Dividendportefeuille: Koopjes stapelen zich op
Het was weer een lastige week met per saldo meer (en procentueel grotere) dalers dan stijgers. Het rendement van de Dividendportefeuille in 2023 is teruggevallen tot minder dan 1%. Pluspunt is echter dat het dividendrendement voor het eerst in lange tijd weer door de grens van 2% is gebroken, simpelweg omdat alle aandelen in portefeuille een groeiend dividend betalen.
Zowel in Europa als in de Verenigde Staten waren de typische groeiaandelen, vaak met een bovengemiddeld hoge waardering, opnieuw slachtoffer van de macro- economische en geopolitieke ontwikkelingen. Bijna alle meer cyclische aandelen (consumenten, semiconductors en industrie) en de healthcare-sector kregen koersdreunen, vaak na cijfers. Met een weging van nu 33,9% voor de sector ‘industrials’, 18,4% voor consumentenaandelen, 17,5% voor ‘healthcare’ en 16% voor technologie, ofwel bij elkaar 86% van de Dividendportefeuille, is de terugval deze week onvermijdelijk.
Hoopvol voor de toekomst
Toch ben ik hoopvol voor de komende periode, ook al blijven beurskoersen op korte termijn totaal onvoorspelbaar. Na de vaak overdreven sterke koersdaling voor veel aandelen – waaronder de laatste aankopen van deze zomer – zie ik steeds meer koopjes op de beurs, puur op basis van fundamentals én met de blik op de zeer lange termijn gericht.
Koersdalingen van 30 tot 50% voor aandelen als Bristol Myers, Tecan, Valmont, Dollar General en FMC gaan, ondanks de vaak logische verklaringen, veel te ver. De basis blijft voor mij altijd een solide balans in combinatie met een sterke cashflow en een progressief dividend. Zolang het dividendrendement verder blijft oplopen zullen de beurskoersen op termijn volgen. Als dat pas in 2024 of 2025 gebeurt, is dat ook prima; het dividend wordt immers elk kwartaal herbelegd tegen momenteel zeer gunstige koersen voor eigenlijk alle portefeuilleaandelen.
Bijna de helft van alle 47 aandelen noteert tegen een geschatte k/w van 16 of lager en extreme uitschieters als Bristol-Myers, AGCO, Owens Corning en Arkema zelfs tegen minder dan 10 keer de verwachte winst voor dit jaar. Tel daarbij op een bovengemiddeld hoog dividendrendement en een jaarlijkse dividendgroei van 7 tot 10% en het is simpelweg een kwestie van geduld voor herstel, mits er natuurlijk breed gespreid in alle 47 aandelen wordt geïnvesteerd.
Negatieve uitschieter
Ook deze week was er weer een grote negatieve uitschieter: Valmont Industries, dat liefst 16% kwijtspeelde en op minder dan $200 de laagste koers in bijna drie jaar aantikte. Het gecombineerde infrastructuur -en agribusiness (irrigatie)-bedrijf verwacht voor 2023 nu een omzetdaling van 3 tot 4% tegen eerder 0 tot 2% groei. De aangepaste winst per aandeel komt dit jaar nu uit op $14,80 tot $15,10 tegen de eerdere prognose van $14,80 tot $15,35.
Vooral de tak agribusiness (bijna 30% van de omzet) ligt onder druk, met als boosdoener minder vraag van Amerikaanse boeren. Bij ‘infrastructuur’ viel de vraag vanuit de telecomsector terug. Met een k/w van 12, een ijzersterke balans en een groeiend dividend is ook Valmont te hard afgestraft op de beurs.