Updates

Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden

Sterke speler in een groeimarkt | Geld verdienen met frisse lucht

0 0 Leestijd ongeveer

De Tip van de Week profiteert van de groeiende vraag naar duurzame producten voor een gezondere binnenlucht. Een aantrekkelijke waardering, sterke balans en jaarlijks groeiend dividend staan centraal.

Het Britse Volution Group is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en distributie van ventilatieproducten en -systemen die worden gebruikt in residentiële en commerciële gebouwen om de luchtkwaliteit te verbeteren en te zorgen voor een gezonde en comfortabele binnenomgeving.

De producten van Volution zijn onder meer ventilatoren (waar ook het tickersymbool FAN aan ontleend is), luchtbehandelingsunits, warmteterugwinningssystemen en luchtgordijnen die geleverd worden aan bouwbedrijven, installateurs, groothandels en retailers wereldwijd. Volution, dat sinds juni 2014 een beursnotering heeft in Londen, ontstond in 2002 en kwam voort uit de fusie tussen het in 1989 opgerichte National Ventilation en het sinds 1972 bestaande Airtech Group.

Het bedrijf wist de laatste jaren met name door een reeks overnames sterk te groeien. Bijna jaarlijks doet het meerdere overnames om de productportfolio te diversifiëren en de marktpositie verder te versterken.

Ook in Nederland sloeg Volution de laatste jaren verschillende keren zijn slag. In juni 2018 nam het bedrijf ventilatiesystemenmaker AirFan BV uit Breda over en in december 2020 het in Oldenzaal gevestigde Climarad, dat vooral bekend staat vanwege de innovatieve systemen voor warmteterugwinning en vraaggestuurde ventilatie. In 2023 deed Volution drie overnames in Frankrijk, Slovenië en Nieuw-Zeeland. Sinds 2012 werden in totaal 25 acquisities gedaan voor een bedrag van GBP250 mln.

Sterke trends op lange termijn

Structurele aanjagers van groei op de lange termijn zijn de veranderende regelgeving gericht op energiebesparing en minder uitstoot en de toenemende aandacht voor goede luchtkwaliteit en het belang van ventileren voor de gezondheid. Ook klimaatverandering stuwt de vraag naar de producten van Volution, gezien de toenemende oververhitting van luchtdichte moderne gebouwen in de zomermaanden.

Inmiddels behaalt Volution 60% van de omzet van GBP328 mln in het tot eind juli lopende boekjaar 2023 buiten het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar was 38% van de verkopen afkomstig uit Europa en waren Australië en Nieuw-Zeeland goed voor 14,5%. Volution wist mede dankzij de acquisities de omzet de afgelopen vijf jaar gemiddeld met 9,8% per jaar te laten groeien en hanteert bovendien een financiële doelstelling van 10% groei per jaar voor de komende jaren, waarvan 3 tot 5% organisch. Ook de winst per aandeel moet jaarlijks met 10% groeien, met een zeer sterke aangepaste operationele marge van minimaal 20%.

De laatste omzetcijfers van 13 december (over de periode tot 30 november) waren beter dan verwacht met een groei van 8% en bovendien gaf Volution aan dat de resultaten voor heel 2024 (eind juli) boven de gemiddelde marktverwachting zouden liggen. Analisten gaan nu gemiddeld genomen uit van een ruim 7% hogere recordomzet van bijna GBP352 mln voor 2024.

Volution heeft ondanks de serie overnames van de laatste jaren een nagenoeg schuldvrije balans. Van de sterke vrije kasstroom gaat slechts een relatief klein deel naar het dividend. Simpel gesteld betekent dit dat de rest beschikbaar is voor overnames en schuldafbouw en het Britse bedrijf doet dat ook allemaal.

In principe doet Volution niet veel anders dan Dividendportefeuilleaandeel Parker Hannifin. Het enige verschil is dat Volution meerdere kleine overnames per jaar doet, terwijl het Amerikaanse Parker Hannifin zich om de paar jaar aan een zeer grote acquisitie waagt. Dat zorgt periodiek voor een flink hogere schuld die in de jaren daarna door de sterke cashflow weer stapsgewijs wordt teruggebracht om het hele riedeltje weer te herhalen. Als dat samengaat met een jaarlijks groeiend dividend en, zoals bij Parker Hannifin, bij voorkeur ook nog de inkoop van eigen aandelen, dan weet je dat je goed zit als aandeelhouder. Uiteraard wel onder voorbehoud van onvoorziene omstandigheden die altijd kunnen voorkomen.

Dividend en analistenadviezen voor Volution

Volution voert een progressief dividendbeleid, dat hand in hand gaat met de (beoogde) ontwikkeling van omzet en winst de komende jaren. Over 2023 werd een 9,6% hoger dividend van 8 pence per aandeel uitgekeerd, wat in lijn is met de ambitie van het bedrijf om het dividend ‘elk jaar verder te laten groeien’.

Volution keerde over boekjaar 2014 voor de eerste keer een dividend uit aan aandeelhouders en verhoogde dat de laatste vijf jaar gemiddeld met 12,5% per jaar, als we coronajaar 2020 weglaten. Tijdens de pandemie werd het dividend namelijk één jaar overgeslagen uit voorzorg, wat achteraf gezien totaal onnodig is gebleken. Sterk is wel dat Volution de draad een jaar later weer oppakte met een nieuw recorddividend dat sindsdien jaarlijks wordt verhoogd met dubbele cijfers.

Op 7 maart komt Volution met kwartaalresultaten en dan wordt ook het volgende interim-dividend aangekondigd. Bij de huidige koers van 420 pence geeft het reeds uitgekeerde dividend van 8 pence over boekjaar 2023 een dividendrendement van 1,9%. Het aandeel Volution Group krijgt van analisten overwegend positieve aanbevelingen met momenteel zeven koopadviezen, een keer ‘houden’ en geen enkel verkoopadvies.

Gezien de prima vooruitzichten voor de lange termijn is dat ook niet zo vreemd voor een groeiaandeel met een EBIT-marge van bijna 20% en een geschatte k/w van 16. Extra wildcard zijn de grote woningtekorten in het Verenigd Koninkrijk en elders in Europa, die ook de vraag naar ventilatieproducten een impuls kunnen geven als er een inhaalslag wordt gemaakt op de bouwmarkt.

Het aandeel Volution, met een beurswaarde van GBP830 mln een relatief klein bedrijf in een zeer versnipperde sector, is dan ook koopwaardig als mooie aanvulling op een breed gespreide (dividend)portefeuille.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ