Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 1 dec 2022 15:02

Column | Waarom de bodem nog niet is gezien

0 0 Leestijd ongeveer

De wereldberoemde investeerder John Templeton zei altijd: 'Bull markets are born on pessimism, grow on skepticism, mature on optimism and die on euphoria'. Deze vier geestesgesteldheden komen in elke cyclus op de beurs terug.

Kijken we terug naar de laatste cyclus, dan was dat overduidelijk. In maart 2020 bereikte het coronavirus het Westen en geloofde niemand in aandelen en gedurende deze negativiteit werd de bodem van de S&P500 neergezet. In de zomer van 2020 bereikte de S&P500 nieuwe hoogste standen ooit, maar beleggers waren vooral sceptisch. De herfst kwam eraan op het Noordelijk halfrond, zou het coronavirus niet genadeloos toeslaan? Begin november werd iedereen optimistisch omdat er een vaccin tegen het coronavirus was. De economie zou weer open gaan en er zou een enorme herstelvraag plaatsvinden waardoor alles booming zou worden. Aan het begin van 2021 maakte het niet uit waar je keek, overal was euforie te zien en aandelen zoals Game Stop werden de favorieten van beleggers.

Sinds 2022 is de euforie ver te zoeken en de grote vraag is of er genoeg pessimisme is waarop de volgende bullmarkt kan groeien. Het is een veeg teken dat op sommige van de donkerste dagen van 2022 de stemming een stuk minder negatief was dan wanneer dan ook in de afgelopen 25 jaar. De VIX, de angstmeter van de S&P500, bereikte op 24 januari met 38,94 de hoogste stand over 2022. In de afgelopen 25 jaar zijn er 278 dagen geweest waarin er meer onrust was.

Steeds negatievere yieldcurve

Er is een aantal aanwijzingen dat er geen nieuwe bullmarkt is geboren op basis van pessimisme. In een opgaande cyclus wordt de yieldcurve bijvoorbeeld steiler en het enige dat we nu zien, is een yieldcurve die steeds negatiever wordt. Op 21 maart 2021 lag de tienjaarsrente 158 basispunten boven de tweejaarsrente en afgelopen maandag lag die daar 81 basispunten onder.

Kijken we naar de start van vorige bullmarkten dan was het verschil altijd positief. Op 23 maart 2020 ging het om een verschil van 46 basispunten, op 6 maart 2009 om 192 basispunten en op 10 oktober 2002 was het bijvoorbeeld 194 basispunten. Voor deze ultieme koopmomenten was de tienjaarsrente altijd lager dan de tweejaarsrente. Het is zelfs zo dat sinds 1971 voor elke Amerikaanse recessie het verschil in de tienjaarsrente en tweejaarsrente negatief was en daarmee is nooit een vals signaal afgegeven.

Het cruciale moment moet nog komen. In het verleden viel het punt dat de yieldcurve veranderde van negatief naar positief, bijna altijd samen met de donkerste periode op de beurs. Dat moment zal zich aandienen als de Fed maar bezig blijft met het verlagen van de rente. De donkerste momenten op de beurs leverden in het verleden altijd een meerjarig koopmoment op.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ