Nieuwe kwaliteitsslag voor de Dividendportefeuille
Op 23 april hebben we ingrijpende wijzigingen doorgevoerd in de Dividendportefeuille. De aanleiding: flinke koersdalingen boden de kans om de kwaliteit aanzienlijk te verbeteren. De nadruk ligt nu nog scherper op aandelen met sterke én consistente dividendgroei. Alleen de echte toppers blijven over, wat automatisch betekent dat er ruimte gemaakt moest worden door afscheid te nemen van minder overtuigende namen. De vijftien nieuwe posities combineren een solide dividendhistorie met een indrukwekkende, dubbelcijferige groei van minimaal 10% per jaar in de afgelopen jaren.
Daar tegenover staan vijftien aandelen die niet langer aan onze eisen voldoen. Sommige verhoogden het dividend afgelopen jaar niet, anderen zagen de groei afzwakken tot onder de 5% per jaar, of bleven qua koersontwikkeling structureel achter. Die laatste groep, met onder meer PepsiCo, H.B. Fuller en A.O. Smith, liet qua dividendgroei weinig te wensen over, maar droeg koersmatig nauwelijks bij aan het totaalrendement. Vaak gaat het om bedrijven met cyclische eigenschappen of specifieke problemen die de koers structureel onder druk zetten.
Lees ook Blik op dividend: Knaus Tabbert schrapt en Amerikanen verhogen
PepsiCo werd ondanks een keurige dividendverhoging van 7% toch verkocht. De reden is dat we op de lange termijn steeds meer structurele zwaktes zien. Het blijft een bedrijf dat afhankelijk is van snacks en frisdrank, met teruglopende prijskracht en toenemende concurrentie van huismerken. In dit klimaat verliest PepsiCo snel marktaandeel, en het zou ons niet verbazen als de dividendgroei binnenkort onder de 5% zakt. Daarmee voldoet het aandeel niet meer aan de eisen van de portefeuille. Een dag na verkoop volgde een winstwaarschuwing en zakte het aandeel verder weg.
De vervanger, Lotus Bakeries, kent eveneens een lastige beursperiode, maar behoort qua dividendgroei tot de beste aandelen van Europa.
Ook Honeywell is verkocht. De winst van 70% in zes jaar oogt netjes, maar is teleurstellend vergeleken met sectorgenoten. Het dividend groeit al jaren slechts beperkt, met percentages tussen 4,6% en 5,4%, waar dat eerder nog ruim boven de 10% lag. Hier is duidelijk te lang gewacht met verkopen. Gelukkig boden de recente koerszwaktes voldoende mogelijkheden om met vervangers als Eaton de kwaliteit weer op peil te brengen. Voor alle verkochte aandelen geldt dat we wellicht te lang geduld hebben gehad, maar dat dit niet beloond werd. Dan is het tijd om verder te kijken.
Vijftien nieuwkomers in de Dividendportefeuille
De recente koersdalingen boden een uitgelezen kans om de Dividendportefeuille flink te versterken. We hebben deze kans in één keer benut, mede dankzij een goed gevulde watchlist en zorgvuldige voorbereiding. Per 23 april zijn vier nieuwe Europese aandelen aan de portefeuille toegevoegd met elk een weging van 1,8%: AAK (Zweden), Lotus Bakeries (België), Hermès (Frankrijk) en Norbit (Noorwegen). In de VS kochten we elf aandelen met ieder een weging van 1,55%: McKesson, Cintas, Marriott, Rollins, Motorola Solutions, Badger Meter, Waste Management, Eaton, Thermo Fisher, Eli Lilly en TJX Companies.
Vrijwel al deze namen – met uitzondering van AAK en Norbit – kwamen eerder al voorbij in het magazine of de podcast. De nieuwe posities combineren sterke historische groei, hoge winstmarges en vaak een duidelijk concurrentievoordeel. Ze zetten vrijwel allemaal in op jaarlijkse dividendgroei van minstens 10%, wat het groeiprofiel van de portefeuille fors verbetert. Het gemiddelde dividendrendement daalt daarbij iets – en de waarderingen liggen hoger – maar we geloven dat deze kwaliteit op lange termijn rendeert. De sectorverdeling wordt bovendien evenwichtiger, met meer dienstverlening, terugkerende inkomsten en minder cyclische bedrijven, vaak ook met een grotere beurswaarde.
Lees ook Dividendbeleggen | Alles wat je moet weten over deze beleggingsstrategie
Uitzondering is Norbit, dat een beurswaarde van minder dan €1 mrd heeft. Het aandeel werd recent nog getipt, heeft een uniek bedrijfsmodel, groeipotentie en een uitmuntende dividendgroei. Dit jaar verhoogt Norbit het dividend met 29% en keert het NOK1,00 per aandeel extra uit. Het aandeel is nauwelijks gevolgd door analisten en kent stevige koersreacties op cijfers. Daarmee is het de meest speculatieve van alle aankopen, maar ook het aandeel met de meeste potentie. Niet geheel toevallig kende Norbit van de nieuwe aankopen de beste start met een koers van inmiddels NOK141,60. De overige veertien nieuwe posities worden hieronder kort toegelicht en later dit jaar uitgebreider besproken in portefeuille-updates en aandelenanalyses.
Europa
Een van de andere nieuwe aankopen uit Europa is Hermes, dat recent LVMH qua beurswaarde voorbijstreefde. Dit luxebedrijf, bekend van de Birkin-tassen, richt zich meer op de superrijken en heeft een winstmarge die twee keer zo hoog is als LVMH. Terwijl LVMH en Kering krimpen, verwacht Hermes dit jaar 10% omzetgroei naar €16,7 mrd. Het bedrijf blijft schuldenvrij en levert al decennia lang sterke dividendgroei (ruim 19% per jaar), fors meer dan LVMH. De hogere waardering is een nadeel, maar de recente koersdaling biedt een mooie koopkans.
Ook Lotus Bakeries is een aantrekkelijke aankoop. De producent van koekjes en repen levert al jaren bovengemiddelde omzet- en winstgroei, met dit jaar een dividendverhoging van 30%. De koersdaling biedt een instapmoment voor de lange termijn, ondanks de hoge waardering.
Het vierde Europese aandeel, AAK uit Zweden, produceert plantaardige oliën en vetten voor de voedings- en cosmetica-industrie. Met een aantrekkelijke waardering (k/w van 17 voor 2025) en een sterke daling van de beurskoers is het een ‘no-brainer’. Het dividend steeg de afgelopen tien jaar met gemiddeld 16% per jaar en zal in 2024 en 2025 zelfs met 35% groeien. AAK biedt dus sterke dividendgroei, terwijl de koers de laatste tien jaar sneller steeg dan het dividend.
Verenigde Staten
De Amerikaanse aankopen zijn stuk voor stuk bekende namen die al veelvuldig getipt zijn in het Verhaal van de Week of de Tip van de Week. Marriott International zat zelfs al eerder in de Dividendportefeuille maar moest helaas verkocht worden toen het dividend tijdens de coronapandemie werd geschrapt. Vorig jaar verhoogde de uitbater van hotels het dividend met 21% en werd 5% van de uitstaande aandelen ingekocht.
De maker van communicatieapparatuur en software voor onder meer hulpdiensten Motorola Solutions (eerder getipt in 2022) verhoogde het dividend vorig jaar met 11,3% en kocht de laatste tien jaar ruim 35% van de eigen aandelen in. Bedrijfsuniformengigant Cintas is misschien wel de vaakst door mij getipte Dividend Aristocrat de afgelopen jaren. Het aandeel – in 2025 ook een van mijn redactietips – levert altijd. Dat gold ook vorig jaar toen het dividend met 16% werd verhoogd. Ongediertebestrijder Rollins is vergelijkbaar met Cintas; een enorme moat in een mooie groeimarkt en een logische recordkoers op de beurs. Het dividend ging de laatste tien jaar met gemiddeld 18% per jaar omhoog.
Eaton plc levert energiebeheeroplossingen voor elektrische, hydraulische en mechanische systemen. Het mooie aan deze vervanger voor Honeywell is dat de beurskoers hard daalde én dat de dividendgroei de laatste jaren versnelde. Dit jaar gaat het dividend met 10,6% omhoog bij Eaton dat jaarlijks een omzetgroei tussen 7 en 8% boekt. De ijzersterke kasstroom staat de komende jaren garant voor mooie dividendgroei. Badger Meter, dat ik begin 2024 nog tipte in een Verhaal van de Week over snelle dividendgroeiers, maakt slimme meetsystemen voor efficiënt waterbeheer. Het dividend ging vorig jaar met 26% omhoog en groeit nu al 33 jaar op rij. De koersdaling maakt ook de aankoop van dit aandeel een makkie.
Ook de overige Amerikaanse aankopen, farmaceutisch distributeur McKesson, laboratoriumapparatuurmaker Thermo Fisher, off-price retailer TJX Companies en afvalverwerker Waste Management, werden recent nog uitvoerig besproken en/of getipt door mijzelf of collega-Dividendportefeuillebeheerder Stephen Hendriks. McKesson verhoogt het dividend jaarlijks met 15% en heeft ijzersterke fundamenten. TJX, dat zonder covid-19 nu een Dividend Aristocrat zou zijn, heeft vooral internationaal nog enorme expansiemogelijkheden en verhoogt het al jaren met dubbele cijfers, net als ‘beste jongetjes van de klas’ Waste Management (10% verhoging in 2024) en Eli Lilly (elk jaar 15% dividend erbij).
Zoals gezegd zullen we later dit jaar nog uitvoerig terugkomen op alle nieuwe aankopen die de Dividendportefeuille nog beter maken dan hij al was.
Wel zijn er enkele uitzonderingen op deze regel, die per geval door de beheerders beoordeeld worden. Zo verhoogt Orkla niet elk jaar het dividend, maar worden er wel speciale dividenden uitgekeerd en zijn de dividendverhogingen in de regel zeer fors (dit jaar +33,3%). Nog zo’n voorbeeld is Curtiss-Wright, dat het dividend jaarlijks minimaal verhoogt (dit jaar +5%) maar wel uitstekend presteert op de beurs. Er moet dus wel een verband zijn tussen dividendgroei en onderliggende resultaten, die vaak hand in hand gaan.
Daar stonden wel twaalf aandelen tegenover die met winst werden verkocht: LVMH (+296,2%), PPG Industries (+259,4%), PepsiCo (+240,6%), SEB (+76,9%), Honeywell (+72,4%), Union Pacific (+49,9%), Eastman Chemical (+35,4%), H.B. Fuller en L3Harris (allebei +23,5%) en Allegion (+8,7%). Op zowel PepsiCo als LVMH werd bijna twee jaar geleden op 22 juni 2023 rond de hoogste koers ooit al een flink stuk winst genomen, toen met rendementen van 319% (Pepsi) en 538% (LVMH). Destijds waren beide aandelen zwaargewichten met wegingen van 4% en zelfs 6%. Die timing was achteraf gezien perfect en juist dit soort nu ‘onzichtbare’ acties zijn mede bepalend voor het totaalrendement van de Dividendportefeuille.