Een bijzonder halfjaar | Nu gespannen naar de tweede helft
Daarmee vormen onze persoonlijke tips een aardige afspiegeling van de financiële markten in het tweede kwartaal. Deutsche Bank houdt al jaren de rendementen van 38 verschillende beleggingen op maandbasis bij. In het tweede kwartaal boekten 22 van de 38 beleggingscategorieën een positief rendement, waarmee dit kwartaal een van de meest gelijk verdeelde van de afgelopen jaren was, aldus de bank. Toch was het tweede kwartaal zeker geen oase van rust.
De inmiddels al weer vergeten commotie rond het schuldenplafond in de VS, de nabranders van de regionale bankencrisis in de VS, de aanhoudende strijd van centrale bankiers in Europa en de VS om de inflatie te beteugelen en alles wat met kunstmatige intelligentie te maken had zorgden wel degelijk voor flinke koersbewegingen.
Recessie- en inflatievrees
De volledige eerste helft van dit jaar is overigens uitzonderlijk goed geweest. De Nasdaq Composite Index beleefde de beste eerste zes maanden in veertig jaar tijd. Société Générale berekende dat de gelijkgewogen brede Europese en Amerikaanse index de beste eerste jaarhelft sinds 1998 en de Japanse Nikkei Index de beste jaarhelft (in dollars) sinds 1999 noteerden.
Veel minder vuurwerk was er in de eerste jaarhelft in de ontwikkeling van de winsttaxaties van analisten. De gemiddelde winstverwachting voor dit en komend jaar is in de VS volgens de bank met 3-4% verlaagd en voor de rest van de wereld nauwelijks veranderd. Dat betekent dat de gemiddelde waardering van de aandelenmarkten – vooral in de VS en Japan – dit jaar duidelijk is opgelopen.
Met de nog altijd aanwezige recessie- en inflatievrees is het dan ook niet verwonderlijk dat zo veel beleggingsstrategen – en ikzelf ook – toch wat gespannen naar de tweede helft van dit jaar uitkijken.