Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies van de dag Peter Schutte, 3 okt 2023 08:19

Aalberts | Industrial zit in de goede markten

0 0 Leestijd ongeveer

Door de matige beurs staat ook de koers van Aalberts onder druk. Angst voor flink tegenvallende resultaten lijkt ons echter ongegrond. Aalberts heeft sterke posities in nichemarkten.

Aalberts stond onder leiding van oprichter Jan Aalberts altijd bekend als een grote overnamemachine. Zijn opvolger Wim Pelsma, die vorige maand afscheid nam (zie kader), was ook zeker niet wars van acquisities, maar heeft tegelijk veel meer focus aangebracht door vooral ook bedrijven te verkopen. De opbrengst daarvan werd dan weer ingezet voor versterkende overnames. Zijn strategie heette niet voor niets ‘focus acceleration’. Het Aalberts van nu is daardoor een nog veel sterker bedrijf. De naam van de strategie is inmiddels ook aangepast naar ‘accelerates unique positioning’. Middels krachtige posities met een hoog innovatief vermogen in nichemarkten heeft Aalberts veel prijskracht. Dat zorgt weer voor hoge, maar ook goed houdbare winstmarges. Jaarlijks wordt ruim 5% van de omzet in onderzoek en ontwikkeling geïnvesteerd.

Het concern is nu overzichtelijk opgedeeld in een viertal gegroepeerde eindmarkten: duurzame gebouwen, halfgeleiders efficiency, duurzaam transport en industriële niches. De verduurzaming van gebouwen is veruit het grootste onderdeel en beslaat 51% van de concernomzet. Daarnaast ligt de focus op een viertal gehanteerde technologieën. Bij het verduurzamen van gebouwen worden de technologieën hydronic flow control en integrated piping systems toegepast. Industrieel technologie omvat de technieken advances mechatronics, voor in de chipmarkt, en surface technologies dat gebruikt wordt voor duurzaam transport en in industriële niches.

Cijfers nog altijd sterk

Aalberts streeft op middellange termijn naar een jaarlijkse autonome groei van 4-6% en een ebita-marge van 16-18%. Bij de halfjaarcijfers van eind juli overhandigde het concern een solide autonome groei van 5,6% en zakte de operationele marge slechts licht van 15,5 naar 15,4%. Dat is een goede prestatie, gegeven de hoge inflatie en de economische verzwakking. Alle investeringen van de afgelopen jaren in efficiency, innovatie en productiecapaciteit betalen zich duidelijk uit.

Aalberts heeft het leeuwendeel van de productie inmiddels lokaal georganiseerd. Regionaal produceren heeft meerdere voordelen. Hierdoor kan de service naar de klant worden verhoogd, de afhankelijkheid van de toeleveringsketen is minder en het zorgt voor minder transport en dus energieverbruik. Aalberts heeft tevens in verschillende projecten geïnvesteerd om lokale assemblage en productie ook voor klanten mogelijk te maken.

De margedruk was uitsluitend zichtbaar bij het grootste onderdeel verduurzaming van gebouwen, waar groothandels hun voorraden afbouwden en er minder nieuwbouwprojecten waren. De ebita-marge liep hier terug van 15,4 naar 14,0%. Pelsma had wel het idee dat de voorraadafbouw ten einde liep, waarmee de tweede jaarhelft weleens beter zou kunnen verlopen. De markt is niettemin sceptisch over dit onderdeel. Immers: alles wat met vastgoed te maken heeft ligt er momenteel slecht bij. Toch is dat niet geheel terecht. Aalberts levert hier allerlei producten die het energieverbruik in gebouwen omlaag kan brengen. Kantoren die geen of een laag energielabel hebben, dalen fors in waarde en mogen soms zelfs in het geheel niet meer gebruikt worden. Beleggers dienen ook te beseffen dat juist in dit segment Aalberts ook veel werkt met onderhoudscontracten, terugkerende omzet derhalve die niet gevoelig is voor de conjunctuur.

In de industriële segmenten wist Aalberts bij de halfjaarcijfers wel een fraaie operationele margesprong te maken van 16,3 naar 17,4%. Met name bij de onderdelen duurzaam transport en in de industriële niches was sprake van een goede volumegroei en hogere marges door optimalisatie-projecten die vorig jaar zijn gestart. Bij duurzaam transport, 16% van de omzet, levert het concern onder meer onderdelen voor elektrische auto’s waaronder batterijkoeling en systemen voor vloeistofcontrole en klimaatbeheersing, maar ook waterstoftechnologie, lichtgewichtmaterialen en speciale coatings. Bij industriële niches, goed voor 20% van de totale omzet, zag Aalberts een grote vraag naar precisie extrusie-onderdelen, vormgevingstechnieken en eveneens surface technologieën.

Bij surface technologie heeft Aalberts de ambitie om zijn mondiale marktaandeel op termijn te vergroten van 12 naar 20%. Het halfgeleidersegment liet eveneens een sterke groei zien en ook het orderboek is goed gevuld. Met name in dit segment ziet Aalberts veel groei. Naast marktgroei zou het potentieel op termijn naar een marktaandeel van 15% kunnen groeien. De chipmarkt, nu goed voor een omzetaandeel van 13% kan dan nog belangrijker worden voor het concern. Aalberts levert bijvoorbeeld veel aan ASML, zoals precisieframes voor EUV-machines en anti-trilling systemen. Op het gebied van Advance mechatronics deed Aalberts onlangs nog twee overnames en de focus bij overnames ligt hier ook nadrukkelijk.

Duurzaamheid als rode draad
Duurzaamheid is het kernwoord bij Aalberts. Gebouwen worden energiezuiniger en lichtgewicht materialen dringen het energieverbruik in de transportsector terug. Pijpsystemen voeren schoon drinkwater aan en afvalwater af en coatings verlengen de levensduur en kwaliteit van producten. Al 68% van de omzet is gelinkt aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) zoals door de Verenigde Naties is omschreven. Doel is dit tot boven de 70% te brengen, waar het dus hard mee op weg is.

Financiële positie en vooruitzichten

Groot pluspunt van Aalberts is de sterke financiële positie. Vooral door voorraadafbouw steeg de operationele kasstroom in de eerste jaarhelft fors van €90 mln naar €221 mln. De nettoschuld kon hierdoor met €21 mln omlaag versus ultimo 2022. De leverage ratio, nettoschuld/ebitda steeg fractioneel van 1,1 naar 1,2 wat als een zeer comfortabel niveau kan worden gezien. Aalberts streeft naar een leverage ratio die minder is dan 2,5 en zit daar dus ruim onder. De sterke financiële positie maakt Aalbers minder gevoelig voor de stijgende marktrente, al zaten de financiële lasten uiteraard wel in de lift. Ook geeft het ruimte voor interessante overnames en investeringen in de eigen organisatie om autonome omzet- en winstgroei te bewerkstelligen. In de eerste jaarhelft werden de kapitaalinvesteringen met liefst 38% opgevoerd om voortgaand groei te bewerkstellingen.

Een concrete winstprognose voor geheel het jaar heeft Aalberts nog niet afgegeven. Wel heeft het bedrijf laten weten de investeringen nogmaals te verhogen, terwijl het de voorraden verder zal terugdringen. En hoewel wij Aalberts als redelijk defensief zien, zal de economische zwakte in Europa toch voelbaar zijn. Wat dat betreft is de grote afhankelijkheid van Europa, goed voor 61% van de totale omzet, een nadeel.

Wel heeft Aalberts het orderboek het afgelopen jaar met 37% zien stijgen, wat de cyclus ook zeker zal dempen. Het aandeel wordt verhandeld tegen een koers-winstverhouding van 10 voor 2024. Wij zijn hier uitgegaan van een winstgroei van 10%, maar mocht dat wat lager uitkomen dan nog wordt het aandeel ons inziens te laag gewaardeerd. Wij blijven dan ook bij onze koopaanbeveling voor het aandeel Aalberts, zeker voor de langere termijn. De expansie van marktaandeel in groeiende eindmarkten als de chipindustrie en surface technologieën wordt volgens ons door beleggers onderschat.

Wisseling van de wacht
Wim Pelsma is na twaalf jaar als ceo inmiddels vervangen door de Fransman Stéphane Simonetta. De BAVA van 7 september 2023 stemde in met zijn benoeming. Pelsma zal nog tot eind dit jaar als adviseur beschikbaar zijn. Beleggers hadden gelijk moeite met het feit dat Simonetta, in tegenstelling tot Pelsma, van buiten de Aalberts-organisatie komt. ‘De ‘Aalberts way’-cultuur en strategische aanpak moeten namelijk wel behouden blijven en voortgezet worden. Simonetta is evenwel een zeer ervaren kracht die in meerdere industriële eindmarkten gewerkt heeft, waaronder bij Honeywell en Valeo.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ