Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Analisten Christian Slagter-Koster, 17 sep 2023 08:59

Goldman Sachs | Oliekartel aan zet

0 0 Leestijd ongeveer

Goldman Sachs denkt dat de olieprijzen volgend jaar richting $107 per vat kunnen gaan.

Onlangs verlengde Saoedi-Arabië zijn productieverlaging van 1 miljoen vaten per dag tot december 2023. De exportverlaging van 300.000 vaten olie per dag door Rusland blijft ook tot december gelden. Op deze manier wil OPEC+ de stabiliteit van de oliemarkten ondersteunen. Het resulteerde erin dat een vat Brent-olie steeg tot boven $90 en WTI richting $88 ging.

Goldman Sachs vindt het vooralsnog onwaarschijnlijk dat het oliekartel streeft naar olieprijzen die ver boven de $100 per vat liggen, gezien de sterke reactie die volgde na de energiecrisis van 2023. De aanhoudende zorgen over de wereldeconomie en dan met name de economische activiteit in China rechtvaardigen volgens de analisten geen olieprijs van $100 per vat. Ook wijzen zij erop dat de Amerikaanse schalieproductie op een hoog niveau ligt en dat de Amerikaanse politiek er in het licht van de naderende verkiezingen belang bij heeft dat de binnenlandse benzineprijzen niet te ver oplopen.

Toch sluit Goldman Sachs niet uit dat de olieprijzen oplopen. Zo kan de aanvoer van ruwe olie opnieuw verstoord worden door krachtige stormen en overstromingen in het oosten van Libië, waar vier belangrijke olie-exporthavens recent gesloten moesten worden. Daarnaast moet afgewacht worden welke volgende stappen de OPEC+ gaat nemen. Wanneer het oliekartel in januari niet de helft van de in april aangekondigde productieverlagingen (1,7 miljoen vaten per dag) heeft teruggedraaid, kan een vat Brent-olie volgens Goldman Sachs in december volgend jaar $107 bereiken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.