Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 11 mrt 11:30

CTP | Vastgoedontwikkelaar zit in mooie groeimarkt 

0 0 Leestijd ongeveer

Logistiek vastgoedontwikkelaar Central Trade Park (CTP) krijgt zijn nieuwe distributiecentra makkelijk verhuurd. Dankzij de sterke gebruikersvraag zitten de huren flink in de lift.

CTP kwam met een goed jaarrapport naar buiten. De netto-huurinkomsten zijn vorig jaar met 20,1% gestegen naar €543,2 mln. Oplevering van nieuwe projecten stimuleerde wederom de groei. Op vergelijkbare basis stegen de huren met 7,4%, vooral dankzij indexatie en hogere huren op nieuwe contracten. Het directe beleggingsresultaat kwam uit op €323,5 mln, een toename van 21,8%. Per aandeel steeg de winst met 18,5% naar €0,73, waarmee de afgegeven prognose van €0,72 per aandeel nipt werd overtroffen.

De vastgoedbelegger zag de huurdersvraag in de loop van het jaar aantrekken en wist op nieuwe huurcontracten 18% hogere huren te bedingen vergeleken met 2022. CTP leverde een record van 1,2 miljoen vierkante meter aan nieuwe opslag- en distributieruimtes op, terwijl de pijplijn van nog eens 2,0 miljoen vierkante meter goed gevuld blijft. Verder werd de landbank met circa 15% uitgebreid naar 23,4 miljoen vierkante meter. Dit geeft het bedrijf vertrouwen in de doelstelling van een portefeuille van 20 miljoen vierkante meter tegen 2030, tegen 11,8 miljoen vierkante meter eind vorig jaar.

Dankzij gedaalde bouwkosten verwacht CTP een beter rendement op de nieuwe projecten te maken. Na de oplevering realiseert het bedrijf direct een meerwaarde, waardoor er sprake was van een positief herwaarderingsresultaat van €878,7 mln. Op vergelijkbare basis steeg de waarde van de portefeuille met 2% naar €12,0 mrd. Hogere huren compenseerden daarbij ruimschoots de gestegen aanvangsrendementen.

Structurele trends

CTP rekent de komende jaren op een verdere groei van de markthuren, gezien de sterke gebruikersvraag en het afnemende nieuwe aanbod. Het bedrijf is vooral actief in Centraal- en Oost-Europa, waar de huren in vergelijking met West-Europa nog relatief laag zijn. Aziatische producenten hebben de regio ontdekt als gunstige nearshoring-locatie voor Europese afnemers. Bedrijven als Hitachi, Hyundai Steel en Lenovo maken inmiddels al 10% van het huurdersbestand uit. Ook e-commerce blijft een structurele groeitrend in de logistieke vastgoedmarkt.

Advies aandeel CTP op ‘kopen’

De financiering van de pijplijn is op orde, hoewel het aandeel CTP scherp aan de wind blijft zeilen met een schuldgraad van  46%. Die zal door positieve herwaarderingsresultaten dit jaar vermoedelijk weer teruglopen. Voor 2024 werd de winstverwachting van €0,80 tot €0,82 per aandeel bevestigd. CTP stelt een slotdividend voor van €0,275, waarmee het totale dividend uitkomt op €0,525 per aandeel. De pay-out ratio blijft daarmee aan de onderkant van de beoogde bandbreedte van 70-80%, maar dat is gegeven de sterke groeifase te begrijpen. Ik mik voor 2024 op een dividend van €0,60, wat een actueel dividendrendement oplevert van 3,8%. De koers zit in de lift en noteert inmiddels rond de intrinsieke waarde van €15,92. Het sterke groeimomentum rechtvaardigt een premie, zodat een koopadvies gepast blijft.

JAARCIJFERS
in mln. € 2023 2022
Direct beleggingsresultaat 323,5 265,5
Herwaarderingsresultaat 878,7 697,3
Nettowinst 922,6 764,2

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ