Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Commentaar Johan Brinkman, 17 nov 2023 15:12

Commentaar | Na 22 november snel regeren graag!

0 0 Leestijd ongeveer

De verkiezingen van volgende week gaan net als eerdere keren weinig tot geen beweging brengen op de financiële markten. Dat wil niet zeggen dat ze voor beleggers oninteressant zijn.

Zeker nu bij ons, anders dan in sommige andere Europese landen, drie gematigde partijen strijden om de vraag wie de nieuwe premier mag leveren, mogen geen grote veranderingen worden verwacht in de liberale, ondernemersvriendelijke koers die vanuit Den Haag al decennia voor ons land wordt uitgestippeld. Natuurlijk spelen er thema’s die beleggers raken – zie de recente discussies over de bankenbelasting en de inkoop van eigen aandelen – maar Nederland zal ook met straks een nieuwe Tweede Kamer een land blijven waar het voor bedrijven én beleggers prettig toeven is. Daar twijfel ik niet aan.

Waar ik wel aan twijfel, is de snelheid waarmee na 22 november een nieuwe regering gevormd kan worden en de daadkracht waarmee deze nieuwe ploeg de vele uitdagingen van deze tijd de komende periode kan aanpakken. De herinneringen aan de formatie van het laatste kabinet-Rutte in 2021 én de voortijdige val hiervan liggen nog vers in het geheugen en ik ben er niet gerust op dat de aankomende formatie wél binnen een paar maanden kan zijn afgerond.

Afgaande op de laatste peilingen zijn straks hoe dan ook drie en misschien wel vier of vijf partijen nodig voor een nieuw kabinet dat kan bogen op een stabiele meerderheid in de Tweede Kamer. Dat Nieuw Sociaal Contract (nog) niet in de Eerste Kamer is vertegenwoordigd, maakt de vorming van een nieuwe regeringsploeg extra gecompliceerd.

Ik hoop dan ook dat alle partijen die na volgende week woensdag een plek in de Tweede Kamer hebben bemachtigd de tegenstellingen die er (gelukkig) zijn overbruggen en zo snel mogelijk een daadkrachtig kabinet vormen. En wellicht mag ik een algemeen punt voor het nieuwe regeerakkoord suggereren: stimuleer dat meer gewone burgers beleggen als een goede en fiscaal vriendelijke manier gaan zien om hun financiële doelen te bereiken. Succes!

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ