Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 8 aug 2023 18:36

Paypal | Ondanks drie tegenvallers koopwaardig

0 0 Leestijd ongeveer

Een daling van het aantal gebruikers, een negatieve vrije kasstroom en margedruk trokken bij Paypal meer aandacht dan meevallende financiële cijfers.

De omzet van Paypal (PYPL) is in het tweede kwartaal met 7% gestegen naar $7,3 mrd. De aangepaste nettowinst steeg met 19% naar $1,3 mrd. Deze financiële resultaten waren daarmee iets beter dan verwacht, maar beleggers hadden vooral oog voor drie minder gunstige ontwikkelingen. In de eerste plaats was dat een afname van het aantal actieve gebruikers met 2 miljoen tot 431 miljoen.

De onderneming achter de betalingsdienst heeft vorig jaar al de focus verlegd van het streven naar 1 miljard gebruikers naar het opschroeven van de inkomsten per gebruiker. De daling berooft Paypal echter eerder dan verwacht van het laatste restje groeifantasie.

Een andere tegenvaller is dat de aangepaste operationele marge van 21,4% duidelijk lager uitpakte dan de 22,7% van een kwartaal eerder. Die terugval werd veroorzaakt door hogere afschrijvingen op de leningenportefeuille. Door het verstrekken van leningen die het bedrijf gaat doorverkopen, kwam de vrije kasstroom uit op -€350 mln. Net als de wat zwakke marge, heeft die derde tegenvaller een tijdelijk karakter. De aanstaande verkoop van de Europese buy-now-pay- later-tak, brengt de vrije kasstroom voor heel 2023 op circa $5 mrd.

Paypal in cijfers Q2 2023 Q2 2022
Omzet $7.287 mln $6.806 mln
Aangepast operationeel resultaat $1.560 mln $1.302 mln
Aangepast nettoresultaat $1.289 mln $1.079 mln

De onderliggende groei bij onder meer e-commercetak Braintree en walletdienst Venmo, zorgde ervoor dat het aantal transacties met 10% toenam tot 6,1 miljard. Het totale betaalvolume nam met 11% toe tot $377 mrd. Die groei onderstreept dat Paypal ook in een concurrerende markt de vrije kasstroom goed op peil kan houden.

Aandeel Paypal blijft koopwaardig

In combinatie met de overtuiging waarmee het bedrijf die inkomsten gebruikt voor de inkoop van eigen aandelen, vormde dat het fundament onder het koopadvies. De tegenvallers van de afgelopen maanden brengen hierin geen verandering. Ondanks de felle koersdaling van 17% na de cijferpublicatie, blijft het koopadvies voor het aantrekkelijk gewaardeerde aandeel Paypal (13 maal de vrije kasstroom) van kracht.

De auteur heeft een positie in Paypal

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ