Beleggen in het Tijdperk van Permacrisis
Zitten we in een nieuwe financiële crisis zoals in 2007-2011 of zijn we het debacle van Silicon Valley Bank snel weer vergeten? Tussen deze twee uitersten lagen afgelopen week de meningen over het omvallen vorige week vrijdag van de geldschieter voor start-ups in de techsector. Of de gevolgen zo groot zullen zijn als van het omvallen van Lehman Brothers in 2008 kan niemand zeker weten. Maar gezien de onderliggende redenen voor de ondergang van SVB, namelijk de stijgende rente door de langdurig hoge inflatie, vrees ik dat de markten langer dan een paar weken onrustig zullen blijven.
Permacrisis
Daarmee moeten beleggers rekening houden met wéér een nieuwe crisis, na het begin van corona drie jaar geleden en de Russische invasie van vorig jaar, in beide gevallen met alle verregaande implicaties van dien. Politiek analisten betitelden al in april 2021 – nog vóór de inval in Oekraïne – deze jaren als het Tijdperk van Permacrisis (dus een samenvoeging van ‘permanent’ en ‘crisis’). De Collins Dictionary’s, de Britse Dikke Van Dale, verkoos ‘Permacrisis’ afgelopen november als Woord van het jaar.
De constatering dat we van crisis naar crisis gaan, stemt niet vrolijk, maar het zou te ver gaan daar op deze plek al te zeer op vooruit te lopen. Wat we wel kunnen doen, is adviseren hoe u succesvol kunt beleggen, ook in deze tijden. Dat begint zoals altijd met ongehinderd door vooringenomenheid naar de nieuwe feiten te kijken en daarop onze bestaande beleggingsadviezen te heroverwegen en nieuwe kooptips toe te voegen. Dat is waarmee we deze week een begin maken met een actueel Verhaal van de Week.
80% hoger
Bedenk daarbij dat juist extreme crisissen ook extreme kansen bieden. Zulke extreme koopkansen waren er bijvoorbeeld deze week precies drie jaar geleden, toen beleggers na een maand paniekverkopen weer zin kregen in beleggen en een nieuwe bullmarkt in gang zetten. Ondanks het zeer slechte beursjaar 2022 staat de AEX nu nog steeds zo’n 80% hoger dan toen.