Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Educatie Ivan SNURER, 12 mrt 2023 15:41

Elke maand opnieuw dividend

0 0 Leestijd ongeveer

Met aandelen kunt u maandelijks rondkomen, mits het dividend op maandbasis betaald wordt. Op Wall Street volstaat één enkel aandeel, op Beursplein 5 is drie het minimum.

Het dividend levert op termijn een belangrijke bijdrage aan het totaalrendement van (aandelen)beleggingen. Wilt u leven van uw dividenden, dan moet u zorgen voor een constante stroom aan inkomsten. Dat kan het gemakkelijkste met aandelen die elke maand opnieuw dividend betalen.

Bekijk ook het dossier Beleggen met dividendaandelen

Om meteen met de deur in huis te vallen: in onze contreien vind je geen bedrijven met maandelijkse dividendbetalingen. In de Verenigde Staten daarentegen noteert een honderdtal bedrijven die het jaarlijkse dividend op maandbasis betalen. Het zijn veelal aandelen van investeringsmaatschappijen en vastgoedbedrijven, zoals respectievelijk Gladstone Investment (GAIN) en EPR Properties (EPR), die bij het grote publiek minder bekend zijn.

De meeste beleggers kopen liever aandelen van bekende bedrijven, zoals Philip Morris (PM), Procter & Gamble (PG) of McDonald’s (MCD). Wie deze aandelen in portefeuille heeft, krijgt elke maand dividend. In de maanden januari, april, juli en oktober wordt het dividend van tabaksfabrikant Philip Morris uitbetaald. In februari, mei, augustus en november maakt de producent van allerlei verbruiksgoederen Procter & Gamble het dividend over en fastfoodketen McDonald’s keert in maart, juni, september en december uit.

U kunt uw oog ook op Franklin Resources (BEN), Hormel Foods (HRL) en NextEra Energy (NEE) laten vallen. Het rooster van de betaalbaarstelling van deze bedrijven is identiek aan het eerder genoemde drietal, maar tussen de vermogensbeheerder, het levensmiddelenconcern en het energiebedrijf is de zogeheten interne spreiding over sectoren groter.

Elke maand opnieuw

Dus omdat bedrijven het dividend op verschillende tijdstippen beschikbaar stellen, kunt u met wat puzzelwerk een aandelenportefeuille samenstellen die elke maand opnieuw dividend betaalt. Dit kan al met drie aandelen, mits u zich bij zo’n beperkte aandelenkeuze gemakkelijk voelt.

Die drie aandelen kunt u ook het startpunt laten zijn van een meer gediversifieerde beleggingsportefeuille. Bedenk dan wel dat boven de twintig eenheden per extra aandeel het risico van de beleggingsportefeuille nog maar mondjesmaat zakt. De hoogte van de investering hangt af van het dividend en het gewenste inkomen. Wilt u weten hoeveel aandelen u moet kopen? Deel het gewenste maandinkomen door het kwartaaldividend.

Enig puzzelwerk

Helaas is het op dit moment niet mogelijk om met Nederlandse aandelen elke maand opnieuw dividend op te strijken. Slechts vier bedrijven betalen op kwartaalbasis dividend, waarvan er drie het dividend in dezelfde maand uitkeren, te weten: in maart, juni, september en in december, zoals tal van veel Amerikaanse bedrijven dat ook doen.

Elke maand

Met Amerikaanse aandelen daarentegen kunt u makkelijk zelf een maandelijkse dividendportefeuille samenstellen. Het vergt wel wat puzzelwerk en hierbij helpt een overzicht met regelmatige dividendbetalers.

Elke maand

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ