Updates

Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Universal Music Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen

Shell | Aandeelhouder nog altijd op de eerste plaats

0 0 Leestijd ongeveer

De resultaten liggen door gedaalde energieprijzen wat lager dan vorig jaar, maar Shell slaagt er knap in om de vrije kasstroom op peil te houden.

In het derde kwartaal is de omzet van Shell met 20% gedaald naar $76,4 mrd en de winst op basis van geschatte actuele kosten (CCS-winst) viel met 26% terug naar $6,2 mrd. Die terugval was voor een groot deel het gevolg van sterk gedaalde energieprijzen. De operationele vrije kasstroom van $12,3 mrd bleef echter grofweg op peil. Dat is vooral te danken aan kostenmaatregelen en een wat lager investeringsniveau. In het lopende jaar stevent het bedrijf af op kapitaaluitgaven van $23 à $25 mrd. Aanvankelijk lag de bovenkant van die bandbreedte nog op $26 mrd. De komende jaren komen deze investeringen uit op $22 à $25 mrd en in 2025 moeten de operationele kosten met $2 à $3 mrd zijn verlaagd.

Geen haast met duurzaamheidsdoel

Shell keert 30% tot 40% van de operationele vrije kasstroom uit aan de aandeelhouders. Het bedrijf kondigde aan dat het in de periode tot de publicatie van de jaarcijfers voor $3,5 mrd aan eigen aandelen gaat inkopen. In het vorige kwartaal was dat $3 mrd en eerder dit jaar ging het kwartaaldividend al omhoog van $0,29 naar $0,33. Shell houdt vast aan de doelstelling om uiterlijk in 2050 CO2-neutraal te opereren. Maar het overgrote deel van die omschakeling zal zich pas over een decennium voltrekken. Topman Wael Sawan wil de energieproductie tot minstens 2030 op peil houden. Aan de andere kant staan investeringen in de vergroeningsslag juist onder druk. Binnen de duurzame tak worden 200 banen geschrapt en de plannen voor groene waterstof worden op een lager pitje gezet.

Advies aandeel Shell op ‘kopen’

Deze keuzes pakken voor de aandeelhouders gunstig uit. Voorlopig heeft de onderneming voldoende financiële ruimte om via aandeleninkoop een bodem te leggen onder de beurskoers en om het dividend (3,9% rendement) in de toekomst verder te verhogen. De degelijke kwartaalcijfers, de sterke focus op het optimaliseren van de vrije kasstroom, een alleszins redelijke waardering (k/w 8,0) en het vooruitzicht op een winst die in het lopende kwartaal minstens zo hoog ligt als in de voorgaande periode geven aanleiding om het koopadvies van het aandeel Shell te handhaven.

Shell in cijfers Q3 2023 Q3 2022
Omzet $76,4 mrd $95,7 mrd
CCS-winst $6,2 mrd $8,3 mrd
Operationele vrije kasstroom $12,3 mrd $12,5 mrd

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!