Updates

Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Dividendportefeuille | Eén van de slechtste weken ooit

0 0 Leestijd ongeveer

In één van de slechtste weken ooit voor de portefeuille viel het rendement in 2023 terug van +6% naar +2%. Het ontbreken van financials is nu een voordeel, er waren geen extreme dalers.

Ook de Dividendportefeuille wist niet te ontsnappen aan de verkoopgolf op de beurzen. Dit jaar resteert nog een kleine plus van 2%. Op weekbasis was het één van de slechtste weken ooit sinds de start in 2011. Het totaalrendement is nu nog 311,2%.

Voordeel van de Dividendportefeuille is het ontbreken van financials, die de grootste klappen kregen deze week. Bankaandelen hebben wij in de portefeuille bewust altijd vermeden: dat onvoorspelbare karakter vertaalt zich in de praktijk in zeer slechte track records op dividendgebied, zeker in Europa zijn er nauwelijks mooie dividendgroeiers. Toch werd ook de Dividendportefeuille meegesleurd. Vooral cyclische aandelen speelden een negatieve hoofdrol, waaronder Parker Hannifin, dat in de voorliggende weken juist een hoogste koers ooit bereikt had.

Per saldo is er dan ook niets aan de hand, de focus blijft zoals altijd op het dividend en de ontwikkelingen op (zeer) lange termijn. Deze correcties bieden enkel een mooi nieuw tussentijds koopmoment voor veel aandelen. Voor de Dividendportefeuille doet het dividend altijd automatisch dit bijkoopwerk, want vier keer per jaar wordt het volledige dividend aan het einde van het kwartaal herbelegd.

Belangrijke periode

De komende maanden zijn in dat kader dan ook cruciaal, als nagenoeg alle Europese aandelen weer ex-dividend noteren. Nog altijd betalen veel aandelen in Europa één of hoogstens twee keer per jaar dividend met een uitkeringspiek in de maanden april en mei.

Voor de Dividendportefeuille was het Zwitserse Tecan Group dinsdag het laatste Europese aandeel dat met cijfers kwam en het dividend over boekjaar 2022 aankondigde. Ook Tecan keert slechts één keer per jaar uit: medio april zal Tecan ex-dividend gaan en enkele dagen later ook direct uitbetalen. Zoals alle aandelen in de portefeuille zal Tecan in 2023 een hoogste dividend ooit uitkeren, in dit geval CHF2,90 per aandeel.

Dit dividend zal vervolgens tegen de slotkoers van eind juni worden herbelegd in nieuwe aandelen Tecan. Dat levert elk jaar een grotere positie op. Tecan, dat gekocht werd op CHF278, zit sinds januari 2020 in de Dividendportefeuille en dat betekent dat er inmiddels al drie keer een dividend is ontvangen én herbelegd. In 2020 ging het om CHF58,82, gevolgd door CHF61,89 in 2021 en CHF75,72 in 2022. De positie in het aandeel groeit zodoende elk jaar een klein stukje verder. Hoe langer de beleggingshorizon, hoe groter de impact van dit herbeleggen, zeker indien het dividend elk jaar flink wordt verhoogd.

De balans

Nu het cijferseizoen in Europa er zo goed als op zit, kan ook de eerste dividendbalans opgemaakt worden. Van de vijftien Europese aandelen verhoogden er tot dusver twaalf het dividend. Daar komt later dit jaar zo goed als zeker Coloplast nog bij. Alleen SEB en Orkla verhoogden in 2023 niet. In de Verenigde Staten volgen de meeste dividendverhogingen pas later in 2023.

Door de koerstik deze week is het gemiddelde dividendrendement weer opgelopen naar 1,95%. Bovendien is er nog altijd 2,2% cash uit de verkoop van VF Corp en Thule.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!