Updates

Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 2 nov 2023 16:21

ING | Bank heeft voorlopig de winsttop bereikt

0 0 Leestijd ongeveer

Dankzij een hoge netto rentemarge kan ING opnieuw een grote winst bijschrijven. In 2024 komt die marge waarschijnlijk onder druk te staan, maar dat wordt al weerspiegeld in de waardering.

In het derde kwartaal heeft ING een winst geboekt van €2,0 mrd. Dat is ruim dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. Het bedrag ligt echter 8% lager dan in het tweede kwartaal. De terugval wordt met name veroorzaakt door een toename van de operationele kosten met 6% naar €2,8 mrd en door een reservering voor mogelijk oninbare leningen (€183 mln) die 87% hoger ligt. Aan de inkomstenkant blijven de netto rente-inkomsten ongeveer stabiel op €4,0 mrd. Daarnaast lagen ook de commissie-inkomsten (-0,3% naar €909 mln) en de overige inkomsten (+2% naar €802 mln) grofweg op hetzelfde niveau als in het tweede kwartaal. Dat geldt ook voor de totale baten, die met 1% opliepen naar €5,8 mrd.

Rentemarge onder druk

Het laat zich echter uittekenen dat de inkomsten in 2024 wat onder druk komen te staan. In het afgelopen jaar heeft de Europese Centrale Bank de beleidsrente snel opgeschroefd. De spaarrente is veel later en langzamer gaan stijgen. De netto rentemarge van 157 basispunten in het afgelopen kwartaal ligt veel hoger dan de 128 basispunten van een jaar eerder. Inmiddels heeft de beleidsrente de top bereikt, terwijl de spaarrente voorlopig nog blijft oplopen. Hierdoor komt de netto rentemarge onder druk te staan. Aan de andere kant moet de bank mogelijk wat meer toevoegen aan de stroppenpot als de economie wat vertraagt.

Advies aandeel ING op ‘kopen’

De kwartaalcijfers zijn aanleiding om de verwachting voor de winst per aandeel in 2023 op te schroeven naar €2,00. Volgend jaar valt dat bedrag terug richting €1,80. Dat brengt de k/w op 6,5. Hoewel er bij de huidige onzekerheid over economie en qua toezicht weinig rek zit in die waardering, onderstreept de aangekondigde aandeleninkoop van €2,5 mrd dat ING de winst graag deelt met aandeelhouders. Een kapitaalbuffer CET1 van 14,5% – ruim boven de eigen doelstelling van 12,5% – geeft daarvoor ook alle ruimte. In combinatie met een dividendrendement van 8,5% geeft dat de doorslag om ondanks een mogelijk wat dalende winst toch het koopadvies voor het aandeel ING te handhaven.

Derdekwartaalcijfers 2023 2023
Totale inkomsten €5842 mln €5759 mln
Operationele kosten €2793 mln €2626 mln
Nettowinst €1982 mln €2155 mln

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ