Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 24 aug 2023 16:16

Kendrion | Lastige markt voor toeleverancier

0 0 Leestijd ongeveer

Kendrion rekent dit jaar op een aanhoudende zwakke vraag en gaat in de kosten snoeien. Op middellange termijn blijft het bedrijf optimistisch over zijn groeikansen.

Industrieel toeleverancier Kendrion kon redelijke cijfers over het tweede kwartaal voorleggen. De omzet kwam uit op €136,9 mln, een toename van 9% in constante valuta vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het aangepaste ebitda steeg met 2% naar €14,0 mln. De operationele kosten normaliseerden ten opzichte van het hoge niveau in de eerste drie maanden, toen Kendrion te maken had met een buitengewone loonpost.

Om de blijvend hoge kosteninflatie te pareren heeft Kendrion de prijzen verder verhoogd. Hierdoor trok de brutomarge in het tweede kwartaal aan. Over het eerste halfjaar lag de brutomarge op 46,5%, nog wel een stuk lager vergeleken met vorig jaar (49,1%). Vooral in de automotive-divisie staan de marges onder druk. De divisie profiteerde wel van het herstel van de autoverkopen en wist de halfjaaromzet met 10% te verhogen. Bij de industriële tak steeg de omzet vooral dankzij prijsverhogingen met 5%. Door de zwakke industrie in Duitsland en China is er nauwelijks volumegroei.

Productiebeperking

De onderneming verwacht dat de slechte marktomstandigheden dit jaar aanhouden en gaat de productie in een van de Duitse fabrieken tijdelijk terugschroeven en uitgaven beperken. Het zit Kendrion al langer niet mee. Sinds het uitbreken van de coronacrisis zijn de autoverkopen ingezakt en ondanks het herstel dit jaar liggen de volumes in Europa en de VS respectievelijk nog 22 en 9% onder het niveau van voor de crisis. De grote Chinese markt is wel al volledig hersteld. Met de Duitse industrie is het al niet veel beter gesteld: daar ligt de productie ruim 5% onder het pre-coronaniveau.

Ondanks de uitdagende marktomstandigheden blijft Kendrion voor de middellange termijn optimistisch gestemd vanwege de transitie naar schone energie en elektrificatie van het wagenpark. Producten voor onder meer windmolens, stekkerauto’s en robotica vertegenwoordigen al tweederde van de omzet. Wanneer ook de traditionele afzetmarkten aantrekken, dan kunnen de winstmarges flink omhoog. Wij blijven positief over het aandeel Kendrion en handhaven het koopadvies op nog geen 8 keer de winst voor 2024.

Groeimarkt China
Ondanks de tegenwind handhaaft Kendrion zijn financiële doelen voor 2025, uitgaande van een terugkeer naar een stabielere economische omgeving. Het is voor het eerst dat Kendrion dit voorbehoud maakt. Vooral de ebitda-marge doelstelling van minstens 25% lijkt onder de huidige marktomstandigheden te ambitieus, gezien het niveau van 10% in de eerste jaarhelft. De autonome groeidoelstelling van 5% per jaar is wel goed haalbaar vanwege onder meer de toenemende blootstelling aan stekkerauto’s. Vanuit de net geopende nieuwe fabriek in China gaat Kendrion aan de slag met zeven nieuwe langjarige e-auto projecten, waardoor de omzet in China binnen een paar jaar naar verwachting zal verdubbelen tot €100 mln.

*Auteur heeft een positie in Kendrion.

Kwartaalcijfers 2023 2022
In € mln
Omzet        136,9        126,9
Aangepast ebitda 14,0 13,7
Nettowinst 4,4 5,3

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!