Commentaar | Ongemak over beleggen in China
De impact van het nieuwsbericht is begrijpelijk, want China is een van de krachtigste motors van de wereldeconomie. Het nieuws over de heropening van de Chinese samenleving eind vorig jaar was afgelopen maanden dan ook een van de drijvende krachten achter de rally op vooral de Europese beurzen.
Risico
Toch voel ik me bij dit nieuws enigszins ongemakkelijk. Niet voor niets nam mijn collega Karel Mercx ruim een jaar geleden afscheid van meerdere posities in China vanwege de door de oorlog in Oekraïne dramatisch gewijzigde geopolitieke omstandigheden. Kortweg waren de redenen hiervoor de houding van China tegenover Taiwan en de beperkingen die het Chinese regime oplegt aan burgers en (beursgenoteerde) bedrijven. Dat maakte en maakt beleggen in China voor ons een (te) groot risico.
Daarbij komt dat een sterke en/of groeiende economie niet garant staat voor stijgende beurskoersen. Zelf had ik voor 2021 de iShares China Large-Cap ETF FXC bij mijn persoonlijke redactietips staan en deze heb ik onlangs met verlies van de hand gedaan. Daar staat tegenover dat de recordkoersen die de Europese luxegigant LVMH – onderdeel van onze Dividendportefeuille – maar blijft neerzetten grotendeels worden veroorzaakt door de stijgende aankopen van de Chinese vermogenden. Via Europa (veilig) beleggen in China kan ook.
Over China
Zoals bij alle onderwerpen geven wij wel advies over wel of niet investeren in een bepaalde instrumenten of beleggingscategorieën, maar zult u uiteindelijk zelf de afweging moeten maken. Wilt u zich verder over het thema beleggen in China laten informeren en of inspireren, luister dan naar onze podcast Voorkennis van deze week met Karel Mercx en Peter Siks, beleggerstrainer bij Saxo Bank.
Vanaf donderdagavond 20 april te consumeren bij ons hier op de site of via Google, Apple, Spotify, Juke of YouTube.