Updates

Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Advies Koen Lauwers, 6 dec 2022 11:45

Rio boven BHP | Mijnbouwer biedt prima inflatiehedge

0 0 Leestijd ongeveer

De aandelenkoersen van de mijnbouwers zijn sinds het dieptepunt van eind oktober weer fors opgeveerd. Onrust rond China en angst voor een recessie maken ook bij Rio Tinto plaats voor voorzichtig optimisme.

Omzet en winst van Rio Tinto zijn sterk afhankelijk van de prijsontwikkeling van ijzererts. De prijs van de grondstof die wordt gebruikt bij de productie van staal daalde in oktober naar $80 per ton, het laagste niveau in bijna drie jaar. De lagere ijzerertsprijs zoog de aandelen van grote producenten als Rio Tinto, BHP Group en Vale naar beneden.

Intussen ligt het dieptepunt van het sentiment bij de investeerders achter ons. In China, de grootste afnemer van ijzererts, zitten massale steunmaatregelen in de pijplijn om de economie er weer bovenop te helpen. Zo werd de kredietverlening aan de geplaagde vastgoedsector sterk opgedreven. Stilaan zal de Chinese overheid noodgedwongen moeten inbinden wat de strenge covid-maatregelen betreft en dat zal met fiscale en monetaire stimuli gepaard gaan.

Hoog dividendrendement

Rio Tinto verwacht dat andere landen de fakkel van China zullen overnemen wat betreft investeringen in infrastructuur en dus de vraag naar staal. Naast India en de rest van Azië zullen ook de Verenigde Staten en Europa meer investeren om hun afhankelijkheid op het vlak van bijvoorbeeld energie en halfgeleiders te verminderen. Op de jaarcijfers is het nog wachten tot februari maar hoe dan ook zullen omzet, winst en vrije kasstroom dit boekjaar lager liggen dan in het recordjaar 2021.

Intussen is de ijzerertsprijs weer opgeveerd boven $100 per ton. Rio Tinto ziet de productiekosten volgend jaar licht toenemen door de hogere energieprijzen maar de grondstoffengroep blijft comfortabel winstgevend.

Aandeel Rio Tinto op ‘kopen’

Die winstgevendheid betekent ook een hoog dividend want Rio Tinto streeft naar een dividend dat tussen 40 en 60% van de aangepaste nettowinst ligt. Over de eerste jaarhelft werd al 50% uitgekeerd. Dit garandeert ook voor het volledige boekjaar een hoog rendement. Rio Tinto beschikt na de afbouw van de schulden over een netto cashpositie.

Ondanks de koersstijging van de voorbije weken ligt de waardering van Rio Tinto volgens verschillende maatstaven (k/w, ev/omzet) nog onder het gemiddelde van de voorbije vijf jaar. Omdat grondstoffenproducenten het in regel goed doen in een omgeving met een bovengemiddeld hoge inflatie handhaaf ik voor het aandeel Rio Tinto het koopadvies.

BHP Group verlegt de focus
BHP Group is iets minder afhankelijk van ijzererts in die zin dat steenkool en koper samen even veel omzet genereren als ijzererts, dat wel de meest winstgevende afdeling blijft. De steenkoolprijs is dit jaar explosief gestegen maar op langere termijn is de grondstof ook voor BHP Group een aflopend verhaal omdat overwinsten worden afgeroomd door extra milieubelastingen. De olie- en gasactiva werden al afgestoten en in de plaats daarvan investeert BHP fors in het meststofproject Jansen in Canada dat ten vroegste in 2026 aan de omzet zal bijdragen.

De komende jaren liggen de kapitaaluitgaven in verhouding tot de omzet het hoogst bij koper. BHP wil daarmee inspelen op de geplande massale investeringen in groene energie. De aanhoudende sociale onrust bij de kopermijnen in Chili is wel een aandachtspunt. BHP sleept verder nog de erfenis van de Samarco-milieuramp met zich mee en is ook iets duurder dan Rio Tinto. Het advies op het aandeel BHP is ‘houden’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ