Updates

Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 8 feb 13:44

Nedap I Een kansrijke smallcap-belegging met royaal dividend

0 0 Leestijd ongeveer

Nedap is een unieke belegging. Naast een mooi groeipotentieel biedt het techaandeel namelijk ook al jaren een mooi dividend. Deze smallcap verdient gezien de waardering een plek in ieders portefeuille.

Technologiebedrijf Nedap uit Groenlo behoort met een marktkapitalisatie van €427 mln tot de kleinere ondernemingen op de beurs, de zogenoemde smallcaps. Een groep aandelen die beleggers nog weleens links laten liggen.

In de zoektocht naar rendement is die voorkeur om te beleggen in zeer grote bedrijven niet geheel terecht. Verschillende mini-multinationals, waaronder Nedap, bieden namelijk interessante beleggingskansen en terugkijkend over langere periodes leverden smallcaps in verschillende regio’s ook een bovengemiddeld rendement op.

AScX en AEX

Een gespreide belegging in de AScX-index was de laatste twintig jaar bijvoorbeeld goed voor een totaalrendement van 567%. De hoofdgraadmeter, de AEX-index bleef over dezelfde periode met gemiddeld 7,8% per jaar en een totaalrendement van 354,3% beduidend achter.

Een kanttekening daarbij is natuurlijk dat er niet ieder jaar sprake is van een outperformance. De laatste vijf jaar deed de AEX het qua rendement bijvoorbeeld beter dan de kleine broer.

Vanuit het perspectief van het bepalen van een instapmoment lijken door de relatief matige prestatie van de AScX momenteel mooie kansen te ontstaan. Hiervoor dienen we er wel vanuit te gaan dat we vroeg of laat een revival van de smallcaps zullen gaan zien op de beurs.

Potentieel smallcaps

Een veelgenoemde verklaring voor dat smallcaps het op de lange termijn beter doen en naar verwachting zullen blijven doen, is dat ze vaak over een groter groeipotentieel beschikken. Eenvoudig gesteld is het voor kleinere ondernemingen eenvoudiger om de omzet te verdubbelen dan voor de zeer grote bedrijven.

Andere kenmerken van smallcap-aandelen zijn normaliter dat er een stuk minder in gehandeld wordt en dat er maar weinig analisten zijn die de ondernemingen op de voet volgen. Ook bij Nedap is dit het geval, enkel de analisten van Berenberg en Kepler Cheuvreux lijken het fonds actief te volgen. Hierdoor kleven er meer risico’s aan het beleggen in smallcaps en daartegenover zou dan ook een hoger potentieel rendement verwacht mogen worden. In de praktijk wordt dit bevestigd door verschillende studies.

De timing is perfect

Het verhogen van de blootstelling aan smallcaps binnen een effectenportefeuille lijkt momenteel vanwege de underperformance van de laatste jaren dus interessant. Daarnaast lijkt ook de periode van het jaar uitermate geschikt voor het openen van een nieuwe smallcap-belegging. Naast het gegeven dat dit soort aandelen op de lange termijn hogere rendement opleveren, blijkt uit verschillende onderzoeken namelijk ook dat de outperformance ten opzichte van grote bedrijven grotendeels plaatsvindt in de eerste zes maanden van een kalenderjaar.

Dat lijkt wellicht vreemd, maar daarvoor is wel een logische verklaring te bedenken. In deze periode zijn de investor relations van de smallcap-bedrijven namelijk een stuk communicatiever met de buitenwereld.

Het is het gevolg van de publicatie van de jaarcijfers en de vergadering van aandeelhouders. Die leveren meer aandacht in de media op voor dit soort bedrijven, die normaliter voornamelijk opereren in de schaduw van de grotere spelers. Dat komt de beurskoers over het algemeen dus ten goede.

Ook binnen de Offensieve portefeuille van Beleggers Belangen zitten verschillende smallcaps. Een van de kleinere bedrijven waar we enthousiast over zijn, is Nedap. De onderneming wist de laatste jaren een goede reputatie op te bouwen op het gebied van softwareontwikkeling en RFID-chips.

De belangrijkste marktgroepen van Nedap


Nedap is onder te verdelen in zeven marktgroepen. Healthcare, Live Stock Management, Retail en Security Management zijn daarbij het belangrijkst en naar mijn inschatting verantwoordelijk voor ten minste 75% van de omzet.

Healthcare is gespecialiseerd in automatisering van de werkzaamheden van zorgprofessionals. De marktgroep staat bekend om het Elektronisch Cliënten Dossier, waarbij inmiddels meer dan duizend zorginstellingen in Nederland zijn aangesloten.

Live Stock Management levert technologische oplossingen voor de melkveehouderij. Dankzij het bewakingssysteem CowControl kunnen boeren de gezondheid van een koe monitoren via hun mobiele telefoon. Eet de koe onvoldoende, dan ontvangt de boer een bericht.

Retail levert op haar beurt beveiligings, beheer- en informatiesystemen voor de detailhandel. Bekende klanten zijn Decathlon, H&M, Hugo Boss, Kruidvat en de Mediamarkt.

Onder Security management valt de ontwikkeling van beveiligingssystemen voor bedrijven, instanties en overheidsinstellingen. Nedap heeft hier een goede naamsbekendheid opgebouwd met het beveiligingsplatform AEOS, dat onder andere de toegangscontrole verzorgt bij grote bedrijven als Unilever, ING, BP en Ahold Delhaize. Het zijn stuk voor stuk activiteiten waar behoorlijk wat vraag naar is en waarmee Nedap ook in 2023 weer marktaandeel wist te winnen.

Gang van zaken

Nedap publiceert op 22 februari 2024 haar jaarcijfers en op 11 april volgt de vergadering van aandeelhouders. De meest recente cijfers waarover we beschikken zijn daardoor de derdekwartaalcijfers en die waren zeker niet teleurstellend te noemen.

De omzet over de eerste negen maanden van 2023 steeg namelijk met 20%, ten opzichte van de zelfde periode een jaar eerder. Tegelijkertijd zette de trend door dat de kwaliteit van de omzet bij Nedap ieder jaar verbetert. De terugkerende omzet uit softwareabonnementen, waarmee hoge marges worden behaald, dikte namelijk eveneens met 20% aan. Hierdoor zijn de software-abonnementen inmiddels goed voor 31% van de totale omzet van Nedap. In 2017 en 2014 lagen de vergelijkbare percentages nog op 17% en 13%.

Deze gunstige trend is een belangrijke pijler onder de belegginscasus van Nedap. Dankzij de sterke cijfers lijkt het aannemelijk dat de winst per aandeel in 2023 boven de €3,60 is uitgekomen, oftewel een toename van meer dan 25%. Daarmee behoort Nedap qua winstgroei over het boekjaar 2023 zeker tot de uitblinkers in de Offensieve portefeuille.

Advies aandeel Nedap op ‘kopen’

Gezien de sterke marktposities van Nedap, de focus op digitalisering, automatisering en de flinke investeringen in Research & Development de laatste jaren (18% van de omzet in 2021 en 2022) zit er nog behoorlijk wat groei in de pijplijn.

Rekening houdend met een ebit-marge die tegen 2026 kan oplopen naar 14%, lijkt een winst per aandeel van €5 dan tot de mogelijkheden te behoren. Plakken we daar een bescheiden waardering op van 17 maal de winst tegen die tijd dan komen we uit op een beurskoers van €85. Mochten smallcaps dan ook nog eens omarmd worden door een grotere groep beleggers, dan kan de beurskoers van Nedap zomaar oplopen naar €100 per aandeel (20 maal de winst).

Het aandeel verdient daardoor een herhaling van het koopadvies. Tegelijkertijd zal het belang in Nedap binnen de Offensieve portefeuille van Beleggers Belangen aanzienlijk worden uitgebreid.

Belangen lopen parallel
Het management van Nedap is van mening dat alle medewerkers ook aandeelhouder moeten zijn. In 2010 werd daarom de Stichting Medewerkerparticipatie Nedap opgericht. Hierdoor bezit inmiddels het overgrote deel van de medewerkers aandelen. Het aandelenpakket van ceo Ruben Wegman vertegenwoordigt een waarde van circa €2,5 mln. Daarmee heeft de topman, zoals in de beleggingswereld weleens wordt gezegd, behoorlijk wat ‘skin in the game’.
Smallcaps gevoelig voor overnames
Uit een recent onderzoek van Bank of America kwam naar voren dat private-equityfondsen eind 2023 een recordbedrag aan cash bezaten. Een totaalbedrag van circa $2500 mrd bleek volgens schattingen inmiddels aan de zijlijn te staan. Gelden die vroeg of laat aan het werk zullen worden gezet. In de praktijk blijkt vooral de groep kleinere bedrijven waartoe Nedap behoort een overnameprooi te zijn. Ook in 2023 zagen we weer verschillende smallcaps van de Amsterdamse beurs verdwijnen tegen een aanzienlijke premie. In totaal ging het om meer dan 5% van de betreffende beursnoteringen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!