Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Advies Koen Lauwers, 23 feb 09:20

Nvidia | Chipproducent kan niet veel hoger springen

0 0 Leestijd ongeveer

De verwachtingen rond Nvidia waren hooggespannen, maar het bedrijf stelde niet teleur met zijn jaarcijfers. Wel is het groeipotentieel voor de toekomst beperkt en is het aandeel inmiddels behoorlijk prijzig.

In de drie maanden tot 28 januari, het laatste kwartaal van het fiscaal boekjaar 2024, klom de omzet van Nvidia op kwartaalbasis met 22% naar $22,1 mrd. Dat is ver boven de consensusprognose van $20,5 mrd en meer dan drie keer zo veel als in dezelfde periode een jaar eerder. Nvidia verdiende netto $12,2 mrd of $5,16 per aandeel, 28% meer dan in het derde kwartaal en boven de verwachte $4,64.

De brutomarge steeg van 75% in het derde kwartaal naar 76,7%. De jaarcijfers lieten een ruime omzetverdubbeling zien van $27 mrd naar $60,9 mrd en de aangepaste winst per aandeel kwam uit op $12,96. Nvidia realiseerde vorig boekjaar een vrije kasstroom van $26,9 mrd tegenover $3,8 mrd een jaar eerder.

AI en concurrentie

De chips die Nvidia momenteel verkoopt voor datacenters zijn heel geschikt voor AI-toepassingen. Bedrijven als Amazon, Meta en ook Microsoft, die alle flink investeren in rekencapaciteit, blijven dus grote afnemers van Nvidia’s chips. Het gaat daarbij om ‘algemene’ AI-chips met een breed toepassingsgebied zoals de A100 en de H100. Maar er is ook een steeds grotere markt voor AI-chips die ontworpen zijn voor specifieke toepassingen en de wensen van individuele bedrijven.

De algemene AI-chips van Nvidia zijn heel duur en er is een tekort aan productiecapaciteit, wat tot lange wachttijden leidt. Klanten verkiezen daarom steeds vaker chips voor het trainen van hun eigen specifieke AI-modellen. Zo beschikken onder meer Amazon (Titanium), Microsoft (Maia) en Alphabet al over eigen AI-chips. Ook Meta en OpenAI hebben plannen in die richting.

Zelf aangepaste chips ontwerpen

Hierin schuilt een gevaar voor Nvidia, want die bedrijven laten hun chips op eigen maat ontwikkelen door onder andere Broadcom en Marvell. Maar Nvidia speelt kort op de bal en zal in de toekomst ook zelf aangepaste chips ontwerpen voor klanten. Buiten de klassieke technologiesector maken onder meer bedrijven uit de autosector (zelfrijdende capaciteiten), de farma-industrie (ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen) en gezondheidszorg gebruik van generatieve AI.

Die verwachte groei weerspiegelt zich ook in de prognoses. Nvidia mikt voor het lopende eerste kwartaal van het pas gestarte boekjaar 2025 op een omzet van $24 mrd. Dit impliceert een omzetgroei van ongeveer 9% op kwartaalbasis. Daarbij zal de bruto marge licht aantrekken tot 77%. Aangezien de effectieve groei de prognoses van Nvidia de voorbije kwartalen altijd (ruim) overtreft, is de consensus omzetschatting voor dit boekjaar ($94 mrd) zeker niet onhaalbaar. Nvidia zal een symbolisch kwartaaldividend van $0,04 uitkeren.

Advies aandeel Nvidia op ‘houden’

Het aandeel Nvidia noteert inmiddels tegen meer dan 20 keer de omzet en 36 keer de verwachte winst. Waarderingen zijn een relatieve maatstaf en Nvidia is niet zo veel duurder dan bijvoorbeeld Apple, dat helemaal niet groeit en toch tegen bijna 30 keer de winst noteert. Anderzijds zal de vergelijkingsbasis vanaf nu wel een stuk uitdagender worden.

Vorig boekjaar was de groei indrukwekkend omdat er een jaar eerder nauwelijks sprake was van AI. Groeicijfers van 200% en meer behoren dan ook tot het verleden en er mag weinig mislopen om de huidige waardering te kunnen blijven verantwoorden. Dit geldt niet alleen voor Nvidia, maar toch is het geen goed moment om het aandeel nu nog te kopen. We geven een houdadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ