Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies van de dag Koen Lauwers, 4 sep 2023 13:36

L’Oréal | Defensieve kwaliteit met pittig prijskaartje

0 0 Leestijd ongeveer

L’Oréal kan op een sterke eerste jaarhelft terugblikken en ook de rest van het jaar ziet er goed uit. Het aandeel presteerde dit jaar al uitstekend maar zijn daarmee alle kwaliteiten intussen ook al ingeprijsd?

In de aanloop naar de halfjaarcijfers van L’Oréal was er wat onrust omdat eerder sectorgenoten als LVMH en Kering iets minder goede cijfers hadden gepubliceerd. Maar het Franse cosmeticabedrijf stelde de markt gerust met een rapport waarin alle winst- en omzetparameters in lijn met of zelfs licht hoger dan de verwachtingen uitkwamen.

Luxe blijft het goed doen

De groei van L’Oréal versnelde in het tweede kwartaal nog tegenover het eerste. Over de eerste jaarhelft kwam de omzet uit op €20,6 mrd of 12% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Bij constante wisselkoersen bedroeg de organische groei zelfs 13,3%. De valuta-tegenwind bedroeg in de eerste jaarhelft 2,4%. Naast de dollar verloren ook de Braziliaanse real en de Mexicaanse peso terrein tegenover de euro. In het boekjaar 2022 was er nog een rugwind van 7,2%.

De operationele winst (€4,3 mrd) klom met bijna 20%, goed voor een operationele marge van 20,7% tegenover 20,4% vorig jaar. De afdeling Consumer Products kende de beste eerste jaarhelft ooit. Met een groei van 15,4% is het nu de grootste afdeling van de groep, met een omzet van €7,7 mrd. Ook de operationele marge ging er met 1% op vooruit naar 21%. L’Oréal Luxe (Yves Saint Laurent, Valentino, Prada) volgt op korte afstand en zag de omzet met 7,6% toenemen naar €7,3 mrd. De marge daalde licht naar 23,2% (-0,8%).

De beste prestatie leverde de afdeling Dermatological Beauty, de nieuwe naam voor Active Cosmetics. De omzet groeide er met 29% naar €3,3 mrd en de marge ligt met 28,4% een stuk boven het groepsgemiddelde. Bij Professional Products (haarcosmetica) bleef de winstmarge onveranderd op 21,2% terwijl de omzet (€2,3 mrd) er met bijna 8% op vooruit ging. L’Oréal verdiende netto €3,6 mrd of €6,73 per aandeel, 11% meer dan een jaar eerder.

China blijft (voorlopig) wat achter

Geografisch werd de groei breed gedragen met een vooruitgang in alle regio’s. Daarbij bedroeg de organische groei in Europa 18,2% en 13% in de Verenigde Staten. Alleen Noord-Azië, de regio waar ook de Chinese activiteiten toe behoren, blijft achter met een groei van slechts 3,9%. Dit heeft een grote impact, aangezien Noord-Azië instaat voor bijna 30% van de groepsomzet. Volgens L’Oréal was de groei in het tweede kwartaal al beduidend beter dan in het eerste. Die vooruitgang voorspelt dus beterschap in de tweede jaarhelft.

Het luxesegment van L’Oréal heeft in China een marktaandeel van meer dan 30%. L’Oréal verwacht dat er tegen het einde van dit decennium in China en India samen 550 miljoen nieuwe klanten in de hogere middenklasse en bovenklasse bij zullen komen. Het globale marktaandeel van L’Oréal wordt geschat op ongeveer 13%. Omdat de Fransen sneller dan de markt groeien, gaat dit cijfer in stijgende lijn. In Europa (19%) en Noord-Amerika (14%) ligt het marktaandeel boven het groepsgemiddelde, maar in Noord-Azië (12%) en Latijns-Amerika (10%) is er nog ruimte voor vooruitgang.

De globale cosmeticamarkt groeit jaarlijks met ongeveer 5% en de nominale waarde ervan zal in 2024 de grens van $600 mrd overschrijden. L’Oréal gaat voor de tweede jaarhelft uit van een verdere groei van omzet en winst, zonder concrete prognoses te geven.

Digitale voorloper

L’Oréal geeft zijn concurrenten het nakijken wat digitalisering betreft met een uitstekend werkend e-commerce-platform. Dit zorgt ervoor dat consumenten vlotter dan bij de concurrentie hun weg kunnen vinden naar het productportfolio. Door een uitgekiende marketingstrategie en een focus op innovatie geniet L’Oréal ook een grotere merkbekendheid en een hogere merkaffiniteit. Daardoor kiezen consumenten ondanks de stijgende kosten voor levensonderhoud niet voor het goedkoopste cosmeticaproduct. Het helpt ongetwijfeld ook dat L’Oréal eigenlijk geen concurrenten van dezelfde schaalgrootte heeft. De Fransen zijn actief met meer dan 35 merken in 150 landen. Daarbij bedraagt de omzet uit online verkoop ongeveer de helft van het totaal.

L’Oréal is ook minder afhankelijk van de verkoop aan reizigers op luchthavens. Dit is voor concurrent Estée Lauder bijvoorbeeld de belangrijkste divisie. Voornamelijk Chinese consumenten  kopen luxeproducten op internationale zaken- of vakantietrips. Door het trage economische herstel in China is deze activiteit nog niet weer op gang gekomen, maar daar heeft L’Oréal dus weinig last van.

Hoger dividend en aandeleninkoop

Door de overname van Aesop (zie kader) klom de netto schuld naar €4,8 mrd. Daar zitten leaseverplichtingen bij voor €1,6 mrd. Exclusief deze leasingkost bedraagt de netto schuld bijgevolg €3,2 mrd. De operationele kasstroom klom in het eerste semester met ruim de helft naar €2,1 mrd. L’Oréal ontving ook €420,9 mln aan inkomsten uit dividenden afkomstig van de participatie (9,44%) in de Franse farmagroep Sanofi.

Er is dus nog voldoende financiële ruimte voor aandeelhoudersvergoedingen. L’Oréal verhoogde eerder dit jaar al het dividend met een kwart van €4,80 naar €6,00 per aandeel. Dat komt tegen de huidige koers overeen met een dividendrendement van 1,5%. L’Oréal kondigde verder nog een nieuw inkoopprogramma aan. Er zal in de tweede jaarhelft voor maximaal €500 mln eigen aandelen ingekocht worden en deze worden daarna vernietigd, wat een gunstig effect heeft op de winst per aandeel.

Kwaliteiten ingeprijsd?

De cosmetica- en luxesector maakt zijn status van defensieve sector waar, maar is toch niet helemaal ongevoelig voor de conjunctuur. De sterke prestatie in Europa en de Verenigde Staten kan in 2024 mogelijk niet worden herhaald indien een recessie zou toeslaan. Zover zijn we nog niet, maar het aandeel is na een klim met meer dan 20% in de acht maanden tot eind augustus intussen wel stilaan precies goed geprijsd. LVMH deed het dit jaar ook nog goed met een klim van 12% en ook Kering weet nog net een positief rendement voor te leggen (+1%). Maar een bedrijf als Estée Lauder zit met een verlies van 36% wel in de hoek waar de klappen vallen.

Advies aandeel L’Oréal op ‘houden’

L’Oréal beschikt over talrijke kwaliteiten met een uitgebreide productportfolio, aanwezigheid in groeilanden, een sterk management, een efficiënt digitaal platform en een focus op innovatie.

Ik ga voor L’Oréal dit boekjaar uit van een winstgroei met 11%, wat de winst op €12,50 per aandeel zou brengen. Dit impliceert dat de tweede jaarhelft even goed wordt als de eerste. Dit is een conservatieve aanname, aangezien L’Oréal een verdere groei van omzet en winst voorspelde.

Aan de huidige koers noteert het aandeel L’Oréal tegen 32,6 keer de winst. Dit is best een pittige waardering maar ook niet overdreven, want het gemiddelde van de voorbije vijf jaar ligt nog iets hoger. Omwille van het recessierisico en de al fors gestegen koers blijf ik bij een houdadvies.

Duurste overname ooit
L’Oréal kondigde in april de overname aan van het van oorsprong Australische cosmeticabedrijf Aesop. De Fransen betalen de ondernemingswaarde van €2,5 mrd, wat van Aesop meteen de duurste overname van een merk uit de geschiedenis van L’Oréal maakt. Aesop was in handen van de Braziliaanse groep Natura&Co, dat ook nog het vooral op de Amerikaanse markt populaire merk Avon in portefeuille heeft. Beide bedrijven zijn geen onbekenden van elkaar, want de Brazilianen namen in 2017 The Body Shop over van L’Oréal. Aesop beschikt wereldwijd over bijna 400 winkels en realiseerde vorig jaar een omzet van €537 mln. L’Oréal mikt met het nieuwe merk met name op bijkomende groei in China, waar eind vorig jaar de eerste fysieke Aesop-winkels werden geopend. De overname werd eind augustus definitief afgerond. Opmerkelijk is dat L’Oréal het volledige bedrag in liquiditeiten betaalt en niet (gedeeltelijk) met eigen aandelen. Daartoe werden in mei twee obligatieleningen uitgegeven ter waarde van elk €1 mrd. L’Oréal kan ondanks de gestegen rente nog steeds tegen gunstige voorwaarden lenen. De eerste heeft een looptijd van 2 jaar en een coupon van 3,125% en de tweede een looptijd van 5 jaar en een coupon van 2,875%.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!