Updates

Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Actueel advies

Advieswijziging Netflix | De koning onder de streamers wordt een eliteaandeel

0 0 Leestijd ongeveer

Netflix is afgelopen kwartaal nog verder van de concurrentie weggelopen en blijft de koning onder de streamers. Over de afgelopen achttien maanden is het aandeel extreem in prijs gestegen.

Het slimste wat Netflix de afgelopen jaren heeft gedaan is het verbieden van het delen van wachtwoorden. Het heeft iets weg van de drugswereld. Eerst mensen gratis laten genieten en als ze verslaafd zijn, dan mogen ze betalen. 

Doordat je een abonnement nu niet meer kunt delen, trekt de groei sterk aan. In het tweede kwartaal van 2023 lag de jaar-op jaar-groei van nieuwe abonnees op 2,7%. In het derde kwartaal nam dit toe tot 7,8%, het afgelopen slotkwartaal tot 12,4% en de verwachting van het management van Netflix voor de komende drie maanden is 13,2%. 

Inmiddels heeft Netflix 260 miljoen klanten en bij elk nieuw abonnement stijgt de marge. Het is immers spotgoedkoop om iemand aan te sluiten en het maken van series en films wordt niet duurder als er meer abonnees bij komen. Netflix had altijd tot doel om een marge te hebben van rond de 20%. Voor 2024 wordt dit opgetrokken naar 24%.

Nog maar aan het begin

Netflix wees er bij de presentatie van de kwartaalcijfers nog maar eens op dat ze aan het begin staan van hun avontuur. Het bedrijf denkt wereldwijd 5% van de totale kijkmarkt in handen te hebben, met in geen enkel land een aandeel van meer dan 10%. Deze markt groeit ook nog eens snel door de opkomst van de middenklasse in de opkomende markten.

Om het groeitempo vol te houden is het cruciaal om de beste zijn met films en series. Dit is het bedrijf nog steeds: volgens het onafhankelijk onderzoeksbureau Nelson had Netflix vorig jaar in 48 weken de best bekeken ‘originele serie’. Voor films gold dit in 41 weken en in 44 weken was Netflix nummer 1 met ingekochte series. Dit laatste laat zien dat het bedrijf niet alleen goed isin het maken van films en series, maar dat ook de inkoopafdeling haar werk goed doet.

De balans van Netflix is in hoog tempo sterker geworden door de toestroom van abonnees. In 2019 was de verhouding tussen de nettoschuld en de ebitda nog 4; die waarde is stapsgewijs teruggelopen naar 1,3. Dit betekent dat er steeds meer ruimte is voor het inkopen van eigen aandelen. Netflix heeft in 2023 voor ongeveer $6 mrd aan aandelen teruggekocht. Volgens het huidige plan komt daar nog $8,4 mrd bij.

Advies aandeel Netflix naar ‘verkopen’

Het succesverhaal van Netflix is ook beleggers opgevallen, want de aandelenkoers gaat als een raket. Het rendement in de afgelopen anderhalf jaar is 152%, terwijl de S&P500 over deze periode op +23% staat. Van alle beleggingen die ik volg is het aandeel Netflix het verst verwijderd van de gemiddelde koers van de afgelopen 200 dagen, namelijk 35%. Dit is meer dan Cameco (+27%) en de bitcoin (+20%). De Relative Strength Indicator over een periode van veertien maanden staat op 81. Zo’n extreem hoge stand kondigt normaal gesproken een serieuze correctie aan.

De adviezen van Beleggers Belangen zijn voor een periode van twaalf maanden en aandelen Netflix op het huidige niveau aanhouden voor zo’n periode is riskant. Daarom verlaag ik het advies voor Netflix van ‘houden’ naar ‘verkopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!