Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 21 feb 2023 09:55

Advieswijziging Allianz | Waarom de rek eruit is bij de verzekeraar

0 0 Leestijd ongeveer

Het bedrijfsresultaat van Allianz is in het vierde kwartaal sneller gestegen dan verwacht. Voor beleggers telt de conservatieve prognose en het uitblijven van een dividendverrassing zwaarder.

Allianz heeft 2022 afgesloten met een indrukwekkende eindsprint. Onderaan de streep werd in het vierde kwartaal een verlies van €165 mln omgebogen in een winst van €2,1 mrd. Een jaar geleden werden de resultaten echter vertekend door hoge schikkingskosten van een Amerikaans hedgefondsschandaal.

De stijging van het bedrijfsresultaat met 13% naar €4,0 mrd is een betere weergave van de onderliggende verbetering. Door die toename lag het jaarresultaat van €14,2 mrd een stuk hoger dan de eigen prognose van circa €13,4 mrd.

Op divisieniveau sprong de levenstak eruit met een bedrijfsresultaat dat 51% hoger lag op €1,9 mrd. Die stijging was te danken aan hoge beleggingsinkomsten in Duitsland en sterke verzekeringsresultaten in de Verenigde Staten. Bij de schadetak viel het bedrijfsresultaat met 5% terug naar €1,5 mrd.

De totale waarde van de uitbetaalde schade lag iets hoger dan het zeer lage niveau van eind 2021. Hierdoor verslechterde de verhouding tussen uitbetalingen en premie-inkomsten – de zogeheten combined ratio – van 93,5% naar 94,7%.

Lauwe koersreactie

Met een koersdaling van 2% reageerden beleggers opvallend lauw op de sterke kwartaalcijfers. Een belangrijke reden is dat Allianz de hoge inkomsten nauwelijks doorschuift naar de aandeelhouders. Het jaardividend van €11,40 (5,2% rendement) ligt in lijn met de verwachtingen en het lopende aandeleninkoopprogramma van €1 mrd wordt (nog) niet uitgebreid.

Allianz voorspelt dat het verwachte bedrijfsresultaat in 2023 uitkomt in de buurt van de €14,2 mrd van vorig jaar. De ervaring leert echter dat de verzekeraar die lat in de loop van het jaar steeds hoger gaat leggen.

Aandeel Allianz naar ‘houden’

De koersreactie op de cijfers en een koersstijging van 35% sinds eind september wijzen erop dat er de komende maanden weinig rek zit in de koers. Dat vormt aanleiding om het koopadvies – ondanks het vooruitzicht dat Allianz de prognose in de loop van 2023 gaat verhogen en het fraaie dividendrendement – voor het aandeel Allianz te verlagen naar ‘houden’.

Allianz in cijfers Q4 2022 Q4 2021
Omzet €36,7 mrd €38,4 mrd
Bedrijfsresultaat €3955 mln €3509 mln
Nettowinst €2108 mln  -€165 mln

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ