Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 22 mrt 13:27

Aalberts | Specialist op nichemarkten met een lange adem

0 0 Leestijd ongeveer

Aalberts heeft de laatste jaren een flinke transitie ondergaan. Het aantal eindmarkten daalde van tien naar vier en het thema duurzaamheid werd steeds belangrijker. Tijd voor een nieuwe analyse van dit kansrijke aandeel.

Aalberts ontstond als groep in industriële ondernemingen in 1975 met de oprichting van Mifa (aluminiumprecisie-extrusie). De groep groeide in de jaren daarop gestaag en kreeg in 1987 een notering aan de beurs. Sinds dat jaar is de winst opgelopen van €1,3 mln naar €373,4 mln in 2023. De marktkapitalisatie steeg over dezelfde periode van €40 mln naar €4,9 mrd. Aalberts is daarmee een mooi voorbeeld dat kleintjes groot kunnen worden op de beurs.

Het management van Aalberts heeft de laatste jaren niet stilgezeten. De onderneming heeft zich namelijk zoveel mogelijk getracht te transformeren van industrieel toeleverancier naar technologiebedrijf. Door focus aan te brengen, clustering en afscheid te nemen van minder winstgevende activiteiten daalde het aantal eindmarkten van tien naar vier. Het aantal technologieclusters is in dezelfde periode eveneens meer dan gehalveerd.

De uiteindelijke eindmarkten zijn ecologisch verantwoorde gebouwen, industriële niches, duurzaam transport en de halfgeleiderefficiency-markt geworden. Daarmee heeft Aalberts een sterke uitgangspositie weten te creëren om te profiteren van trends als klimaatverandering, urbanisatie en het zogenoemde internet of things.

Vier eindmarkten

Kijken we naar de bijdragen aan de omzet, dan is de eindmarkt ecologisch verantwoorde gebouwen met 51% van de totale verkopen het belangrijkst. Om de wereldwijde klimaatdoelstellingen te behalen, zullen bestaande gebouwen in steden energiezuiniger gemaakt moeten worden en dat speelt Aalberts in de kaart als specialist in onder meer energiebesparende systemen voor gebouwen. Een concreet voorbeeld zijn de ontgassers van Aalberts. Met deze technologie wordt lucht automatisch uit verwarmingsradiatoren gehaald. Lucht in de radiator leidt tot rendementsverlies en daarmee tot extra energieverbruik.

Industriële niches zijn verantwoordelijk voor 19% van de omzet. Hier gaat het om oppervlaktebehandelingen voor bedrijven die actief zijn in de industrie. Doordat Aalberts een speciale coating kan aanbrengen, verbetert de kwaliteit en de levensduur van bijvoorbeeld onderdelen die gebruikt worden in machines.

Elektrisch rijden

Op de eindmarkt duurzaam transport (16% omzet) is Aalberts goed gepositioneerd om te profiteren van de verschuiving naar elektrisch rijden. Met name overheden spelen hierin de laatste jaren een stimulerende rol. Als leverancier van auto-onderdelen denkt het management wat traditionele handel gerelateerd aan verbrandingsmotoren te verliezen op termijn, maar door de transitie naar elektrisch rijden zal Aalberts er netto beter uit komen. De vraag naar speciale coatings en lichtgewicht speciale materialen zal voor elektrische voertuigen namelijk toenemen.

De eindmarkt halfgeleiders, waar Aalberts onder andere toeleverancier is aan ASML, biedt ook volop kansen. Deze sector is steeds belangrijker geworden voor de onderneming en deze trend zal naar verwachting doorzetten. In 2023 was de eindmarkt halfgeleiders goed voor 14% van de totale omzet, in 2018 was dit nog 6%. Aalberts zal dan ook een graantje mee pikken van de toenemende vraag naar microchips als gevolg van de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Gang van zaken

Aalberts wist recent te overtuigen met sterke jaarcijfers. Ondanks tegenwind het afgelopen jaar op de belangrijkste eindmarkt duurzame gebouwen, als gevolg van de uitstel van nieuwbouwprojecten, wist het bedrijf op groepsniveau groei te bewerkstelligen. De omzet bedroeg uiteindelijk in 2023 €3,3 mrd, autonoom steeg de omzet op jaarbasis met 4,5%. De ebit-marge verbeterde van 15,5 naar 15,7%. Met €423 mln aan vrije kasstroom kwam er een mooi nieuw record in de boeken. Onderaan de streep bleef een winst per aandeel over voor amortisatie van €3,38. Daarmee werd een vergelijkbaar resultaat behaald ten opzichte van een jaar eerder. De winst per aandeel kwam toen uit op €3,37.

De schuldratio daalde van 1,3 naar 0,9 en dat biedt het management onder leiding van de nieuwe ceo Stéphane Simonetta de mogelijkheid om opnieuw op overnamepad te gaan. Aalberts staat bekend om het doen van overnames. Een activiteit waar soms risico’s aan kleven, maar Aalberts heeft in het verleden aangetoond de risico’s goed te kunnen managen en in te schatten. Dankzij de sterke balans en de resultaten zat er ook een dividendverhoging in, al bleek die ditmaal summier. Het dividend werd verhoogd met €0,02 naar €1,13. Op de huidige beurskoers van €44,68 bedraagt het dividendrendement 2,5%.

Aalberts staat er financieel sterk voor
Bedrijven met hoge schulden wilt u waarschijnlijk liever mijden, zeker nu we in een onzekere periode lijken te zitten waarbij rentes mogelijk langer hoog blijven dan verwacht. Met een nettoschuld/ebitdaverhouding van slechts 0,9 hoeven aandeelhouders bij Aalberts zich in ieder geval geen zorgen te maken over de balans. De onderneming staat er sinds lange tijd financieel niet zo sterk voor als vandaag de dag. Dividenduitkeringen zijn daarmee gewaarborgd. De pay-out-ratio van het dividend over 2023 bedroeg 33%.

Beleggen is vooruitzien

Zoals we gewend zijn, gaf het management van Aalberts bij de publicatie van de jaarcijfers geen concrete outlook af. Wel herhaalde het verschillende doelstellingen voor de periode 2022-2026, waaronder die van een jaarlijkse omzetgroei van 4-6% en een ebita-marge van 16-18%. Ook dient de omzet die is gelinkt aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) boven de 70% uit te komen. Ook op dit gebied boekt de onderneming goede progressie, want in 2023 steeg de SDG-rate namelijk van 68% naar 70%. Daarmee komt het aandeel ook steeds meer op de radar van duurzame fondsen. In het verleden kreeg het aandeel al meer aandacht van analisten, omdat het thema duurzaamheid bij Aalberts steeds belangrijker wordt. Deze ontwikkeling kan gunstig uitpakken voor de waardering.

Verbeteren

Gezien de prestaties uit het verleden vertrouwen we erop dat Aalberts er de komende jaren in zal slagen om de marges te blijven verbeteren. De toenemende blootstelling aan de halfgeleiderindustrie en andere specifieke groeiniches waarin het actief is zullen de margeverbetering ondersteunen. Ook de trend dat klanten hun productie dichter bij huis willen hebben, om minder afhankelijk te zijn van verstoringen in de toeleveringsketens en te besparen op transport, kan gunstig uitpakken op de winstgevendheid.

Advies aandeel Aalberts op ‘kopen’

Onze taxatie van de winst per aandeel 2026 bedraagt momenteel €4,30. In het verleden waren beleggers regelmatig bereid om meer dan 15 maal de winst te betalen voor Aalberts. Gaan we daar net iets onder zitten, dan zou de beurskoers tegen die tijd bij een k/w van 14 kunnen uitkomen op €60. Vanaf de huidige beurskoers van €44,68 biedt dat samen met een dividend van 2,5% per jaar voldoende opwaarts potentieel om ons koopadvies voor het aandeel Aalberts te herhalen, ondanks het feit dat bepaalde activiteiten cyclisch zijn. Met Aalberts krijgt u immers een marktleider in verschillende nichesegmenten in bezit, die ook nog eens beschikt over prijszettingsmacht.

Een volwassen onderneming
Naast dat Aalberts de laatste jaren wist te profiteren van de groei op haar eindmarkten, is het management ook continu bezig met het optimaliseren van de portefeuille. Gezien de vele belangen zou Aalberts haast een holding genoemd kunnen worden. Minder winstgevende takken van sport werden verkocht en onderdelen die een positief effect hebben op de marges werden toegevoegd. Aalberts deed dermate veel overnames dat het met regelmaat de bijnaam kralenrijger verdiende. Dat doet de onderneming in tegenstelling tot het verleden en andere partijen op de beurs volledig op eigen kracht. De laatste tien jaar is het aantal uitstaande aandelen dan ook niet toegenomen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ