circa $3,5 mrd en de ebitda op $1,2 mrd. Vorig jaar lag de ebitda op $1,3 mrd, maar daarin zat de boekwinst op de verkoop van Liza Unity. Onderliggend is sprake van winstgroei en deze opgaande trend zal zich naar verwachting doorzetten.

Advies aandeel SBM Offshore blijft ‘kopen’

Inclusief de cash dividenduitkering van €0,7651 per aandeel heeft het aandeel dit jaar bijna 20% totaalrendement geboekt. Met een k/w van 8,6 en een dividendrendement van 5,4% blijft het aandeel echter laag gewaardeerd. De inspanningen van SBM Offshore om ook op de ontluikende markt voor drijvende windparken een sterke positie op te bouwen kunnen de waardering op termijn ten goede komen. In een joint-venture met Technip gaat het zijn drijvende platforms waarop grote windturbines kunnen worden geplaatst verder ontwikkelen. Het advies blijft ‘kopen’.

De auteur heeft een positie in SBM Offshore

Omzetcijfers eerste kwartaal
in $ mln 2024 2023
Lease 554 453
Turnkey 316 290
Totale omzet 871 742

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ