Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Halfgeleiders | Fidelity International vindt zorgen gepast

0 0 Leestijd ongeveer

Fidelity International waakt voor euforie over halfgeleideraandelen.

De recente stijging van de aandelenkoersen van halfgeleiders kwam volgens Fidelity International voort uit het diepe pessimisme dat in oktober 2022 heerste. Destijds werd gevreesd voor hoge chipvoorraden en zwakke macro-economische omstandigheden. Toen die zorgen waren weggenomen en de vraag naar kunstmatige intelligentie explodeerde, stegen de aandelenkoersen van ASML, ASM International en Besi met respectievelijk 121%, 178% en 219%.

Fundamenteel gezien zijn er volgens Fidelity momenteel twee belangrijke zorgen onder beleggers over de halfgeleiderindustrie. Ten eerste is het huidige herstel bijna volledig te danken aan de prijsstijging van halfgeleiderproducten en niet aan toenemende verkopen. Fidelity denkt dat de vooruitgang in kunstmatige-intelligentietechnologie het optimisme over de langetermijnvooruitzichten van de sector stimuleert. Verwacht wordt dat door kunstmatige intelligentie de vraag naar smartphones, pc’s en servers zal stijgen.

Kapitaaluitgaven

Daarnaast zijn de kapitaaluitgaven bij veel bedrijven in de halfgeleidersector de afgelopen maanden tot recordhoogte gestegen, waardoor beleggers bang zijn voor mogelijke overcapaciteit. Fidelity vindt dat beleggers zich hier niet te druk over moeten maken, omdat de grootste bedrijven inmiddels zijn begonnen met het terugschroeven van hun investeringen.

Impuls

De auto-industrie stond vorig jaar bovenaan de enquête van KPMG als de belangrijkste inkomstenbron van halfgeleiderbedrijven. Volgens Fidelity heeft de teruggelopen wereldwijde autoverkoop, inclusief elektrische voertuigen, een rem gezet op de huidige rally. Dit wordt gedeeltelijk gecompenseerd door een toename van het aantal chips dat in een individuele auto wordt gebruikt. In een elektrische auto zitten gemiddeld duizend chips. Voor 2024 verwachten leidinggevenden dat de voortdurende automatisering en elektrificatie van voertuigen een impuls zal geven aan hun chipverkopen.

Afgezwakt

Voorlopig beperken de zorgen over de verkoopvolumes en de mogelijke overcapaciteit de waardering van halfgeleideraandelen. De huidige aandelenkoersen van veel halfgeleiderbedrijven suggereren volgens Fidelity dat de euforie bij beleggers is afgezwakt tot optimisme. Als de zorgen wegebben en beleggers weer euforisch worden over halfgeleiders, is dat volgens Fidelity een goed moment om voorzichtiger te worden en deze aandelen te verkopen voordat het feest eindigt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.