Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 30 nov 2023 15:21

Prosus | Techinvesteerder boekt snel vooruitgang

0 0 Leestijd ongeveer

Techinvesteerder Prosus verwacht dat zijn e-commerce activiteiten eerder dan verwacht winstgevend zullen zijn. Dit kan de twijfel over de kwaliteit van de portefeuille wegnemen.

Prosus heeft het eerste halfjaar van het lopende boekjaar (tot eind maart 2024) afgesloten met een winst uit voortgezette activiteiten van $2,0 mrd, tegen $1,1 mrd in de vergelijkbare periode vorig jaar. Dit komt overeen met een stijging van de winst per aandeel met 96% naar $0,76, in lijn met de afgegeven bandbreedte van $0,74-0,77. Volgens Prosus is de winstgroei te danken aan een verbeterde winstgevendheid bij de e-commerce activiteiten en bij de Chinese techreus Tencent. Bovendien kwamen de rente-inkomsten hoger uit.

De onderneming verkleinde haar belang in Tencent van 26% naar 25% en dit leverde $4,0 mrd op. In de nettowinst is een boekwinst opgenomen van $2,9 mrd, tegenover $2,8 mrd in dezelfde periode vorig jaar. Met de opbrengst heeft Prosus eigen aandelen ingekocht. Dit heeft geresulteerd in een positief effect op de intrinsieke waarde per aandeel van 7%. Met de grootschalige inkoop van aandelen wil Prosus de hoge korting op de intrinsieke waarde laten afnemen en zo een beter rendement voor zijn aandeelhouders bewerkstelligen.

E-commerce portefeuille

Een andere strategische prioriteit is verbetering van de winstgevendheid bij de e-commerce activiteiten. Ook hier maakt Prosus vorderingen. Het brutoverlies daalde van $256 mln naar $36 mln. De e-commerce tak zal in de tweede helft van 2024 winstgevendheid zijn, een half jaar eerder dan verwacht. De omzet steeg hier met 13% naar $2,6 mrd, vooral dankzij een sterke groei in lokale valuta’s bij marktplaatsen (+32%) en bij de Braziliaanse bezorgdienst iFood (+17%). In het fintechsegment steeg de omzet met 32%. Het resultaat verbeterde bij alle onderdelen dankzij de toegenomen schaalgrootte.

Dit is cruciaal voor de beleggingscase, want Prosus leunt nu nog vooral op Tencent. De vrije kasstroom van $645 mln bestond uit het ontvangen dividend van Tencent ($758 mln). De overige activiteiten kennen derhalve een negatieve kasstroom, hoewel er sprake was van een duidelijke verbetering. Vanwege de verliezen twijfelde de markt over de kwaliteit van de portefeuille. Maar met de verwachte omslag naar winstgevendheid laat Prosus zien dat de hoge investeringen in zijn geconsolideerde e-commerce bedrijven wel degelijk vruchten afwerpen.

Advies aandeel Prosus op ‘houden’

Prosus gaat zijn belang in Tencent dit jaar nog verder reduceren naar 24% en blijft eigen aandelen inkopen. Ondanks de inspanningen van het bestuur noteert het aandeel nog steeds tegen een forse discount van ruim 40%. Dit komt mede door de afhankelijkheid van Tencent, die ruwweg 80% van de intrinsieke waarde vertegenwoordigt. In feite blijft het aandeel Prosus vooral interessant voor beleggers die met een korting in Tencent willen beleggen. Tencent heeft sterke marktposities en zou moeten profiteren van een aantrekkende Chinese economie. Prosus keert geen dividend uit. Aandeelhouders moeten het hebben van een teruglopende discount. Zolang Tencent zo dominant blijft, is een hoge korting echter gerechtvaardigd. Wij blijven daarom volstaan met ‘houden’ voor het aandeel Prosus.

Halfjaarcijfers
in mln. $ 2023 2022
Omzet 2.600 2.300
Aangepaste winst 2.000 1.100
Vrije kasstroom 725 133

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!