Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Advies Karel Mercx, 2 aug 2023 10:42

CME Group | Sterke cijfers en ambitieuze plannen

0 0 Leestijd ongeveer

CME heeft bovengemiddeld goede cijfers neergezet. Daarnaast heeft het handelshuis de ambitie uitgesproken de komende tien jaar sneller te groeien dan de afgelopen tien jaar.

CME Group heeft over het tweede kwartaal van 2023 een omzet behaald van $1,4 mrd en dat is 10% hoger dan in het tweede kwartaal van 2022. De uiteindelijke nettowinst over het tweede kwartaal was $769 mln tegen $669 mln vorig jaar. 

Het waren bijzonder goede cijfers in het licht van de lage beweeglijkheid op de beurs. De VIX, de index die de beweeglijkheid van aandelen weergeeft, stond afgelopen kwartaal gemiddeld op 16, tegen een gemiddelde van 27 in het tweede kwartaal van 2022. Hoe hoger de volatiliteit hoe meer handel en hoe hoger in de regel de omzet van CME. Het is dan ook een hele prestatie dat het handelshuis voor derivaten in tijden van lage beweeglijkheid de omzet weet te laten groeien.

De winst van CME stijgt al meer dan tien jaar lang met gemiddeld meer dan 10% per jaar. Ook dit is bijzonder, want de omstandigheden op de beurs waren sterk aan verandering onderhevig. De rente heeft op 0% gestaan en is naar 5% gestegen en er is een pandemie voorbijgekomen.

Nog meer groei

Het doel van CME voor de komende tien jaar is om nog hogere groei te realiseren. Het bedrijf wil meer internationaal actief worden en er is nog veel te bereiken met het efficiënter omgaan met kapitaal. Daarnaast denkt het management van CME dat er de komende tien jaar meer onzekerheden zijn dan in het afgelopen decennium. Dit betekent volgens het bedrijf automatisch dat meer beleggers en bedrijven gebruik zullen maken van de producten en diensten van CME om hun financiële risico’s te beheren.

In het tweede kwartaal van 2023 werden gemiddeld elke dag in totaal 22,9 miljoen contracten verhandeld. Daar zaten 6,3 miljoen contracten buiten de Verenigde Staten bij, wat neerkomt op een groei van 33%. Producten op het vlak van landbouw, metalen en energie lieten een groei van meer dan 10% ten opzichte van het voorgaande jaar zien.

Een belangrijke groeipoot van CME is de handel in opties met een looptijd van minder dan een dag, Zero days until expiration (0DTE) genoemd. Ten opzichte van een jaar geleden groeiden die met 33% en in twee jaar tijd met 220%. 

Advies aandeel CME op ‘kopen’

De verhouding tussen de vrije kasstroom van CME en de totale beurswaarde liep op van 3,6 naar 4,7%, wat laat zien dat het aandeel over het afgelopen jaar goedkoper is geworden.

CME keert $1,10 dividend per kwartaal uit. Met een huidige koers van $198 betekent dat een dividendrendement van 2,2% Doordat CME zo goed draait in het huidige lage volatiliteitsklimaat kijk ik echter met spanning uit naar het speciale dividend aan het einde van jaar. Vorig jaar lag dit met $4,50 hoger dan het totale normale dividend. 

De enige reden dat ik zelf niet bijkoop bij deze cijfers en deze verwachting is dat de aandelen CME in mijn privé-portefeuille inmiddels met 8,1% al een zware weging hebben bereikt. Maar voor andere beleggers is het aandeel CME group een dikke kooptip.

De auteur heeft een positie in het aandeel

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ