Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
verkopen

Duurzame portefeuille | Goed uit de startblokken

0 0 Leestijd ongeveer

De Duurzame portefeuille is goed uit de startblokken gekomen. Vanwege asociale huisvesting van arbeidsmigranten is Adecco uit de portefeuille verwijderd.

De eerste maand voor de duurzame portefeuille zit er alweer op. Geholpen door het positieve aandelensentiment steeg de duurzame selectie in januari 2,75%. Daarmee wordt het rendement van wereldwijde aandelen goed gevolgd.

De aandelen in de duurzame portefeuille zijn iets defensiever waardoor ze normaal gesproken iets achterblijven in sterk stijgende markten, maar ook minder dalen in een negatieve markt. Dat we nu bijblijven is dus een goede prestatie.

Novo Nordisk, Cencora en cybersecurity Palo Alto Networks

In iedere portefeuille zitten winnaars en verliezers. In de maand januari behoorden de farmabedrijven Novo Nordisk, Cencora en Merck tot de grote winnaars.

Novo Nordisk presteert al jaren uitstekend. Het bedrijf kan de vraag naar obesitasmedicijnen niet aan en stelde eind januari opnieuw de groeiverwachtingen opwaarts bij. Cencora maakte ruim 10% meer winst dan verwacht. Merck deed een overname en maakte op 1 februari ook beter dan verwachte cijfers bekend.

Een andere topper was Palo Alto Networks. Dit is een snelgroeiend cybersecurity-bedrijf dat de afgelopen kwartalen telkens beter presteerde dan verwacht. Het bedrijf komt pas met cijfers op 20 februari. In januari profiteerde de aandelenkoers van goed nieuws bij soortgelijke bedrijven en het brede positieve sentiment over chips en AI, dat in januari weer een nieuwe impuls kreeg.

Adecco maakt plaats voor Arcadis in duurzame portefeuille

Natuurlijk waren er ook een aantal tegenvallers. De belangrijkste was Adecco. De grootste uitzender van de wereld kreeg in het begin van de maand een tik na een winstwaarschuwing van de Amerikaanse HR-dienstverlener Hay’s. Later in de maand werd Adecco gestraft voor de slechte huisvesting die het bedrijf regelt voor arbeidsmigranten.

Adecco wordt voorlopig uit het register geschrapt van bedrijven die huisvesting mogen regelen. Een bedrijf dat dergelijk asociaal gedrag vertoont, hoort niet thuis in een duurzame en verantwoorde modelportefeuille. Het aandeel is inmiddels ingeruild voor Arcadis.

Rendement Enphase Energy en grote verschillen in chipsector

Het slechtste rendement had Enphase Energy. Dat bedrijf maakt apparatuur voor de productie en opslag van zonne-energie. Enphase is de laatste maanden erg volatiel. Na jarenlange mooie groeicijfers werd in 2023 de groei in een aantal stappen bijgesteld van 40% naar 0%. De koers daalde hard, maar herstelde weer in november en december. In januari zakte de koers weer terug, zonder grote aanleiding. Enphase blijft voorlopig nog wel volatiel, maar wanneer de groei weer aantrekt kan dat ook leiden tot een sterke stijging van de koers.

Verder viel Infineon tegen. In de chipsector zien we grote verschillen. De Nederlandse chippers en de AI-gerelateerde chipfabrikanten lieten sterke stijgingen zien, terwijl Intel en onder andere Infineon juist flink terugvielen. Infineon richt zich op het maken van chips met een focus op verduurzaming in de industrie en automotive en de vooruitzichten vielen tegen in die sectoren. Het bedrijf maakt naar verwachting 2,36% winst per aandeel in 2023. Voor de aankomende jaren wordt rond de 15% groei van de winst per aandeel verwacht. Rond een koers van 34 is het aandeel in mijn ogen zeer goedkoop en er is dus geen reden voor paniek. Vergelijk dat maar eens met de statistieken van de Nederlandse chippers.

Overdreven reacties

Vorige week heb ik Johnson Controls toegelicht. Na de publicatie op de website kwam het bedrijf met cijfers conform de analistenverwachting. De wpa-verwachting voor 2024 werd bijgesteld van $3,65-$3,80 naar $3,60-$3,75. Deze kleine aanpassing had tot gevolg dat de koers in twee dagen daalde met bijna 7%. Wat mij betreft een overdreven reactie.

Hetzelfde geldt voor de reactie op de cijfers van Alphabet, het moederbedrijf van Google. Zowel de winst als de omzet was hoger dan verwacht en toch ging de koers met 7% onderuit. De koers van het aandeel was in de aanloop naar de cijfers flink opgelopen, waardoor het aandeel in 2024 nog in de plus staat. Het toont maar weer eens aan de markten zich vaak niet gemakkelijk laten voorspellen.

Veel positief nieuws

Maar de meeste bedrijven hadden positief nieuws. Zo maakte NN Group bekend een definitieve schikking te hebben bereikt in de langslepende woekerpolis-zaak. Juwelier Pandora had sterke verkoopcijfers in de voor hun belangrijke verkoopmaand december en F5 Networks had beter dan verwachte cijfers waarop de koers in eerste instantie 9% hoger stond.

Uiteindelijk reageerden de koersen maar beperkt op de goede berichten. Wellicht dat we daar in februari van kunnen profiteren.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!