Europa profiteert maar half van Trump
De term ‘Liberation Day’ horen we deze dagen nog maar weinig. De op 2 april door president Trump aangekondigde handelstarieven bleken toch niet zo’n bevrijding voor de Verenigde Staten als door sommigen werd gedacht. Een daling van de S&P500 Index van ruim 12% in de eerste week na Liberation Day voelt bepaald niet als een bevrijding. Datzelfde gold waarschijnlijk voor de stijging van bijna dertig basispunten van de tienjaarsrente in die eerste week.
Europese beleggingen leken na het eigen Amerikaanse doelpunt op Liberation Day een aantrekkelijker optie. De kapitaalstromen in de maand bevestigen dat beeld. Volgens Bank of America hebben op Europese aandelen gerichte beleggingsfondsen eerder deze maand de grootste weekinstroom aan nieuw kapitaal gezien van de afgelopen acht jaar.
Lees ook Wat moet ik nú kopen om van deze door Trump geboden buitenkans te profiteren?
Deze hernieuwde en grote interesse in Europese aandelen zou eigenlijk tot een veel betere prestatie van Europese aandelen ten opzichte van Amerikaanse moeten leiden. Dat valt echter nogal mee, of beter gezegd behoorlijk tegen. De Stoxx Europe 600 Index is tussen 2 en 24 april met 3,4% gedaald. Dat is net iets meer dan de min van 3,3% van de S&P500 Index over dezelfde periode. Dat is zeker ook gezien de instroom in Europese aandelenfondsen best verrassend en het vraagt om een verklaring.
Bank of America heeft er een aantal gevonden die zeker hout snijden. Volgens de bank was er al aardig wat goed nieuws in de koersen van Europese aandelen verwerkt. Vanaf begin dit jaar tot en met medio maart presteerde de Europese aandelenmarkt namelijk bijna veertien procentpunt beter dan de Amerikaanse. Een deel van dat goede nieuws bestond uit positievere macro-economische data voor de eurozone. Ook het economische stimuleringsplan van de nieuwe Duitse regering droeg bij aan een positievere stemming over Europese aandelen.
Euro-dollar
Sinds eind maart verrassen de Europese economische data echter steeds minder positief en sinds kort zelfs weer negatief. Bank of America is bovendien ‘sceptisch’ over het idee dat Europa zich kan onttrekken aan een eventuele verslechtering van de wereldeconomie. Amerikaanse macro-economische data kwamen dit jaar al vaak onder de verwachting van economen uit, maar beginnen per saldo nu net weer positief te verrassen. De eerder nog iets positieve Europese macro-cijfers en het handelsbeleid van de regering Trump hebben vooral de euro een enorme zet gegeven ten opzichte van de dollar (zie grafiek).
In de afgelopen twee weken zijn de winstverwachtingen voor Europese bedrijven precies om die reden echter verlaagd, constateert Bank of America, terwijl de winstverwachtingen voor de bedrijven uit de S&P500 Index minder zijn teruggebracht. En niet alleen de euro presteerde sterk ten opzichte van zijn Amerikaanse tegenhanger.
Ook op de obligatiemarkt is de interesse in Europese beleggingen goed zichtbaar. Sinds 2 april is het effectief rendement – dat tegengesteld beweegt aan de koers – op tienjarige Duitse staatsleningen met 25 basispunten gedaald. De Amerikaanse tienjaarsrente is door het onvoorspelbare handelsbeleid daarentegen met zeventien basispunten opgelopen. Er is sinds begin april dus wel degelijk een verschuiving geweest in het voordeel van Europese activa. Maar daar profiteert Europa maar half van; obligaties en de euro wel, de aandelenmarkt nu even niet.
Lees ook het dossier Beleggen in obligaties | Alle tips & artikelen op rij