Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Advies Jeroen Boogaard, 16 jan 16:28

Signify | Tijdelijke tegenwind voor cyclische marktleider

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggers reageerden mild op de winstwaarschuwing van Signify. De tegenvallers zijn grotendeels tijdelijk van aard, waardoor de resultaten dit jaar weer kunnen aantrekken.

In aanloop naar de publicatie van de jaarcijfers op 27 januari kwam lampenfabrikant Signify met een winstwaarschuwing naar buiten. Het bedrijf verwacht in het vierde kwartaal een autonome omzetdaling van 8,8%. Over heel 2022 blijft de groei daardoor steken op 1,2%. Dat is duidelijk lager dan de beloofde stijging van 2 tot 3%. Analisten rekenden op een autonome omzetstijging van 4,0% in het vierde kwartaal.

Signify schrijft de tegenvaller toe aan een sterker dan verwachte verslechtering in China vanwege de aanhoudende coronabeperkingen. Daarnaast valt de groei in de toeleveringsmarkt voor merkfabrikanten veel lager uit dan verwacht en is de professionele markt verzwakt.

Hoewel de brutomarge vlak bleef, kon Signify de vaste kosten niet tijdig verlagen. Daardoor komt de aangepaste ebita-marge in zowel het vierde kwartaal als geheel 2022 uit op circa 10%, tegen de eerdere prognose van 11,0-11,4%. De gemiddelde raming in de markt ligt op een ebita-marge van 10,9% voor heel 2022.

Een lichtpuntje is de kasstroom. Het verlichtingsbedrijf wist de voorraden te verlagen en zodoende geld vrij te maken. De vrije kasstroom komt over 2022 uit op circa €445 mln, waar analisten uitgingen van €391 mln. Dit komt overeen met 5,9% van de omzet, nog wel onder de doelstelling van ruim 8%.

Waardering

Beleggers reageerden laconiek op de onheilstijding: het aandeel kon zelfs wat hoger sluiten. Signify staat bekend als een cyclisch bedrijf en heeft in het afgelopen jaar al 25% prijsgegeven op de beurs. Er is kortom al veel slecht nieuws in de koers verwerkt. Bovendien hoeven de consensusramingen voor dit jaar niet omlaag te gaan.

China heeft inmiddels zijn coronabeperkingen opgeheven en ook de zakelijke markt kan weer aantrekken, nu de grootste recessiezorgen naar de achtergrond zijn verdwenen. Kostenbesparingen stutten dit jaar de winstmarge.

Aandeel Signify op ‘houden’

Als marktleider zal Signify profiteren van de toenemende vraag naar energiezuinige verlichting. Op 10 keer de winst wordt het aandeel naar behoren gewaardeerd en blijft voor het aandeel Signify het houdadvies van kracht.

Financiële doelen haalbaar
Signify streeft naar een autonome omzetgroei van 0-5% per jaar, een aangepaste ebita-marge van 11-13% en een vrije kasstroom van ruim 8% van de omzet. Ondanks de recente tegenvallers zijn de doelen dit jaar alsnog haalbaar. De verlichtingsmarkt is nog niet hersteld van de coronacrisis en moet nog een inhaalslag maken, wat de autonome groei zal aanwakkeren.

Nu China weer open gaat, moet de ebita-marge weer kunnen terugkeren naar het niveau van 2021 (11,6%). Hetzelfde geldt voor de vrije kasstroom, die in 2021 uitkwam op 8,9% van de omzet. De aanzwellende kasstroom stelt het bedrijf in staat om als consolidator op te treden in de gefragmenteerde verlichtingsmarkt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!