Beurs en economie | Versterkt de Fed het vuur met haar rentebeleid?
De Federal Reserve (Fed) heeft sinds maart 2022 de bovengrens van de overnight-rente verhoogd van 0,25 naar 5,50%. De stapsgewijze verhogingen hebben als doel de inflatie te temperen. Volgens de gangbare economische theorie zorgt een hogere rente ervoor dat consumenten, bedrijven en overheden meer betalen bij het herfinancieren van schulden. Dit beperkt hun bestedingsruimte en heeft ook impact op investeringen. Voor elke stijging van de rente moeten bedrijven immers een hoger rendement op hun investering genereren om break-even te draaien.
Maar in de praktijk is gebleken dat de snelle renteverhogingen de financiële omstandigheden niet hebben verslechterd. De Bloomberg Financial Conditions index is sinds maart vorig jaar gestegen van -0,38 naar +0,21. Deze index vertelt dus dat de financiële condities momenteel gunstiger zijn dan toen de rente 525 basispunten lager lag.
Een voorbeeld dat de positieve kant van stijgende rente illustreert, is ExxonMobil. Dit bedrijf heeft $30 mrd in kas en draagt een schuld van $42 mrd. De gemiddelde looptijd van de schuld van Exxon is 11,7 jaar en de gemiddelde vaste coupon is 2,9%. De $30 mrd zit in kortlopende Amerikaanse staatsobligaties en die leveren een rendement van ruim 5% op.
Meer rendement door lagere rente
Voor bedrijven zoals ExxonMobil werkt het dus zo dat naarmate de Fed de rente verhoogt, het verschil tussen de rentekosten en het rendement op de kaspositie toeneemt. Dit biedt meer ruimte voor dividenduitkeringen en het terugkopen van eigen aandelen, wat aandeelhouders ten goede komt. Daardoor kunnen de bedrijven weer meer besteden en nemen de financiële condities verder toe.
In de huizenmarkt is precies hetzelfde gaande. In de afgelopen twee jaar is een hypotheek met een vaste rente van dertig jaar gegaan van 2,82 naar 7,55%. De kans dat de huizenmarkt in de problemen komt is klein. In de VS is het een nationale sport om als de rente daalt, de hypotheek over te sluiten voor extra cash of om groter te gaan wonen.
De stijgende rente leidt ertoe dat steeds meer Amerikanen niet meer willen verhuizen. Het salaris in de Verenigde Staten gaat voor mensen die niet van baan veranderen momenteel met gemiddeld 5% per jaar omhoog en voor mensen die van werk veranderen met 10%. De kosten voor de hypotheek blijven voor de meesten gelijk en Amerikanen kunnen weer meer consumeren.
Immuun voor renteverhogingen
Yves Bonzon, Chief Investment Officer van Julius Baer, beweert zelfs dat de hele S&P500-index weinig gevoelig is voor renteverhogingen. De gemiddelde looptijd van de uitstaande schulden van de bedrijven bedraagt zeven jaar en slechts zo’n 5% van deze schuld komt jaarlijks in aanmerking voor herfinanciering in de komende tien jaar. Als het beleid van de Fed stabiel blijft, zal de echte verstrakking van de financiële condities daarom pas tegen het einde van het decennium plaatsvinden.
Een cruciale voorwaarde voor de toekomst om de inflatie structureel naar beneden te krijgen, is dat de Fed bij een volgende crisis terughoudend moet zijn met snelle interventies.