Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
verkopen
Advies Stephen Hendriks, 7 feb 15:08

Advieswijziging Thermo Fisher | Life-sciencesbedrijf wacht jaar van stilstand

0 0 Leestijd ongeveer

De jaarcijfers over 2023 bevatten weinig verrassingen maar met de omzet- en winstverwachting voor het lopende jaar stelde ‘life sciences-concern’ Thermo Fisher Scientific wel wat teleur.

Met een omzet van $42,9 mrd over 2023 is Thermo Fisher Scientific (ticker: TMO) een van de grootste en meest gespreide life sciences-concerns ter wereld. Het bedrijf levert onder meer reageerbuizen, wegwerpbioreactoren, spectrometers, antilichamen, koelsystemen voor laboratoria, verzorgt en begeleidt klinische teststudies naar nieuwe medicijnen en produceert zelfs medicijnen voor farma- en biotechconcerns.

Deze brede spreiding kon niet verhinderen dat, gecorrigeerd voor valuta-effecten en acquisities, de omzet afgelopen jaar met 5% daalde. De belangrijkste reden voor deze negatieve autonome omzetgroei was de aanhoudende omzetdaling uit coronatesten. Deze viel afgelopen jaar terug tot slechts $330 mln en dat had een negatief effect op de omzetgroei van zes procentpunt.

Aangepaste verwachting

Dat was echter niet de reden voor de koersdaling van bijna 5% na de cijferpublicatie. Die was het gevolg van de op het eerste gezicht teleurstellende omzet- en winstverwachting voor het lopende jaar. Thermo Fisher rekent namelijk op een autonome omzetgroei van -1 tot 1% en een winst per aandeel van $20,95-22,00. Dat is inclusief een $1,3-1,4 mrd lagere corona-omzet (testen en vaccinproductie- en onderzoek) en $175 mln aan omzet die via acquisities is aangekocht.

Bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers had het Amerikaanse concern nog een autonome omzetgroei van 1% en een winst per aandeel van $21,75 voor 2024 in het vooruitzicht gesteld. Volgens Thermo Fisher is aangepaste verwachting een gevolg van een boekhoudkundige kwestie en geen verslechtering van de marktvooruitzichten.

Productiefaciliteit zorgt voor negatieve winstverwachting

Thermo Fisher heeft namelijk een productiefaciliteit voor het vullen en verpakken van coronavaccins voor een van zijn klanten aangepast naar een faciliteit waar de GLP-1 medicijnen tegen diabetes en obesitas worden gevuld en verpakt. Financieel topman Williamson had gerekend op een vooruitbetaalde vergoeding hiervoor van $100 mln. Deze wordt echter pas betaald wanneer de productie daadwerkelijk start in 2025.

Deze boekhoudkundige verschuiving zorgt voor een negatief effect van $0,20 op de voor dit jaar verwachte winst per aandeel. De kosten voor de ombouw van de productiefaciliteit worden wel al in 2024 genomen. Ik verlaag mijn winsttaxatie voor het lopende jaar tot $21,10 waarmee de koers-winstverhouding voor Thermo Fisher op een niet ongebruikelijke 26,1 uitkomt.

Advies aandeel Thermo Fisher op ‘houden’

Dit alles betekent dat Thermo Fisher na de – begrijpelijke en verwachte – omzet- en winstdaling over 2023 nu een jaar van stagnatie van omzet en winst per aandeel tegemoet gaat. Bovendien zal de free cash flow dit jaar in de bandbreedte $6,5-7,0 mrd liggen tegen ruim $7 mrd in 2023. Daarvan heeft het concern in de eerste maand al $3 mrd uitgegeven aan de inkoop van eigen aandelen.

Op de lange termijn blijf ik enthousiast over het aandeel Thermo Fisher en de markten waarin het bedrijf actief is en ik heb en houd mijn positie in het aandeel in mijn eigen portefeuille. De komende maanden zie ik echter weinig positieve impulsen voor het aandeel waardoor ik het advies voor Thermo Fisher naar ‘houden’ verlaag.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!