Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Martijn van Herpen, 26 mrt 11:02

Advieswijziging Home Depot | Koers loopt voor op vooruitzichten

0 0 Leestijd ongeveer

Ondanks een woningtekort in de Verenigde Staten, zijn de vooruitzichten van bouwmarkten voor 2024 niet erg inspirerend. De sterk gestegen koers van Home Depot is dan ook opmerkelijk.

Home Depot rapporteerde eind februari de cijfers over boekjaar 2023. De omzet daalde met 3,5% tot $152,7 mrd. De vergelijkbare omzet per winkel daalde daarbij zelfs met 4,0%. De nettowinst daalde met 11,7%: van $17,1 mrd naar $15,1 mrd.

Door de forse aandeleninkopen daalde de winst per aandeel met 9,5% iets minder, tot $15,11 per aandeel. Het kwartaaldividend werd met 7,7% verhoogd tot $2,25 en dat betekent een dividendrendement van 2,3%.

Groeikansen in gefragmenteerde markt

Ceo Ted Decker omschreef 2023 als een jaar van matiging na drie jaar van buitengewone groei. Voor de toekomst spreekt hij van volop groeikansen in een gefragmenteerde markt, die Home Depot op $950 mrd schat.

Maar volgens de vooruitzichten die Home Depot afgaf, zal die groei er niet in 2024 zijn. Home Depot verwacht 1,0% omzetgroei, maar dat is inclusief een extra (53e) week in boekjaar 2024. Anders zou de vergelijkbare groei per winkel naar verwachting 1,0% dalen. Het bedrijf denkt dat de winst per aandeel in lijn met de omzet zal stijgen, waarmee deze rond de $15,26 uitkomt.

Hierbij dient wel aangetekend te worden dat schommelingen in materiaalprijzen een duidelijke impact kunnen hebben. De prijzen voor houten frames gingen in het vierde kwartaal van 2023 bijvoorbeeld met 7% omhoog, maar lagen daarmee nog steeds onder prijsniveaus van 2022.

Klantgedrag

Belangrijker is echter het gedrag van de klanten. Die blijven relatief kleinere uitgaven per keer doen en voor kleinere projecten. De markt voor discretionaire uitgaven voor grotere projecten blijft wat zwak: in het vierde kwartaal van 2023 waren er jaar op jaar 6,9% minder transacties van boven de $1000.

De markt voor professionals bleef wel relatief stabiel, terwijl volgens Home Depot interne en externe onderzoeken aangeven dat de orderboeken bij de professionals minder vol zitten dan een jaar geleden.

Ook zal groei van het aantal winkels de omzet van Home Depot maar heel beperkt extra laten stijgen. In 2024 moeten er twaalf winkels bijkomen en tot en met 2028 in totaal tachtig. Maar op het bestaande winkelbestand van 2335 winkels is dat voor 2024 maar 0,5% en tot en met 2028 slechts een uitbreiding van 3,4% aan verkooplocaties.

Advies aandeel Home Depot naar ‘verkopen’

Al met al lijken de cijfers van 2023 en de geschetste vooruitzichten voor 2024 niet heel erg inspirerend. En ze bevatten geen signalen dat de bouwmarkt in de Verenigde Staten of de omzet per verkooplocatie snel zal aantrekken. Dat beeld wordt bevestigd door concurrent Lowe’s, dat een omzetdaling van 2-3% verwacht in 2024.

Bij onze update van eind november verhoogden we het advies van ‘verkopen’ naar ‘houden’. Dat was bij een koers van $308,19 en een historisch gezien normale en redelijk geachte k/w van 20,3. Sindsdien is de koers met 24,4% gestegen tot $383,51 en de k/w is nu 25,1. Groei lijkt er niet heel snel te komen en de waardering kan eigenlijk alleen maar omlaag.

Voor de lange termijn is het aandeel aan te houden, maar voor de termijn van een jaar is het echt te duur. Het advies gaat naar ‘verkopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ