Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies van de dag Koen Lauwers, 6 nov 2023 17:11

Apple | Vierde omzetdaling op rij voor techgigant

0 0 Leestijd ongeveer

Apple zette minder om in China en ook de prognoses voor het eindejaarskwartaal bleven onder de verwachtingen. Met de winst per aandeel gaat het dankzij de aandeleninkopen nog wel de goede kant op.

In het laatste kwartaal van het fiscaal boekjaar 2023 boekte Apple een omzet van $89,5 mrd. Dat was iets boven de verwachte $89,3 mrd maar wel 0,7% minder dan vorig jaar, wat de vierde opeenvolgende omzetdaling opleverde. De omzet in China daalde met 2,6% naar $15 mrd. Apple heeft er af te rekenen met concurrentie van lokale smartphonefabrikanten en strengere regelgeving. Een ander element is de goedkope Chinese munt.

De iPhone blijft de belangrijkste omzetgenerator voor Apple en die stelde niet teleur met $43,8 mrd omzet, 2,7% meer dan een jaar eerder en een nieuw record. De recent geïntroduceerde versie 15 van de smartphone doet het voorlopig beter dan zijn voorganger. Met name bij de duurdere varianten Pro en Pro Max is de vraag hoger dan het aanbod. De Mac, iPad en Wearables-productlijnen zagen de omzet op jaarbasis afnemen.

De beste prestatie kwam van de dienstentak (iCloud, Apple Music) waarvan de omzet met 16,3% groeide naar $22,3 mrd, bijna $1 mrd boven de consensusverwachting. Diensten staan intussen in voor bijna een kwart van de omzet en dat is goed voor de winstgevendheid. De brutomarge op diensten is met 70% namelijk bijna dubbel zo hoog als bij de hardware producten (36%).

Advies aandeel Apple op ‘houden’

De bedrijfswinst klom in het vierde kwartaal met 8% naar $27 mrd. De groei van de winst per aandeel ($1,46) lag met 13% nog hoger door het effect van de aandeleninkopen.  Apple spendeerde het voorbije boekjaar $77,5 mrd voor de inkoop van 450 mln eigen aandelen. Dit verminderde het totale aantal uitstaande aandelen met 3%. Dit is niet alleen gunstig voor de winst per aandeel maar het bedrijf bespaart daardoor ook  bijna $3 mrd uit aan dividenduitgaven.

Het lopende eindejaarkwartaal telt een week minder dan een jaar geleden. De kans is dus groot dat er nog een vijfde omzetdaling op jaarbasis komt. De consensusprognose gaat voor het pas gestarte boekjaar uit van een omzetgroei met 6 tot 8%. Zelfs met een iets hogere winstgroei door het effect van de aandeleninkopen is dit cijfer te laag om een nog hogere waardering te kunnen verantwoorden. Het aandeel Apple noteert tegen 30 keer de verwachte winst en 7 keer de verwachte omzet. Het advies blijft ‘houden’.

Apple kerncijfers
2024(t) 2023 2022
Omzet ($mrd) 405,9 383,3 394,3
Winst per aandeel ‘$) 6,51 6,13 6,11
Apple achterblijver binnen ‘Magnificent Seven’
Apple maakt deel uit van de zogenaamde ‘Magnificent Seven’, de  aandelen die er met hun zevenen voor zorgen dat de S&P500 sinds begin 2023 met een positief rendement van 14% prijkt. De S&P 500 Equal Weight index, waar alle 500 aandelen een zelfde gewicht hebben, noteert vlak. Het aandeel Apple noteert weliswaar meer dan 40% hoger dan begin dit jaar maar is qua groei en waardering beduidend minder interessant dan de zes andere. In het pas afgesloten boekjaar 2023 kwam de omzet van Apple bijna 3% lager uit dan een jaar eerder. De andere bedrijven lieten een groei van minstens 10% tot zelfs 100% optekenen. Daarbij komt dat Apple beduidend duurder is dan bijvoorbeeld Alphabet en Meta, die veel sneller groeien.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!