Updates

Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 13 nov 2023 15:30

SBM Offshore | Schuldverlichting voor maritiem dienstverlener

0 0 Leestijd ongeveer

Na de verkoop van een platform schroeft SBM Offshore zijn winstverwachting op en kan het bovendien zijn schulden verlagen.

ExxonMobil heeft zijn koopoptie op de FPSO Liza Unity gelicht, een paar maanden voor het aflopen van de leasetermijn. SBM Offshore blijft het drijvende olieplatform tot 2033 exploiteren en onderhouden. De Liza Unity wordt in het gelijknamige diepwater-olieveld voor de kust van Guyana ingezet.

De transactie levert $1,26 mrd aan contanten op en dit zal SBM Offshore gebruiken voor de aflossing van de financiering van $1,14 mrd op de FPSO. De relatief hoge netto schuldpositie van $7,5 mrd zal hierdoor dalen. Die hoge schulden houden verband met het feit dat het bedrijf vijf FPSO’s in aanbouw heeft. Twee daarvan (Sepetiba en Prospertiy) worden dit jaar operationeel en gaan aan de lease-inkomsten bijdragen, gevolgd door nog eens drie in 2025.

Outlook verhoogd

In de eerste negen maanden stegen de lease-inkomsten met 9% naar $1,4 mrd. Daartegenover stond een omzetdaling van 32% bij de turn-key-divisie, die vorig jaar profiteerde van de gedeeltelijke desinvestering van een aantal FPSO’s. Per saldo daalde de omzet met 11% naar $2,25 mrd, in lijn met de verwachtingen in de markt. Door de vroegtijdige verkoop van de Liza Unity verhoogt SBM Offshore de outlook voor 2023. De omzet komt uit op circa $4,4 mrd, tegen de oude prognose van ruim $2,9 mrd. De ebitda-verwachting gaat omhoog van ruim $1 mrd naar circa $1,3 mrd, dankzij een boekwinst op de Liza Unity.

Advies aandeel SBM Offshore op ‘kopen’

Door de transactie heeft SBM Offshore weer meer financiële ruimte om nieuwe orders binnen te halen. De FPSO-markt blijft erg gunstig en het bedrijf heeft alvast een voorlopige order van ExxonMobil voor een nieuwe FPSO binnengehaald. Na oplevering wordt deze direct verkocht aan ExxonMobil, waardoor er minder kapitaalbeslag is. Op 10 keer de winst voor 2024 is het aandeel SBM Offshore te laag gewaardeerd en blijft het koopadvies van kracht.

*De auteur heeft een positie in SBM Offshore.

 

Omzetcijfers eerste negen maanden
in $ mln 2023 2022
Lease 1.412 1.290
Turnkey 835 1.233
Totaal 2.247 2.522

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ